Difference between revisions of "Gilly/hu"

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
(frissítés (0.90) +biomes)
m
Line 1: Line 1:
 
{{Infobox/Body}}
 
{{Infobox/Body}}
  
'''Gilly''' egy apró aszteroida, az egyetlen [[w:hu:Hold_(égitesttípus)|természetes hold]]ja az [[Eve/hu|Eve]]nek, és az egyik legkisebb [[celestial body/hu|égitest]] a [[Kerbol System/hu|Kerbol rendszer]]ben.
+
'''Gilly''' egy apró aszteroida, az egyetlen [[w:hu:Hold_(égitesttípus)|természetes hold]]ja az [[Eve/hu|Evenek]], és az egyik legkisebb [[celestial body/hu|égitest]] a [[Kerbol System/hu|Kerbol rendszerben]].
  
 
== Játékbeli leírás ==
 
== Játékbeli leírás ==
Line 12: Line 12:
  
 
== <span id="Topography">Tájleírás </span> [Topography] ==
 
== <span id="Topography">Tájleírás </span> [Topography] ==
[[File:Gilly ISA Topo.png|thumb|left|A Gilly topográfiai térképe.]]A Gilly felszíne roppant változatos és tagolt, sok meredek lejtővel és sima területtel. Ezt a [[moon/hu|hold]]at mint [[captured asteroid/hu|befogott aszteroidá]]t tartják számon. Talán a Gilly rendelkezik a legkisebb tömeggel és gravitációval a stabil pályával rendelkező égitestek közül a [[Kerbol/hu|Kerbol]] közelében. A jelentéktelen tömegének és gravitációjának megfelelően nem is rendelkezik légkörrel.
+
[[File:Gilly ISA Topo.png|thumb|left|A Gilly topográfiai térképe.]]A Gilly felszíne roppant változatos és tagolt, sok meredek lejtővel és sima területtel. Ezt a [[moon/hu|holdat]] mint [[captured asteroid/hu|befogott aszteroidát]] tartják számon. Talán a Gilly rendelkezik a legkisebb tömeggel és gravitációval a stabil pályával rendelkező égitestek közül a [[Kerbol/hu|Kerbol]] közelében. A jelentéktelen tömegének és gravitációjának megfelelően nem is rendelkezik légkörrel.
  
 
A Gilly színe talán a szilárd szén magas tartalmára utal, közeli képeken apró sziklák borítják a felszínt.
 
A Gilly színe talán a szilárd szén magas tartalmára utal, közeli képeken apró sziklák borítják a felszínt.
Line 28: Line 28:
  
 
== <span id="Gravity">Gravitáció </span> [Gravity] ==
 
== <span id="Gravity">Gravitáció </span> [Gravity] ==
A Gilly roppant gyenge felszíni gyorsulása mindössze 0.5%-a a [[Kerbin/hu|Kerbin]]ének, de még a Jool által befogott [[Pol/hu|Pol]] felszíni gyorsulásának is csak a fele. Nagyon célszerűtlen a Gilly felszínén sétálni; minden egyes lépés több méteres elrugaszkodást jelent a felszíntől. Egy kerbál akár 1000 méter magasra is ugorhat és olyan 200 másodperc is eltelik a Gillyt-érésig. A jetpack viszont célszerűnek mutatkozik a hold bejárásához.
+
A Gilly roppant gyenge felszíni gyorsulása mindössze 0.5%-a a [[Kerbin/hu|Kerbinének]], de még a [[Jool/hu|Jool]] által befogott [[Pol/hu|Pol]] felszíni gyorsulásának is csak a fele. Nagyon célszerűtlen a Gilly felszínén sétálni; minden egyes lépés több méteres elrugaszkodást jelent a felszíntől. Egy kerbál akár 1000 méter magasra is ugorhat és olyan 200 másodperc is eltelik a Gillyt-érésig. A jetpack viszont célszerűnek mutatkozik a hold bejárásához.
  
