Craft/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Craft
Revision as of 14:24, 11 June 2014 by NWM (talk | contribs) (+link, +pictures...)
Jump to: navigation, search

Az űrjármű avagy űreszköz [craft] [vessel] [vehicle] egy olyan csoportosulása az alkatrészeknek [parts], melyet egy vezérlőmodul [command module] kereszt irányít (vagy legalábbis a játékos a vezérlő modul segítségével teszi). Az űrjármű lehet emberi [manned], vagy talán helyesebben kerbáli irányítású, távvezérlésű, vagy automatikus, lehet kategorizálni mint a rakéta [rocket], amelyet rendszerint függőleges helyzetből lehet kilőni egy kilövőállásról [launch pad], vagy mint egy repülőgépet többnyire vízszintesen indítani egy kifutópálya [runway] betonjáról.

Azon felül ott vannak az űrrepülőgépek [spaceplane], melyek olyan repülőgépek, amelyek el tudják érni a keringési pályát. Néhány rakéta és a legtöbb űrrepülőgép képes elérni az alacsony szintű pályát bárminemű egység leválasztása nélkül, ezeket egyetlen-fokozattal-a-pályára [single-stage-to-orbit] (SSTO) néven szokták illetni.

Az űrjármű természetesen magában foglalhat több különböző űreszközt. A rakéták tipikusan hordozórakéta és hasznos teher [payload] részt tartalmaznak.

A KSP rendszere a következő kategóriákba sorolja az eszközöket:

  • debris - Az az eszköz amelyek nem irányítható, a továbbiakban a roncs [debris] kategóriába tartozik és ha stabil pályán kering, akkor akár ítélet napig is veszélyeztethetik a többi űreszköz épségét.
  • ship - A Kebálok által irányított égi járművek az űrhajók [ship] kategóriájába esnek.
  • probe - A távvezérelt programozott eszközöket az űrszonda [probe] kategóriába sorolhatjuk.
  • lander - A leszállóegységek [lander] olyan eszközök, amelyek egy keringési pályáról az égitestre és sok esetben az égitestről a pályára is képesek visszajutni.
  • rover - A holdjáró [rover] többnyire nem tud repülni, egyszerűen csak a felszínen cirkál.
  • space station - Az űrállomás [space station] tipikusan stabil pályán kering és korlátozott mozgási képességgel rendelkezik, amely csak kisebb pályamódosításokat tesz lehetővé.
  • base - Az állomás [base] egy égitest felszínén egy hasonlóan korlátozott mozgásképességű eszközt takar.

A játék készítői mintapéldául és gyakorlás céljára készítettek néhány alapeszközt, ezek a raktári űrjárművek [stock craft].

Galléria

Lásd még