Difference between revisions of "Ike/hu"

From Kerbal Space Program Wiki
< Ike
Jump to: navigation, search
m
(accomlished /kész)
Line 1: Line 1:
 
{{:Ike/Data}}
 
{{:Ike/Data}}
  
Az '''Ike''' egy [[moon/hu|hold]] és az egyetlen [[w:hu:Hold_(égitesttípus)|természetes kísérő]]je a [[Duna/hu|Duná]]nak. Az Ike sziklás felszínét meredek lejtők uralják, és felette nincs [[Atmosphere/hu|légkör]]. Az Ike és a Duna tengelyforgása [[w:hu:Kötött_tengelyforgás|egymáshoz van kötve]] az Ike viszonylag nagy mérete miatt. Ez azt jelenti, hogy az Ike [[Synchronous orbit/hu|szinkronpályá]]n kering a bolygója körül, és hogy mindkét égitest a másik égitest körülbelül fele felületéről látszik. (Pontosan fele lenne, de az Ike kissé elnyújtott pályája miatt egy sávban felkelés és lenyugvás közt látható. Lásd a [[#Geostationary properties and libration|Libráció]] bekezdést alul)
+
Az '''Ike''' egy [[moon/hu|hold]] és az egyetlen [[w:hu:Hold_(égitesttípus)|természetes kísérő]]je a [[Duna/hu|Duná]]nak. Az Ike sziklás felszínét meredek lejtők uralják, és felette nincs [[Atmosphere/hu|légkör]]. Az Ike és a Duna tengelyforgása [[w:hu:Kötött_tengelyforgás|egymáshoz van kötve]] az Ike viszonylag nagy mérete miatt. Ez azt jelenti, hogy az Ike [[Synchronous orbit/hu|szinkronpályá]]n kering a bolygója körül, és hogy mindkét égitest a másik égitest körülbelül fele felületéről látszik. (Pontosan fele lenne, de az Ike kissé elnyújtott pályája miatt egy sávban felkelés és lenyugvás közti időben látható. Lásd a [[#Geostationary properties and libration|Libráció]] bekezdést alul)
  
 
A Duna felé közeledve egy [[Encounter/hu|találkozás]] az Ike-kal elég valószínű, abban esetben ha az [[craft/hu|eszköz]] mozgáspályája közel halad az Ike pályasíkjához. Ez azért van mert az Ike [[Sphere of influence/hu|hatássugara]] nagyon nagy a pálya fél nagytengelyéhez képest &mdash; tény, hogy nincs még egy hold amely nagyobb arányokkal rendelkezne.<!--
 
A Duna felé közeledve egy [[Encounter/hu|találkozás]] az Ike-kal elég valószínű, abban esetben ha az [[craft/hu|eszköz]] mozgáspályája közel halad az Ike pályasíkjához. Ez azért van mert az Ike [[Sphere of influence/hu|hatássugara]] nagyon nagy a pálya fél nagytengelyéhez képest &mdash; tény, hogy nincs még egy hold amely nagyobb arányokkal rendelkezne.<!--
Line 34: Line 34:
 
== <span id="Topography">Tájleírás </span> [Topography] ==
 
== <span id="Topography">Tájleírás </span> [Topography] ==
  
Az Ike felszíne roppant sziklás.
+
Az Ike felszíne roppant sziklás. A legmagasabb pontja 12.75&nbsp;km-rel magasabban van a legalacsonyabbnál, amely szintkülönbség több mint háromszorosa a [[Mun/hu|Mün]]ének<!--3.34 km-->, anak ellenére, hogy a Mün átmérője 54%-kal a felszíne pedig 137% nagyobb. A nagyobb szintkülönbség kisebb méretekkel szükségszerűen sok meredek lejtőt és körülményesebb leszállást eredményez. Többek közt a völgyek alján találhatóak laposabb biztonságosabb leszállási helyszíneket.s.
 +
 
 +
Az Ike felszínlén nincsenek nyomai a becsapódási krátereknek. Ez meglehetősén érdekes, belegondolva, hogy nincs légköre és nem sokkal kisebb a sok kráterrel borított [[Mun/hu|Mün]]nél.
 +
 