A Gilly alacsony tömegvonzása megnehezíti a légyott összehozását, lévén pirinyó a hatásgömbje. A tervezetlen találka is roppant valószínűtlen miközben az Eve-hez közeledünk, még ha az eszköz pályagörbéje a Gilly pályasíkja mellett megy is el. A Gilly tömege elenyésző az Eve tömege mellett, minek eredményeként nagyon kicsi a hatássugara összevetve a pályájának a fél-nagytengelyével. Tény, hogy a játékban nincs még egy hold ilyen alacsony tömegaránnyal.<!-- soi-sma ratio is basically the same as the mass ratio: soi/sma = (sma*(m/M)^(2/5))/sma = (m/M)^(2/5) -->
+
A Gilly alacsony tömegvonzása megnehezíti a légyott összehozását, lévén pirinyó a [[SOI/hu|vonzásköre]]. A tervezetlen találka is roppant valószínűtlen miközben az Eve-hez közeledünk, még ha az eszköz pályagörbéje a Gilly pályasíkja mellett megy is el. A Gilly tömege elenyésző az Eve tömege mellett, minek eredményeként nagyon kicsi a hatássugara összevetve a pályájának a fél-nagytengelyével. Tény, hogy a játékban nincs még egy hold ilyen alacsony tömegaránnyal.<!-- soi-sma ratio is basically the same as the mass ratio: soi/sma = (sma*(m/M)^(2/5))/sma = (m/M)^(2/5) -->
  
A Gilly gyenge gravitációja ideálissá teszi az alacsony üzemanyag-költségű bolygóközi küldetésekhez, habár az elnyújtott pályája a találkákat tovább nehezíti, és megdrágítja.
+
A Gilly gyenge gravitációja ideálissá teszi az alacsony üzemanyag-költségű bolygóközi küldetésekhez, habár az elnyújtott pályája a találkákat tovább nehezíti és drágítja.
  
 
== <span id="Landing">Leszállás </span> [Landing] ==
 
== <span id="Landing">Leszállás </span> [Landing] ==
A leszállás a Gillyre igazi kihívás: az alacsony tömege, elnyújt pályája és a meredek lejtői miatt könnyű egy kelleténél csak egy picivel egy kövérebb gázadástól könnyen bukdácsolhat az űrjármű. A Gilly szabálytalan alakja és gyors forgása a csúcsokon a felszín látszólagos sebessége közelítőleg 5&nbsp;m/s. Néhányan azt javasolják, hogy a [[navball|navigációs gömb]]ön [navball] prográd irányba billentve egy kicsit oldalazva kell ellensúlyozni a [[w:hu:Coriolis-erő|Coriolis-hatás]]t az egyenlítő közelében történő leszálláskor. A leszálláskori billegés elkerüléséhez a végleges sebességkülönbséget szemmértékkel kell kiegyenlíteni. Ajánlatos érteni az RCS fúvókák kézi irányításához, és a leszálló-egység stabilizátorát (SAS) bekapcsolni.
+
A leszállás a Gillyre igazi kihívás: az alacsony tömege, elnyújt pályája és a meredek lejtői miatt könnyű egy kelleténél csak egy picivel egy kövérebb gázadástól könnyen bukdácsolhat az űrjármű. A Gilly szabálytalan alakja és gyors forgása a csúcsokon a felszín látszólagos sebessége közelítőleg 5&nbsp;m/s. Néhányan azt javasolják, hogy a [[navball|navigációs gömbön]] [navball] prográd irányba billentve egy kicsit oldalazva kell ellensúlyozni a [[w:hu:Coriolis-erő|Coriolis-hatás]]t az egyenlítő közelében történő leszálláskor. A leszálláskori billegés elkerüléséhez a végleges sebességkülönbséget szemmértékkel kell kiegyenlíteni. Ajánlatos érteni az RCS fúvókák kézi irányításához, és a leszálló-egység stabilizátorát (SAS) bekapcsolni.
  
