Debris/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Debris
Revision as of 12:40, 15 December 2014 by NWM (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
IconDebris.png
Némi roncs a Kerbin körüli pályán

A roncsok vagy űrszemét [debris], olyan űrjármű elemek melyek visszamaradtak a fokozatok leválásakor, mint például a tartályok és hajtóművek, vagy olyan alkatrészek, amelyek túlélőként tanúskodnak egy tragikus balesetről... Ezek az alkatrészek visszamaradnak, és a pályájuk tovább is nyomon van követve. A játékos figyelemmel követheti a roncsokat is a Követőállomáson, ha bekapcsolja a szűrőn, mert alapállapotban ez ki van kapcsolva.

A Követőállomás szintén lehetőséget ad arra is, hogy eltávolítsuk vagy visszanyerjük [recover] ezeket a roncsokat, akárcsak az űrjárműveket. A visszanyerendő roncsnak a Kerbin felszínén kell lennie, máskülönben csak a befejezés [termination] lehetséges, mely esetén a benne rejtőző tudományos eredményeknek és legénységnek is búcsút inthetünk. Ezzel az érintett kerbáljaink az Asztronauta Kiképzőközpontban megtekinthető veszteséglistára kerülnek.

A játék automatikusan mindent roncsnak minősít, amin nem található vezérlőegység ami önálló irányítási lehetőséget biztosíthatna. Ha van rajta csatlakozókapu [docking port], akkor rácsatlakozva kinyerhetjük belőle a erőforrásokat. Például a TT18-A Kilövési Stabilitásnövelő rendszerint roncsként visszamarad a kilövés után. A roncsokat a kifutópályáról [runway] vagy kilövőállásról [launch pad] automatikusan eltávolítják a kis zöld beosztottjaink, mikor előkészítik a következő jármű indítását. Persze mindehhez a kérdés után szükséges jóváhagyni a műveletet.

Megelőzés [Prevention]

Mint mondják, "jobb megelőzni a szemetet, mint később bajlódni vele", és létezik is erre néhány praktika. Az egyik, hogy a leválasztást még a stabil pályára állást megelőzően végezzük, és hagyjuk, hogy a légkör és a felszín végezze a dolgát. Egyéb esetben némi hajtóanyagra és irányításra lesz szükség. Az egyik lehetőség, hogy a leváló fokozatot vezérlőegységgel látjuk el, és tartalékolunk némi hajtóanyagot - nem rakétafokozat esetén, mint a póttartály, akár néhány kis szilárd hajtóanyagú rakéta is megteheti - és a leválás után instabil pályára állíthatjuk a szerkezetet. Szintén lehetséges megoldás, hogy egy kisebb űrjárművel rácsatlakozunk, vagy egyéb úton-módon megragadva (pl. Fejlett Megfogóegységgel (ebben az esetben az erőforrásokat is kinyerhetjük belőle) ) instabil pályára kényszerítjük. Mivel a leválasztott egységek általában lényegesen könnyebbek mint a teletankoltak, egy viszonylag kevés hajtóanyaggal és tolóerővel is elvégezhető a művelet.

A lekövetett tárgyak alapértelmezett száma 250, de ezt meg lehet változtatni a Settings (Beállítások) menüben. De jegyezzük meg, hogy még a Kerbol rendszer is olyan nagy, hogy a véletlenszerű ütközések meglehetősen ritkák, és az ütközés hatására a KSP világában a tárgyak rendszerint valami érdekes módon maradványok nélkül felrobbannak apró darabokra szakadás helyett, ami miatt viszonylag kicsi az esély egy apokaliptikus űrelszennyeződésre, de ha lehet ne mutassunk rossz példát a kerbáloknak és ne toljunk ki magunkkal se.

Lásd még