Contract/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Contract
Revision as of 17:44, 29 December 2014 by NWM (talk | contribs) (frissítve (0.90))
Jump to: navigation, search
A Küldetésirányítás belűről

A szerződés, megbízás [contract] egy ügyféllel (ez esetben ügynökséggel [agencies]) köthető megállapodás amelyben egy előre megállapodott összegért egy adott tevékenységet kell elvégezni. Például egy gyártó alkatrészét kell adott körülmények közt letesztelni. A szerződéseket csak a karrier játékmódban lehet kötni. Az első szerződések előre meghatározottak[1] de ezeket felváltják a véletlenszerűen készült szerződések. Ezek sablonok alapján készülnek, és csak bizonyos előfeltételeknek kell ezekhez teljesülniük.

A szerződés tetszőlegesen elfogadható, elfogadása esetén némi előleget ad, de a jelentős jutalom csak a szerződés teljesítése esetén jár, viszont a szerződés elrontása esetén büntetés jár. A szerződés sikeres teljesítése esetén a jutalom lehet tudománypont, pénzügyi forrás és a jobb megítélés. A szerződés bebukásának viszont negatív pénzügyi vonzatai vannak, és ront a hírnéven is. A szerződéseket elrontott küldetéssel (a megmentendő kerbál meghal), vagy a határidőből [deadline] való kifutás okozhatja. A szerződések teljesítése az egyszerűtől a kivételesen nehézig terjed.[2]Egy hajó egyetlen küldetésen természetesen több szerződést is teljesíthet.[1]

A véletlenszerűen létrehozott küldetések roppant értelmetlenek, egyes esetben akár lehetetlenek is lehetnek, mint például a TT18-A Kilövési Stabilitásnövelő az egyik holdon való tesztelése.[3] Ennek megfelelően, akár csak a valós világunkban, nem árt elolvasni és megérteni a szerződést, mielőtt aláírnánk.

A Szerződések Visszavonása [Canceling Contracts]

A szerződés visszavonása nem számít kudarcnak, és nem vonja magával a kudarc miatti büntetést. Ehelyett a felvett előleget vissza kell adni, és a megítélés sem változik. Ez hasznos lehet, ha előbb jár le a határidő, mint a megbízást teljesíteni lehetne, vagy a már elvállalt megbízásnál egy még vonzóbb ajánlat jelenik meg, és csak ez utóbbira jutna idő és forrás.

Egy szerződés visszavonásához a Küldetésirányításban a szerződések közt ki kell választani az Active (Aktív) sort és itt kiválasztani az adott küldetést, majd a megbízásleírás ablakában található nagy vörös X-re kell klikkelni.

A szerződések fajtái

Jelenleg (0.25[outdated]) ötféle szerződés van a játékban.

Alkatrésztesztelés [Part testing]

Az alkatrészteszteléskor építeni kell egy megfelelő űreszközt kell megépíteni az adott alkatrésszel, és a szerződésben kikötött körülmények közt tesztelni az alkatrészt. A különböző szerződések rendszerint különböző tesztkörülményeket írnak elő. Például az egyiknél a leszállt járművel kell tesztelni, a másiknál egy adott magasságban egy adott sebesség mellett. Ha a tesztelendő alkatrész még nem lett kifejlesztve, akkor a műhelyekben elérhetővé válik amíg a szerződés tart, és ez idő alatt egy „EXPERIMENTAL” (kísérleti) felirat jelzi az alkatrész státuszát.

A legtöbb alkatrészteszteléskor az alkatrészt tartalmazó indítófokozatot kell kapcsolni a feltételek teljesülésekor. Más esetekben egy indítófokozat kapcsolása helyett az adott alkatrészre jobb-klikkelésre felugró menüben a „Run Test” (teszt futtatása) gombra kell klikkelni.

Egy kerbonauta jelent meg a keringési pályán a szerződés következtében

Mentés [Rescue]

A mentőakció szerződés elfogadása létrehoz egy sajátos helyzetet, mint amilyen egy hajótörött kerbonauta. A létrehozott cél nem irányítható, mindaddig amíg egy irányított jármű meg nem közelíti legalább 2,5 km-re és a játékos a megfelelő billentyű lenyomásával nem vált a következő/előző eszközre (alapértelmezetten [ (Ú) / ] (Ő).[4]

Adatgyűjtés [Data collection]

Az adatgyűjtés során a játékosnak egy adott helyen (és körülmény közt) kell egy bizonyos adatot megszereznie. Például a játékosnak adatokat kell hazaközvetítenie vagy hazavinnie a Kerbin körüli pályáról. Az adat tudományos értéke nem számít, a megbízás 0 tudományos értékű adat esetén is érvényes. Ezeknek a küldetéseknek rendszerint elég nagy pénzügyi haszna van, viszont semmilyen tudományos jutalomra nem lehet számítani. Egy pályára állított műhold újrahasználható műszerekkel felszerelve, mint a 2HOT Hőmérő, a megfelelő energiaellátással és antennával akár többször is teljesíthet egy-egy ilyen megbízást, amely gyors és könnyű lehetőség a pénzügy egyenleg javítására.