Megszökni a Gillyről sokkal egyszerűbb &mdash; egy [[EVA/hu|űrsétá]]hoz használatos jetpack magában képes egy kerbált keringési vagy szökési pályára juttatni. Tény, hogy lehetséges egy Gilly körül keringő hajóból a felszínre küldeni egy kerbált egy csepp rakéta-üzemanyag felhasználása nélkül. A nehézséget mindössze a navigációs gömb hiánya jelenti. A kerbál akár vissza is térhet a pályára, találkozhat a hajóval, és még az üzemanyagának majdnem fele is megmaradhat.
+
Megszökni a Gillyről sokkal egyszerűbb &mdash; egy [[EVA/hu|űrsétához]] használatos jetpack magában képes egy kerbált keringési vagy szökési pályára juttatni. Tény, hogy lehetséges egy Gilly körül keringő hajóból a felszínre küldeni egy kerbált egy csepp rakéta-üzemanyag felhasználása nélkül. A kerbál akár vissza is térhet a pályára, találkozhat a hajóval, és még az hajtóanyagának akár fele is megmaradhat.
  
 
== <span id="Reference Frames">Időléptékezés </span> [Reference Frames] ==
 
== <span id="Reference Frames">Időléptékezés </span> [Reference Frames] ==
Line 52: Line 52:
 
Gilly Orbital Rendezvous.png | Visszaugrás a Gilly körüli pályán keringő hajóhoz.
 
Gilly Orbital Rendezvous.png | Visszaugrás a Gilly körüli pályán keringő hajóhoz.
 
Short Final for Rendezvous.png | Sikeres - némi igyekezettel - találka a keringő hajóval. Hozzávalók: Jetpack és némi mersz.
 
Short Final for Rendezvous.png | Sikeres - némi igyekezettel - találka a keringő hajóval. Hozzávalók: Jetpack és némi mersz.
Final Fuel Check.png | Ha minden jól megy, leszállással, felszállással és találkával csak egy picivel kell több 3 egységnyinél.
+
Final Fuel Check.png | Ha minden jól megy, leszállással, felszál&shy;lással és találkával csak egy picivel kell több 3 egységnyinél.
 
</gallery>
 
</gallery>
  

Revision as of 00:26, 27 January 2016

Gilly
Gilly
Gilly a pályáról nézve
Hold a Eve
Orbitális jellemzők
Fél nagytegely 31 500 000 m [Note 1]
Apoapszis 48 825 000 m [Note 1]
Periapszis 14 175 000 m [Note 1]
Pálya excentricitása 0.55
Pályahajlás 12 °
Periapszis szöge 10 °
Felszálló csomó hossza 80 °
Valódi anomália 0.9 rad (nál 0s UT)
Keringési idő 388 587 s
17 d 5 óra 56 perc 27.4 s
Szinodikus keringési idő 417 243,4 s
Szökési sebességek 274 - 945 m/s
A leghosszabb idő eltűnt 5 102 s
Fizikai tulajdonságok
Egyenlítői sugár 13 000 m
Egyenlítői kerület 81 681 m
Felszín terület 2,1237166×109 m2
Tömeg 1,2420363×1017 kg
Standard gravitációs paraméter 8 289 449,8 m3/s2
Sűrűség 13 496,328 kg/m3
Felszíni gyorsulás 0,049 m/s2 (0.005 g)
Kozmikus sebesség 35,71 m/s
Siderális rotációs időszak 28 255,000 s
1 d 1 óra 50 perc 55 s
Siderális forgási sebesség 2,8909 m/s
Szinkron pálya 42,14 km
Hatássugár 126 123,27 m [Note 1]
Légköri jellemzők
Légkör jelenléte Nem
Tudományos szorzó
Felszín 9
Fröcskölt N/A
Közeli űr 8
Távoli űr 6
Felépülés 6

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 A távolságok az égitestek középpontjából vannak számítva, nem a felszítől(játékkal ellentétben)

Gilly egy apró aszteroida, az egyetlen természetes holdja az Evenek, és az egyik legkisebb égitest a Kerbol rendszerben.

