Debris/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Debris
Revision as of 19:04, 30 March 2014 by NWM (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
Némi roncs a Kerbin körüli pályán

"Roncs"[debris] űrjármű elemek melyek visszamaradtak a fokozatok leválásakor, mint tartályok[tank], hajtóművek[engine] vagy olyan alkatrészek, amelyek túlélőkén tanúskodnak egy tragikus balesetről... Ezek az alkatrészek visszamaradnak, és a pályájuk tovább is nyomon van követve. A játékos figyelemmel követheti a roncsokat a követő állomáson, ha bekapcsolja a szűrőn, mert alapállapotban ez ki van kapcsolva.

A követő állomás szintén lehetőséget ad arra, hogy eltávolítsuk vagy visszanyerjük[recover] a roncsokat, akárcsak az űrjárműveket. A visszanyerendő roncsnak a Kerbin felszínén kell lennie, különben csak a befejezés[termination] lehetséges, mely esetén a benne rejtőző tudományos eredményeknek és legénységnek is búcsút inthetünk, és így az érintett kerbáljaink csak az Asztronauta Komplexumban megtekinthető veszteséglistára kerülnek.

A játék autómatikusan mindent roncsnak minősít, amin nem található parancsnoki modul mi irányítsa. Ha van rajta [docking|csatlakozó kapu][docking port], akkor rácsatlakozva kinyerhetjük belőle a nyersanyagokat. Például a TT18-A indítóállvány rendszerint roncsként visszamarad a kilövés után. A verzió 0.22 óta a roncsokat a kifutópályáról[runway] vagy rakétakilövő állomásról[launch pad] automatikusan eltávolítják a kis zöld beosztottjaink, mikor előkészítik a következő jármű indítását. Persze mindehhez szükséges megerősíteni is a műveletet.

Mint mondják, "jobb megelőzni a roncsot, mint később bajlódni vele", és létezik is erre néhány praktika. Az egyik, hogy a leválasztást még a stabil pályára állást megelőzően végezzük, és hagyjuk, hogy a légkör[atmosphere] vagy a felszín végezze a dolgát. Egyéb esetben némi üzemanyagra és irányításra lesz szükség. Az egyik lehetőség, hogy a leváló fokozatot [[command module|irányitó modul]lal látjuk el, és tartalékolunk némi üzemanyagot - nem rakétafokozat esetén, mint a póttartály néhány kis szilárd hajtóanyagú rakéta is megteheti - és a leválás után instabil pályára állíthatjuk a szerkezetet. Szintén lehetséges megoldás, hogy egy kisebb űrjárművel rácsatlakozunk[docking], vagy egyéb úton-módon megragadva instabil pályára kényszerítjük. Mivel a leválasztott egységek általában lényegesen könnyebbek mint a teletankoltak, egy viszonylag kevés üzemanyaggal és tolóerővel is elvégezhető a művelet.

A lekövetett tárgyak alapértelmezett száma 250, de ezt meg lehet változtatni a Beállítások[Settings] menüben. De jegyezzük meg, hogy még a Kerbol rendszer[Kerbol System] is olyan nagy, hogy a véletlenszerű ütközések meglehetősen ritkák, és az ütközés hatására a KSP világában a tárgyak rendszerint valami érdekes módon maradványok nélkül felrobbannak apró darabokra szakadás helyett, ami miatt viszonylag kicsi az esély egy apokaliptikus űrelszennyeződsre, de ha lehet ne mutassunk rossz példát a Kerbaloknak és ne toljunk ki magunkkal se.

Lásd még