Electric charge/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Electric charge
Revision as of 00:37, 10 May 2014 by NWM (talk | contribs) (Accomplished /kész.)
Jump to: navigation, search
Electric charge
Elektromos Töltés
Sűrűség Nincs
Áthelyezhető Igen
Áramlás módja Bárhová
Költség Nincs
Mivel a verzió 0.18.0

Az Elektromos töltés', vagy Elektromos energia [Electric charge] [electricity] [energy], egy erőforrás amely a játékban különféle alkatrészek működéséhez nélkülözhetetlent. Kritikus a távvezérelt eszközöknél, amelyek teljesen irányíthatatlanná válnak az elektromos energia nélkül. Megjegyzendő, hogy a kerbálok vezette eszközöknek is szükségük van elektromos energiára, különösen sokra, ha kerekeket vagy ionhajtóműveket kell hajtani.

Források [Sources]

Generátorok [Engine alternators]

Tipus Név Teljesítmény Használat
Rakétahajtóművek LV-T30 Liquid Fuel Engine 7.0 e/s 1.691 l/e
LV-T45 Liquid Fuel Engine 6.0 e/s 1.835 l/e
Rockomax "Poodle" Liquid Engine 8.0 e/s 1.436 l/e
Rockomax "Skipper" Liquid Engine 10.0 e/s 3.782 l/e
Rockomax "Mainsail" Liquid Engine 12.0 e/s 7.715 l/e
LV-N Atomic Rocket Motor 5.0 e/s 0.3055 l/e
Toroidal Aerospike Rocket 5.0 e/s 1.828 l/e
Sugárhajtóművek Basic Jet Engine 4.0 e/s  ?
TurboJet Engine 5.0 e/s  ?

Sok rakétahajtóműnek és sugárhajtóműnek van elektromosságot termelő generátora. A pontos kibocsájtás függ a gázadagolás szintjétől, és az álló hajtóművek semennyi elektromosságot sem termelnek. A mellékelt táblázatban láthatóak az elektromosságot termelő hajtóművek kibocsájtása, amelyet teljes gázszintnél a rakétahajtóműveknél vákuumban, a sugárhajtóműveknél pedig megfelelő levegővel való ellátottság mellett kell érteni.

Naplelemek [Solar panels]

Egy napelemes műhold

A napelemek az elektromos energia könnyűsúlyú forrásai. Habár direkt napfényre van szükségük a működéshez, így nem működnek az égitestek éjjeli oldalán, vagy ha a jármű beárnyékolja a napelemeket, még ha maga a jármű meg van világítva. Ezen hiányosságok miatt szükség van megfelelő energiatároló kapacitásra, mikor kizárólag napelemek biztosítják az elektromos energiatermelést.

Minden napelem, kivéve az OX-SAT napelemeket, az energiatermeléshez ki kell nyitni egy jobb-klikkel a menüjében vagy cselekvés csoport [action groups] használatával. A kinyitott napelemek nagyon törékenyek, és könnyen letörnek ha valaminek nekiütköznek vagy erős légellenállásba kerülnek. Ezért felemelkedéskor, légköri fékezéskor, vagy légkörbe való belépéskor feltétlen ajánlatos behúzni ezeket.

A napelemek energiatermelése függ a Kerbolhoz viszonyított állásától. A felszínre szerelhető OX-SAT napelemek, minden panel önműködően körülforog egy tengely körül hogy a lehető leghatékonyabban tudja hasznosítani a napfényt. Ha kézzel állítjuk be az eszköz irányát hogy megszüntessük az árnyékokat, szintén javít az áramtermelésen.

Az megtermelt energia mennyisége csökken a Kerboltól való távolság növekedésével. Viszont a fordított négyzetes arány helyett egy 4 pontra húzott görbe határozza meg a termelést:

Távolság (m) Energia Megjegyzés
0 10x
13,599,840,256 1x Kerbin körüli pályán
68,773,560,320 0.5x Jool fél nagytengelyén
206,000,000,000 0x Majdnem 3x-a a Jool pályájának

Rádióizotópos termoelektromos generátor [Radioisotope thermoelectric generator]

A PB-NUK Rádióizotópos Termoelektromos Generátor állandó megbízható energiaforrás amelynek nincs szüksége napfényre, és ellenállóbb a légellenállással szemben mint a napelemek. Sajnos nagyon drága, nem célravezető a formája, és meglehetősen nehéz összevetve a hasonló teljesítményű napelemekkel.

Kilövési Rögzítők [Launch Clamps]

A TT18-A Kilövési Stabilitásnövelők is biztosítanak a tartott eszköz számára másodpercenként 1.0 egységnyi elektromos energiát, amellyel garantálják, hogy az eszköz ne fogyjon ki az elektromos energiából miközben a kilövőálláson várakozik.

Tárolás [Storage]

E elektromos energia tárolása segít az eszköznek túlélni az energiaellátás hosszabb szünetelését, segít kezelni a energiafelhasználási csúcsokat (mint amit tudományos eredmények átvitele jelent) vagy áthidalni azokat az időszakokat, amikor a napelemek nem használhatóak. A következő elemek tárolhatnak elektromos energiát:

  • A távvezérlésű vezérlő egységek igen kis kapacitással rendelkeznek és folytonosan fogyasztják az energiát.
  • A kerbálok által használt kabinok jelentősebb töltéstároló kapacitásuk van, nem vesznek fel áramot (hacsak nem az SAS használata közben), de ezek viszonylag nagyok és nehezek.
  • Az akkumulátorok kicsik és nagyobb töltést képesek tárolni egyszerre. A kapacitás/tömeg arányuk 20 egység/kg.
  • A Probodobodyne RoveMate mint egy alacsonyabb kapacitású akkumulátor működik.

Minden elektromos töltéstároló teljesen feltöltött állapotban van az indításkor.

Fogyasztás és igénybevétel [Consumption and requisition]

Ha egy távvezérelt eszköz kifogy az elektromos töltésből, akkor teljesen használhatatlanná válik, semmilyen parancsnak nem engedelmeskedik (megjegyzendő, hogy ez igaz a kinyitható panelekre is, amelyek segítségével újra működésre lehetne bírni. Viszont még így is meg lehet menteni, ha rácsatlakozunk egy másik eszközzel és így energiával látjuk el, vagy ha egy kerbonauta űrsétán kézzel nyitja ki azokat a kibontható napelemeket.