Kerbal X/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Kerbal X
Revision as of 19:07, 6 November 2015 by NWM (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
Kerbal X a kilövőálláson

A Kerbal X egy "raktári rakéta" amely a játékosok rendelkezésére áll a homokozó játékmódban. Ez egy elegáns sok mindenre felhasználható három fokozatú rakéta, amely segíthet az új játékosoknak saját rakéta megépítése nélkül is megtanulni az alapvető rakétairányítási műveleteket, ezen felül viszonylag könnyen kiegészíthető, hogy még több dologra felhasználható legyen.

Fokozatkialakítás

Kerbal X a gyorsítófokozatok leválása után

Az első lépcsőjében három Rockomax X200-32 Hajtóanyagtartály és egy Rockomax "Mainsail" Rakétahajtómű található hat darab aszparágusz fokozatkialakításban elhelyezett folyékony hajtóanyagú gyorsítórakétával egyetemben. Ez lényegében elegendő a Kerbin körüli keringési pálya eléréséhez A második lépcső egyetlen nagy átmérőjű Rockomax X200-16 Hajtóanyagtartályból és egy Rockomax "Poodle" Rakétahajtóműből áll néhány , és a harmadik fokozatban, amely lényegében a visszatérő fokozat, csak egy Mk1-2 Parancsnoki Kabin van egy Mk16-Xl Ejtőernyővel. A második lépcső lábai lehetővé teszik a Kerbin holdjaira való leszállást. A játszmaindító menü képernyőjén lényegében egy Münön pórul járt második fokozat roncsa látható. Az Mün meglátogatható a Kerbal X-szel, de csak az igazán ügyes pilóták képesek ezt olyan hatékonyan végrehajtani, hogy utána vissza is tudjanak jutni a Kerbinre.

Maguk a folyékony hajtóanyagú gyorsítófokozatok viszonylag kicsik a teljes rakétához képest, viszont arra tökéletesen megfelelnek, hogy bemutassák az aszparágusz fokozatkialakítás működését. Többek közt ezért is ez a rakéta szerepel az alapoktatásban, de ha komolyabb „munkára” akarjuk fogni, akkor azért többnyire itt kell kezdeni az átalakítást.

Felhasználás

Egy Kerbal X 150 km magas pályán a Kerbin körül

Légüres térben az első lépcsőben található a gyorsítófokozatok mintegy 1225 m/s (1080 m/s 1 atm. nyomáson), a központi rakéta 3476 m/s (3090 m/s 1 atm. nyomáson) Δv-re képes, azaz összesen 4702 m/s-ra (4170 m/s 1 atm. nyomáson), amely szűkösen, de elég a keringési pályára álláshoz. A második fokozat 2624 m/s Δv-re képes, amely a teljes Δv keretet 7325 m/s-ra módosítja. Ez szűken elegendő a Kerbin holdjainak meglátogatásához. Mondhatni, hogy a Mün meglátogatása egy igazi próbatétel a pilóták szára.

Amint a "Kezdjünk Neki" cikkben is látható, ez a rakéta is átalakítható, a teljes Δv okos megnövelésével (a kapszula fölösleges egykomponensű hajtóanyag [monopropellant] készletének leengedése, a gyorsítófokozatok tartályinak némi megnövelése, az LV-T45-ösök LV-T30-asokra cserélése, az orrkúpok könnyebre cserélése...) a Kerbin holdak is kényelmesen megjárhatóak, RCS és csatlakozókapuk hozzáadásával az orbitális találkák gyakorlására használhatóak, vagy például a 2. és 3. lépcső egybeépítése és az Mk16-XL ejtőernyő Mk25-re cserélése után a hajtóművel segített ejtőernyős leszállást is gyakorlására is alkalmassá tehetőek.

Részletezés

6× Gyorsítórakéta 1. Fokozat 2. Fokozat 3. Fokozat
Hajtómű LV-T45 Rakétahajtómű Rockomax "Mainsail" Rakétahajtómű Rockomax "Poodle" Rakétahajtómű nincs
Átmérő 1,25m 2,5m 2,5m 2,5m
Tömeg (t) 9,05 60,52 11,70 4,42
Működési idő (s) 14, 30,4 (+16,4), 50,2 (+16,4, +19,8) 100,5 - 113,0 139,1 0
Δv (m/s) 1225 3476 2624 0

Leírása

A Kerbal X egyike a legsikeresebb rakétáinknak amelyet a meg lehet rendelni a katalógusból. Annak ellenére, hogy az eredeti terv egy műanyag modell volt, egyésszen megbízhatónak bizonyult teljes méretű járműként is. Az X képes Kerbin körüli pályára állni, és egy nagyon derűlátó leszállólábkészlet is található a felső fokozatán.'

Squad