Launch vehicle/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Launch vehicle
Revision as of 18:26, 17 March 2017 by Sal vager (talk | contribs) (Reverted edits by Rocketing Rudolph (talk) to last revision by NWM)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

A hordozórakéta vagy hordozóeszköz [launch vehicle] a rakétának azon része, amely a kilövőállásról történő indítástól a stabil keringési pályára jutásig emeli és gyorsítja az eszközt. Ezek meghajtására a megfelelő teljesítmény eléréséhez különböző rakétahajtóművek szolgálnak (bár a kezdeti fokozatokban helyet kaphatnak a sugárhajtóművek is), amelynek hatékonyságát és teljesítményét leválasztható folyékony- vagy szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták fokozzák, illetve a folyékony hajtóanyagúaknál az aszparágusz fokozatkialakítással lehet a hatékonyságot tovább fokozni. Magát a költség-hatékonyságot az újrafelhasználható részek arányának növelésével is lehet fokozni. Ha magát a fogalmat kevésbé megkötötten értelmezzük, egy teher feljuttatására képes SSTO kialakítású űrrepülőgép is lényegében egy többször felhasználható hordozóeszköz.

A hordozóeszköz teljesítményét és hatékonyságát az alacsony keringési pályára juttatható hasznos rakomány tömege illetve annak a teljes indítási tömeghez viszonyított tömegarányával szokták jellemezni. Egy alacsony Kerbin körüli pályára jutás hajtóanyag-szükséglete jó kialakítással és emelkedéssel rendszerint 4200-4700 m/s-nyi Δv-nek felel meg. A hasznos teher aránya a mi világunkban 1% körül mozog, a kerbálok világában viszont a 15-20%-os arány sem lehetetlen.

Lásd még

Hordozórakéta a Wikipédián.