 +
A talaj sötét szürke, érezhetően sötétebb a szintén sziklás hold Münnél, és nagy sziklákkal van megszórva megszórva ha a felszín szórás [terrain scatters] be van kapcsolva. Néha a felszín nem veri vissza a napfényt, amelynek hatására  a felszínt figyelve éjszakának érződik a fényes nappal is.
 +
 
 +
{{SpoilerBox
 +
|description= rendhagyó képződmények
 +
|content=
 +
Van egy vándorkő poláris pályán, durván 100 köbméteres, zöld szalagokkal és egy monolittal. Nincs gravitációja (és nem hat rá a gravitáció). Az ütközési hálója hibás és minden leszállási kisérlet valamiféle robbanásba torkollik. Ez a sziklát "A varázs vándorkő"-nek ['The Magic Boulder'] nevezik, amely hivatalos név, mert ütközéskor a napló "Ship crashed into magic boulder" (a hajó varázs vándorkőnek ütközött) üzenetet ad. Egy Scott Manley példavideó, amelyen 8 méteres távolságból csodálható meg a képződmény. (http://www.youtube.com/watch?v=WJBSea-3DHs)}}
 +
 
 +
== <span id="Reference Frames">Időléptékezés </span> [Reference Frames] ==
 +
{{:Ike/RefFrame}}
 +
 
 +
== Galéria ==
 +
<gallery>
 +
File:Gravitational_Assist.png|A Ike gravitációjának közreműködése jelentős sebességcsökkentéshez segít hozzá a Duna felszíne felé menet.
 +
Ike_Eclipse.png        | Az Ike eltakarja a Dunát
 +
Ike.png                | Ike ahogy a követőállomásból látszik
 +
Ike-sky.png            | Az Ike ege [[Duna/hu|Duná]]val mint mindig, és a [[Kerbol/hu|Kerbol]]lal
 +
Ike-landing.png        | Leszálló csapat az Ike felszínén
 +
File:PermafrostIkeLander.png | Egy kicsi leszállóegység emelkedik fel az Ike felszínéről
 +
Gui_Ike_ISA_Topo.png    | Az Ike topográfiai térképe
 +
Gui_Ike_Polars_Topo.png | Sarki topográfiai térkép
 +
Ike_map_800.gif        | Az Ike  topográfiai magasságtérképe - ISA MapSat pluginnal készült
 +
</gallery>
 +
 
  
 
{{Celestial Bodies}}
 
{{Celestial Bodies}}
 
[[Category:Celestials/hu]]
 
[[Category:Celestials/hu]]
 
[[Category:Moons/hu]]
 
[[Category:Moons/hu]]

Revision as of 04:41, 26 April 2014

Ike/Data

Az Ike egy hold és az egyetlen természetes kísérője a Dunának. Az Ike sziklás felszínét meredek lejtők uralják, és felette nincs légkör. Az Ike és a Duna tengelyforgása egymáshoz van kötve az Ike viszonylag nagy mérete miatt. Ez azt jelenti, hogy az Ike szinkronpályán kering a bolygója körül, és hogy mindkét égitest a másik égitest körülbelül fele felületéről látszik. (Pontosan fele lenne, de az Ike kissé elnyújtott pályája miatt egy sávban felkelés és lenyugvás közti időben látható. Lásd a Libráció bekezdést alul)

A Duna felé közeledve egy találkozás az Ike-kal elég valószínű, abban esetben ha az eszköz mozgáspályája közel halad az Ike pályasíkjához. Ez azért van mert az Ike hatássugara nagyon nagy a pálya fél nagytengelyéhez képest — tény, hogy nincs még egy hold amely nagyobb arányokkal rendelkezne.

A stacionárius pálya az Ike körül nem lehetséges — ahhoz 1 133,90 km magas pálya lenne szükséges, túl az Ike hatássugarán. Mivel az Ike és Duna tengelyforgása egymáshoz kötött, egy Duna körüli stacionárius pályán keringő eszköz számára az Ike egy közel stabil nem forgó helyzetben lesz, pont úgy, ahogy egy Ike körüli stacionárius pályán lenne. Ez nem tökéletesen stacionárius mivel az nem tökéletes körpályán kering és van egy apró pályahajlása.

