Ike/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Ike
Revision as of 21:32, 25 April 2014 by NWM (talk | contribs) (Created page with "{{:Ike/Data}} Az '''Ike''' egy hold és az egyetlen természetes kísérője a Dunának. Az Ike sziklás felszínét me...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Ike/Data

Az Ike egy hold és az egyetlen természetes kísérője a Dunának. Az Ike sziklás felszínét meredek lejtők uralják, és felette nincs [[Atmosphere/hu|légkör. Az Ike és a Duna tengelyforgása egymáshoz van kötve az Ike viszonylag nagy mérete miatt. Ez azt jelenti, hogy az Ike szinkronpályán kering a bolygója körül, és hogy mindkét égitest a másik égitest körülbelül fele felületéről látszik. (Pontosan fele lenne, de az Ike kissé elnyújtott pályája miatt egy sávban felkelés és lenyugvás közt látható. Lásd a Libráció bekezdést alul)

A Duna felé közeledve egy találkozás az Ike-kal elég valószínű, abban esetben ha az eszköz mozgáspályája közel halad az Ike pályasíkjához. Ez azért van mert az Ike hatássugara nagyon nagy a pálya fél nagytengelyéhez képest — tény, hogy nincs még egy hold amely nagyobb arányokkal rendelkezne.

A stacionárius pálya az Ike körül nem lehetséges — ahhoz 1 133,90 km magas pálya lenne szükséges, túl az Ike hatássugarán. Mivel az Ike és Duna tengelyforgása egymáshoz kötött, egy Duna körüli stacionárius pályán keringő eszköz számára az Ike egy közel stabil nem forgó helyzetben lesz, pont úgy, ahogy egy Ike körüli stacionárius pályán lenne. Ez nem tökéletesen stacionárius mivel az nem tökéletes körpályán kering és van egy apró pályahajlása.

Bár a Duna a mi világunk-béli Marsra hasonlít, de az Ike egy kicsit sem emlékeztet a Phoboszra vagy a Deimoszra.

Játékbeli leirás

Az Ike viszonylag nagy szürke test alkalmanként megfigyelhető ahogy a Duna körül kering.

A tudósok kíváncsiak, hogy az Ike láthatóan tökéletes elhelyezkedésével csendben megakadályoz minden objektumot a Duna körüli pályára állásban.

Kerbál Csillagász Közösség

Stacionárius tulajdonságok és a libráció [Geostationary properties and libration]

Egy mozgókép az Ike pályája a Duna felszínéről megfigyelve (klikk a képre a nagyításhoz)

Az Ike különleges pályája a holdat közvetlenül a Duna földrajzi hosszúságainak egy rövid szakasza felett tartja. Az átlagos Duna hosszúság amely felett az Ike közvetlenül tartózkodik (a zeniten) az 6 fok keletre, de az Ike pályájának elnyújtottsága miatt 2 és 10 fok között leng, és kissé megnő és összemegy a Dunáról szemlélve. A hosszúság amely felett az Ike a zeniten van szintén leng 0,2 fok dél és 0.2 fok észak közt köszönhetően az Ike pályahajlásának. Ettől az Ike úgy tűnik, mintha fel és le forogna de a meglehetősen kicsi pályahajlás miatt ez hatás alig észrevehető. Ezeket a jelenségeket együtt librációnak nevezzük . Az Ike helyzetének láthatár feletti lengése mint az Ike lenyugvása és felkelése megfigyelhető a Duna 88°Ny-80°Ny és 92°K-100°K hosszúság fokain, akárcsak a 89.8°É-tól északra vagy a 89.8°D-től délre.

Az 50 km magas Duna pályáról a 10 km magas Ike pályára való utazáshoz körülbelül 435 m/s Δv szükséges.

Tájleírás [Topography]

Az Ike roppant sziklás.