Játékbeli leírás

A Gilly egy göröngyös szikla, amely az Eve körüli pályán csatangol. Ez eddig a legkisebb égitest, amit ezidáig a Kebál Csillagász Közösség felfedezett.

Ezzel a felfedezéssel kapcsolatba hozható nagy mennyiségű bandzsítás és szemguvasztásnak hála mára a gyakorlott csillagász szinte egyet jelent a szemüvegviseléssel.

Kerbál Csillagász Közösség

Tájleírás [Topography]

A Gilly topográfiai térképe.
A Gilly felszíne roppant változatos és tagolt, sok meredek lejtővel és sima területtel. Ezt a holdat mint befogott aszteroidát tartják számon. Talán a Gilly rendelkezik a legkisebb tömeggel és gravitációval a stabil pályával rendelkező égitestek közül a Kerbol közelében. A jelentéktelen tömegének és gravitációjának megfelelően nem is rendelkezik légkörrel.

A Gilly színe talán a szilárd szén magas tartalmára utal, közeli képeken apró sziklák borítják a felszínt.

Tájegységek [Biomes]

A Gilly tájegység­térképe

A Gilly apró felszínén mindössze 3 tájegységnek jut hely:

  • Felföldek [Highlands]
  • Középföldek [Midlands]
  • Alföldek [Lowlands]

Gravitáció [Gravity]

A Gilly roppant gyenge felszíni gyorsulása mindössze 0.5%-a a Kerbinének, de még a Jool által befogott Pol felszíni gyorsulásának is csak a fele. Nagyon célszerűtlen a Gilly felszínén sétálni; minden egyes lépés több méteres elrugaszkodást jelent a felszíntől. Egy kerbál akár 1000 méter magasra is ugorhat és olyan 200 másodperc is eltelik a Gillyt-érésig. A jetpack viszont célszerűnek mutatkozik a hold bejárásához.

A Gilly alacsony tömegvonzása megnehezíti a légyott összehozását, lévén pirinyó a vonzásköre. A tervezetlen találka is roppant valószínűtlen miközben az Eve-hez közeledünk, még ha az eszköz pályagörbéje a Gilly pályasíkja mellett megy is el. A Gilly tömege elenyésző az Eve tömege mellett, minek eredményeként nagyon kicsi a hatássugara összevetve a pályájának a fél-nagytengelyével. Tény, hogy a játékban nincs még egy hold ilyen alacsony tömegaránnyal.

A Gilly gyenge gravitációja ideálissá teszi az alacsony üzemanyag-költségű bolygóközi küldetésekhez, habár az elnyújtott pályája a találkákat tovább nehezíti és drágítja.

Leszállás [Landing]

A leszállás a Gillyre igazi kihívás: az alacsony tömege, elnyújt pályája és a meredek lejtői miatt könnyű egy kelleténél csak egy picivel egy kövérebb gázadástól könnyen bukdácsolhat az űrjármű. A Gilly szabálytalan alakja és gyors forgása a csúcsokon a felszín látszólagos sebessége közelítőleg 5 m/s. Néhányan azt javasolják, hogy a navigációs gömbön [navball] prográd irányba billentve egy kicsit oldalazva kell ellensúlyozni a Coriolis-hatást az egyenlítő közelében történő leszálláskor. A leszálláskori billegés elkerüléséhez a végleges sebességkülönbséget szemmértékkel kell kiegyenlíteni. Ajánlatos érteni az RCS fúvókák kézi irányításához, és a leszálló-egység stabilizátorát (SAS) bekapcsolni.

Megszökni a Gillyről sokkal egyszerűbb — egy űrsétához használatos jetpack magában képes egy kerbált keringési vagy szökési pályára juttatni. Tény, hogy lehetséges egy Gilly körül keringő hajóból a felszínre küldeni egy kerbált egy csepp rakéta-üzemanyag felhasználása nélkül. A kerbál akár vissza is térhet a pályára, találkozhat a hajóval, és még az hajtóanyagának akár fele is megmaradhat.

Időléptékezés [Reference Frames]

Gilly/RefFrames

Galéria