Bár a Duna a mi világunk-béli Marsra hasonlít, de az Ike egy kicsit sem emlékeztet a Phoboszra vagy a Deimoszra.

Játékbeli leirás

Az Ike viszonylag nagy szürke test alkalmanként megfigyelhető ahogy a Duna körül kering.

A tudósok kíváncsiak, hogy az Ike láthatóan tökéletes elhelyezkedésével csendben megakadályoz minden objektumot a Duna körüli pályára állásban.

Kerbál Csillagász Közösség

Stacionárius tulajdonságok és a libráció [Geostationary properties and libration]

Egy mozgókép az Ike pályája a Duna felszínéről megfigyelve (klikk a képre a nagyításhoz)

Az Ike különleges pályája a holdat közvetlenül a Duna földrajzi hosszúságainak egy rövid szakasza felett tartja. Az átlagos Duna hosszúság amely felett az Ike közvetlenül tartózkodik (a zeniten) az 6 fok keletre, de az Ike pályájának elnyújtottsága miatt 2 és 10 fok között leng, és kissé megnő és összemegy a Dunáról szemlélve. A hosszúság amely felett az Ike a zeniten van szintén leng 0,2 fok dél és 0.2 fok észak közt köszönhetően az Ike pályahajlásának. Ettől az Ike úgy tűnik, mintha fel és le forogna de a meglehetősen kicsi pályahajlás miatt ez hatás alig észrevehető. Ezeket a jelenségeket együtt librációnak nevezzük . Az Ike helyzetének láthatár feletti lengése mint az Ike lenyugvása és felkelése megfigyelhető a Duna 88°Ny-80°Ny és 92°K-100°K hosszúság fokain, akárcsak a 89.8°É-tól északra vagy a 89.8°D-től délre.

Az 50 km magas Duna pályáról a 10 km magas Ike pályára való utazáshoz körülbelül 435 m/s Δv szükséges.

Tájleírás [Topography]

Az Ike felszíne roppant sziklás. A legmagasabb pontja 12.75 km-rel magasabban van a legalacsonyabbnál, amely szintkülönbség több mint háromszorosa a Münének, anak ellenére, hogy a Mün átmérője 54%-kal a felszíne pedig 137% nagyobb. A nagyobb szintkülönbség kisebb méretekkel szükségszerűen sok meredek lejtőt és körülményesebb leszállást eredményez. Többek közt a völgyek alján találhatóak laposabb biztonságosabb leszállási helyszíneket.s.

Az Ike felszínlén nincsenek nyomai a becsapódási krátereknek. Ez meglehetősén érdekes, belegondolva, hogy nincs légköre és nem sokkal kisebb a sok kráterrel borított Münnél.

A talaj sötét szürke, érezhetően sötétebb a szintén sziklás hold Münnél, és nagy sziklákkal van megszórva megszórva ha a felszín szórás [terrain scatters] be van kapcsolva. Néha a felszín nem veri vissza a napfényt, amelynek hatására a felszínt figyelve éjszakának érződik a fényes nappal is.

Spoiler: rendhagyó képződmények
Van egy vándorkő poláris pályán, durván 100 köbméteres, zöld szalagokkal és egy monolittal. Nincs gravitációja (és nem hat rá a gravitáció). Az ütközési hálója hibás és minden leszállási kisérlet valamiféle robbanásba torkollik. Ez a sziklát "A varázs vándorkő"-nek ['The Magic Boulder'] nevezik, amely hivatalos név, mert ütközéskor a napló "Ship crashed into magic boulder" (a hajó varázs vándorkőnek ütközött) üzenetet ad. Egy Scott Manley példavideó, amelyen 8 méteres távolságból csodálható meg a képződmény. (http://www.youtube.com/watch?v=WJBSea-3DHs)

Időléptékezés [Reference Frames]

Időlépték Legkisebb magasság
bármely
5× 5 000 m
10× 5 000 m
50× 10 000 m
100× 25 000 m
1 000× 50 000 m
10 000× 100 000 m
100 000× 200 000 m

Galéria