Electric charge/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Electric charge
Elektromos Töltés
Sűrűség Nincs
Áthelyezhető Igen
Áramlás módja Bárhová
Költség Nincs
Mivel a verzió 0.18.0

Az Elektromos töltés', vagy Elektromos energia [Electric charge] [electricity] [energy], egy erőforrás amely a játékban különféle alkatrészek működéséhez nélkülözhetetlent. Kritikus a távvezérelt eszközöknél, amelyek teljesen irányíthatatlanná válnak az elektromos energia nélkül. Megjegyzendő, hogy a kerbálok vezette eszközöknek is szükségük van elektromos energiára, különösen sokra, ha kerekeket vagy ion hajtóműveket kell hajtani.

Források [Sources]

Generátorok [Engine alternators]

Tipus Név Teljesítmény Használat
Rakétahajtóművek LV-T30 Liquid Fuel Engine 7.0 e/s 1.691 l/e
LV-T45 Liquid Fuel Engine 6.0 e/s 1.835 l/e
Rockomax "Poodle" Liquid Engine 8.0 e/s 1.436 l/e
Rockomax "Skipper" Liquid Engine 10.0 e/s 3.782 l/e
Rockomax "Mainsail" Liquid Engine 12.0 e/s 7.715 l/e
LV-N Atomic Rocket Motor 5.0 e/s 0.3055 l/e
Toroidal Aerospike Rocket 5.0 e/s 1.828 l/e
Sugárhajtóművek Basic Jet Engine 4.0 e/s  ?
TurboJet Engine 5.0 e/s  ?

Sok rakétahajtóműnek és sugárhajtóműnek van elektromosságot termelő generátora. A pontos kibocsájtás függ a gázadagolás szintjétől, és az álló hajtóművek semennyi elektromosságot sem termelnek. A mellékelt táblázatban láthatóak az elektromosságot termelő hajtóművek kibocsájtása, amelyet teljes gázszintnél a rakétahajtóműveknél vákuumban, a sugárhajtóműveknél pedig megfelelő levegővel való ellátottság mellett kell érteni.

Naplelemek [Solar panels]

Egy napelemes műhold

A napelemek az elektromos energia könnyűsúlyú forrásai. Habár direkt napfényre van szükségük a működéshez, így nem működnek az égitestek éjjeli oldalán, vagy ha a jármű beárnyékolja a napelemeket, még ha maga a jármű meg van világítva. Ezen hiányosságok miatt szükség van megfelelő energiatároló kapacitásra, mikor kizárólag napelemek biztosítják az elektromos energiatermelést.

Minden napelem, kivéve az OX-SAT napelemeket, az energiatermeléshez ki kell nyitni egy jobb-klikkel a menüjében vagy cselekvés csoport [action groups] használatával. A kinyitott napelemek nagyon törékenyek, és könnyen letörnek ha valaminek nekiütköznek vagy erős légellenállásba kerülnek. Ezért felemelkedéskor, légköri fékezéskor, vagy légkörbe való belépéskor feltétlen ajánlatos behúzni ezeket.

A napelemek energiatermelése függ a Kerbolhoz viszonyított állásától. A felszínre szerelhető OX-SAT napelemek, minden panel önműködően körülforog egy tengely körül hogy a lehető leghatékonyabban tudja hasznosítani a napfényt. Ha kézzel állítjuk be az eszköz irányát hogy megszüntessük az árnyékokat, szintén javít az áramtermelésen.

Az megtermelt energia mennyisége csökken a Kerboltól való távolság növekedésével. Viszont a fordított négyzetes arány helyett egy 4 pontra húzott görbe határozza meg a termelést:

Távolság (m) Energia Megjegyzés
0 10x
13,599,840,256 1x Kerbin körüli pályán
68,773,560,320 0.5x Jool fél nagytengelyén
206,000,000,000 0x Majdnem 3x-a a Jool pályájának

Rádióizotópos termoelektromos generátor [Radioisotope thermoelectric generator]

A PB-NUK Rádióizotópos Termoelektromos Generátor állandó megbízható energiaforrás amelynek nincs szüksége napfényre, és ellenállóbb a légellenállással szemben mint a napelemek. Sajnos nagyon drága, nem célravezető a formája, és meglehetősen nehéz összevetve a hasonló teljesítményű napelemekkel.

Kilövési Rögzítők [Launch Clamps]

A TT18-A Kilövési Stabilitásnövelők is biztosítanak a tartott eszköz számára másodpercenként 1.0 egységnyi elektromos energiát amellyel biztosítják, hogy az eszköz ne fogyjon ki az elektromos energiából miközben a kilövőálláson várakozik.

Tárolás Storage

E elektromos energia tárolása segít az eszköznek túlélni az energiaellátás hosszabb szünetelését, segít kezelni a energiafelhasználási csúcsokat (mint amit tudományos eredmények átvitele jelent) vagy áthidalni azokat az időszakokat, amikor a napelemek nem használhatóak. A következő elemek tárolhatnak elektromos energiát:

  • A távvezérlésű vezérlő egységek igen kis kapacitással rendelkeznek és folytonosan fogyasztják az energiát.
  • A kerbálok által használt kabinok jelentősebb töltéstároló kapacitásuk van, nem vesznek fel áramot (hacsak nem az SAS használata közben), de ezek viszonylag nagyok és nehezek.
  • Az akkumulátorok kicsik és nagyobb töltést képesek tárolni egyszerre. A kapacitás/tömeg arányuk 20 egység/kg.
  • A Probodobodyne RoveMate mint egy alacsonyabb kapacitású akkumulátor működik.

Minden elektromos töltéstároló teljesen feltöltött állapotban van az indításkor.