Felderítés [Exploration]

A felderítés során a játékosnak egy meghatározott égitesthez kell eljutnia, leszállnia, majd hazasugároznia, vagy egyéb módon visszajuttatnia a Kerbinre a küldetésen szerzett adatokat.

Zászlókitűzés [Flag planting]

A zászlókitűzés megbízásában egy kerbonautával kell kitűzni egy zászlót egy meghatározott égitesten. Bár ezek a szerződések említik, hogy az ügyfél a "saját" zászlaját szeretné kitűzetni a felszínre, a megbízás teljesítése szempontjából nem számít milyen jelzésű zászlót tűz ki a játékos.

Műholdtelepítés [Satellite delivery]

A műholdtelepítés során a szerződés szerint megadott keringési pályára kell elhelyezni egy megfelelő energiaellátással felszerelt szondamaggal és antennával ellátott műholdat. Az adott égitest körüli keringési pálya a pályajellemzőit a szerződés megadja. A szondát csak a szerződés elfogadása után lehet indítani - a szerződést nem lehet teljesíteni egy már fellőtt szonda keringési pályájának módosításával. A szonda pályára állhat önállóan vagy egy másik kerbál-vezette jármű helyezheti pályára - de legalább 10 másodpercig stabilan kell követnie az előírt pályát mindenféle külső behatás nélkül. Néha a szerződés előírja, hogy a szonda rendelkezzen egy bizonyos műszerekkel de tudományos kísérletet nem kellt végezni rajta a szerződés teljesítéséhez.

Felmérés [Survey]

A felmérés szerződés azt kívánja meg, hogy egy bizonyos helyen egy adott kísérletet hajtáson végre a játékos. Az adott célterületek megtekinthetőek a követőállomáson, és a térképnézeten kiválasztható navigációs célnak. A megfigyelést csak végre kell hajtani, nem szükséges visszajuttatni az eredményt az űrközpontba. Az egyik helyen az előírt magasság felett [above], a másik helyen pedig az alatt [below] kell elrepülni, egyes alkalmakkor pedig a le is kell szállni [landed]. A célterület könnyen megközelíthető, ha navigációs gömbön a korábban kijelölt célt követve, és játék kijelzi, mikor a játékos beért a célterületre. Több szerződés több megfigyelést egyesít egyetlen többrészes szerződésben.

Az adatgyűjtés értéke nem számít, ahogy az sem, hogy a kísérletet már korábban végre lett-e hajtva, csak az, hogy a jármű az adott helyen legyen.

Űrállomás építés [Space station construction]

Ezek a szerződések egy előírt alkatrészekből álló űrállomást kell egy megadott pályára. Az űrállomásnak egy adott számú legénység befogadására kell képesnek lennie, vagy laboratóriummal, vagy más dolgokkal, esetleg egy aszteroidra kell építeni.

Felszíni állomás építés [Planetary base construction]

Az ilyen szerződés szerint egy állomást kell egy adott égitest felszínén felépíteni. Hasonló követelmények vannak mint az űrállomás építés esetében, csak ekkor a felszínre leszállva kell elhelyezni az állomást.

Aszteroida eltérítés [Asteroid retrieval]

Az ilyen szerződésben az aszteroidát be kell fogyni, és egy adott helyre kell vinni, legyen az egy bolygó, hold vagy egy keringési pálya, vagy akár egy szökési pálya a naprendszerből.

Hivatkozások

  1. 1.0 1.1 First Contract Playthrough” Miguel (Maxmaps) a hivatalos Kerbal Space Program csatornára feltöltött videója 2014 július 11.
  2. Version 0.24 - Overview (Kerbal Space Program)” HOCgaming, 2014 július 14.
  3. Stability Enhancer... On the Mun” Daddy Cecil a fórumon
  4. Kerbal Space Program - Early Access Look At Update v0.24” Scott Manley, 2014 július 14.