Difference between revisions of "Gilly/hr"

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
(clean up formatting)
m (Galerija: *use descriptive name;)
Line 31: Line 31:
 
<gallery>
 
<gallery>
 
GillyLanding.png  | Neuspješni pokušaj slijetanja (v0.17). Vidi se problem s ''clippingom''.
 
GillyLanding.png  | Neuspješni pokušaj slijetanja (v0.17). Vidi se problem s ''clippingom''.
screenshot123.png  | Uspješno slijetanje Kerbala.
+
Kerbal on Gilly's surface.png  | Uspješno slijetanje Kerbala.
 
Gilly_map_800.gif  | Topografska karta (v0.18.2.) generirana ISA MapSat pluginom.
 
Gilly_map_800.gif  | Topografska karta (v0.18.2.) generirana ISA MapSat pluginom.
 
Gilly_Probe.png    | Uspješno slijetanje sonde. Na površini tla vide se stijene.
 
Gilly_Probe.png    | Uspješno slijetanje sonde. Na površini tla vide se stijene.

Revision as of 12:19, 17 April 2014

Gilly/Data

Gilly je sitan asteroid i jedini prirodni satelit planeta Eve. Najmanje je nebesko tijelo u Kerbolovom sustavu.

Slijetanje na Gilly je zahtjevno zbog njegove izuzetno male mase, strmih padina i vrlo ekscentrične orbite. Vrlo je lako pretjerati s potisnicima i letjelicu izbaciti iz orbite ili nad njom izgubiti kontrolu.

Zbog Gillyjevog nepravilnog oblika i brze rotacije, obodna brzina njegovih vrhova dostiže skoro 5 m/s. Pri tome umjetni horizont sletnog modula koji mirno stoji na površini još uvijek može javljati da je modul u orbiti, te malu bočnu brzinu različitu od nule. Da bi se spriječio gubitak kontrole nad modulom, zadnje je ispravke bočne brzine ponekad potrebno učiniti oslanjajući se na izravan pogled u tlo.

Gilly je nekoć bio puno opasnije tijelo za slijetanje zbog greške u clippingu poligonalne mreže modela. Problem je popravljen u v0.17.1.

Topografija

Gillyjeva površina izuzetno je dinamična i nejednolika, s mnoštvom strmih padina i glatkih područja. Ovaj se satelit smatra uhvaćenim asteroidom. Zbog svoje sitne mase i gravitacije, na njemu nema ni traga atmosferi.

Boja površine mogla bi se objasniti visokim udjelom ugljika. Kada se u postavkama uključi opcija terrain scatters, na površini se vidi mnoštvo stijena.

Gravitacija

S tek 0.5% Kerbinove gravitacije, hodanje po Gillyju izuzetno je teško. Svaki Kerbalov korak visok je nekoliko metara. Skokovi su viši od kilometra i traju oko 200 sekundi. Svrhovito gibanje po površini zahtijeva uporabu potisnika u astronautskom odijelu.

Bijeg s Gillyjeve površine je puno lakši zadatak - dovoljan je i potisak astronautskog odijela da Kerbala postavi u stabilnu orbitu ili ga oslobodi gravitacijskog utjecaja. Dapače, moguće je Kerbala iz orbite spustiti na površinu, vratiti ga u orbitu, ponovno se sastati s letjelicom, a sve tako da u odijelu ostane još gotovo 50% početne količine potisnog plina.

Gilly ima najmanju površinsku gravitaciju od svih nebeskih tijela u sustavu, te ona iznosi polovicu Joolovog satelita Pola. Gilly je zato idealan za međuplanetarne misije s malo goriva, no zbog relativno velikog ekscentriciteta i inklinacije takve misije nisu sasvim jednostavne.

Neplanirani susret s Gillyjem tijekom približavanja Eveu nije vjerojatan, a to je iz razloga što mu je masa vrlo mala u usporedbi s Eveovom, čega je posljedica vrlo malena sfera utjecaja. U cijelom Kerbolovom sustavu, ovakav primjer upravo je najizraženiji.

Referentni sustavi

Vremensko ubrzanje Minimalna visina
bilo koja
5× 8 000 m
10× 8 000 m
50× 8 000 m
100× 20 000 m
1 000× 40 000 m
10 000× 80 000 m
100 000× 100 000 m


Galerija

Promjene

0.17.1
  • Popravljen problem s clippingom krajolika.
0.17
  • Prvo izdanje.