Difference between revisions of "Small Inline Reaction Wheel/hu"

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
m
Line 1: Line 1:
 
{{:Inline Reaction Wheel/Box}}
 
{{:Inline Reaction Wheel/Box}}
  
A '''Kicsi Törzsbe-építhető Reakciós Kerék [Inline Reaction Wheel]''' egy kapcsolható egység amely többletnyomatékot és [[SAS]] működést biztosít, egyfajta autópilóta rendszert, amely stabilizálja a rakétát és segít azt irányba tartani. Mivel csaknem minden egyes [[command module/hu|vezérlőegység]] biztosítja az SAS képességeket, a további nyomaték biztosítása a lényeges, amely segít a [[craft/hu|járművet]] fürgébben a kívánt irányba mozdítani, illetve jelentősen csökkenteni a repülés közben a gép feletti uralom elvesztésének kockázatát. Ez a Törzsbe-épített Reakciós Kerék a belépő szintű típusú [[reaction wheel/hu|reakciós kerék]]. Olcsó, viszonylag nehéz és kevés többletnyomatékot biztosít a többi reakciós kerékhez képest.
+
A '''Kicsi Törzsbe-építhető Reakciókerék [Inline Reaction Wheel]''' egy egység amely többletnyomatékot biztosít a [[SAS/hu|SAS]] működéséhez, amely egyfajta autópilóta rendszert, ami stabilizálja a rakétát és segít azt irányba tartani. Mivel csaknem minden egyes [[command module/hu|vezérlőegység]] biztosítja az SAS képességeket, viszont a saját nyomatékképzésük mérsékelt, a további nyomaték biztosítása a lényeges, ami segít a [[craft/hu|járművet]] fürgébben a kívánt irányba mozdítani, illetve jelentősen csökkenteni a repülés közben a gép feletti uralom elvesztésének kockázatát. Ez a Törzsbe-épített Reakciókerék a belépő szintű típusú [[reaction wheel/hu|reakciókerék]]. Olcsó, viszonylag nehéz és kevés többletnyomatékot biztosít a többi reakciós kerékhez képest.
  
 
== Felhasználás ==
 
== Felhasználás ==
{{quote|A reakciós kerekek elhelyezése nem jelent gondot. Általában arról beszélnek, hogy gondot jelent ha messzire helyezik el a [[center of mass/hu|tömegközépponttól]]. Képzeld el, hogy megragadod azt a pontot és forgatod. A reakciós kerék pont ezt csinálja, A nem-középpont körüli elforgatást csinál, amikor nem a tömegközéppont körül forgat.|[http://forum.kerbalspaceprogram.com/entries/740-Updated-Information-on-SAS-in-0-21-1#comment_4254 comment] C7 megjegyzése a blogjából “[http://forum.kerbalspaceprogram.com/entries/740-Updated-Information-on-SAS-in-0-21-1 Frissített információ a SAS működéséről (0.21.1)]”}} A működésére hatással van a tömeg nagysága, amely csillapítja a járműre ható külső és belső nyomatékok hatását, amelyből következően ezt a nagyobb járműveknél további reakciós kerekek felszerelésével lehet orvosolni. Viszont nem árt tudni, hogy minden egyes darab növeli a jármű tömegét, ezért csökkenti annak a [[delta-v/hu|Δv]]-jét. Így a küldetés közben a feleslegessé váló reakciós kerekeket nem árt a [[stage/hu|fokozatokban]] elhelyezni, és a tömeg csökkenésével a tömeget adó [[fuel tank/hu|tartályok]] és [[engine/hu|hajtóművek]] mellett ezeket is [[decoupler/hu|leválasztani]].  
+
{{quote|A reakciókerekek elhelyezése nem jelent gondot. Általában arról beszélnek, hogy gondot jelent ha messzire helyezik el a [[center of mass/hu|tömegközépponttól]]. Képzeld el, hogy megragadod azt a pontot és forgatod. A reakciókerék pont ezt csinálja, A nem-középpont körüli elforgatást csinál, amikor nem a tömegközéppont körül forgat.|[http://forum.kerbalspaceprogram.com/entries/740-Updated-Information-on-SAS-in-0-21-1#comment_4254 comment] C7 megjegyzése a blogjából “[http://forum.kerbalspaceprogram.com/entries/740-Updated-Information-on-SAS-in-0-21-1 Frissített információ a SAS működéséről (0.21.1)]”}} A működésére hatással van a tömeg nagysága, amely csillapítja a járműre ható külső és belső nyomatékok hatását, amelyből következően ezt a nagyobb járműveknél további reakciókerekek felszerelésével lehet orvosolni. Viszont nem árt tudni, hogy minden egyes darab növeli a jármű tömegét, ezért csökkenti annak a [[delta-v/hu|Δv]]-jét. Így a küldetés közben a feleslegessé váló reakciókerekeket nem árt a [[stage/hu|fokozatokban]] elhelyezni, és a tömeg csökkenésével a tömeget adó [[fuel tank/hu|tartályok]] és [[engine/hu|hajtóművek]] mellett ezeket is [[decoupler/hu|leválasztani]].  
  
A reakciós kerekeknek saját [[action group/hu|cselekvéscsoportja]] van, amelyet a {{Key press|T}} billentyű lenyomásával lehet kapcsolgatni. Ezen felül a küldetések közben a jobb-klikkre felugró menüben a "'''''Toggle Torque'''''" kapcsolóval egyesével lel lehet állítani és újra bekapcsolni az egyes reakciós kerék egységeket.
+
A stabilitásnövelőknek saját [[action group/hu|cselekvéscsoportja]] van, amelyet a {{Key press|T}} billentyű lenyomásával lehet kapcsolgatni. Ezen felül a küldetések közben a jobb-klikkre felugró menüben a "'''''Toggle Torque'''''" kapcsolóval egyesével lel lehet állítani és újra bekapcsolni az egyes reakciós kerék egységeket.
  
 
== Termék leírása ==
 
== Termék leírása ==
{{Quote|A kerekek segítő nyomatékot adnak az űrjárműnek, némi elektromos töltés árán}}
+
{{Quote|A törzsbe-építhető reakciókerék egy sor „Nagyon Gyorsan” pörgő tányért használ, hogy az űreszköz irányításához szükséges nyomatékot képezzen bármilyen hajtóanyag elhasználása nélkül. Kérjük nem próbálja meg megjavítani ezt a szerkezetet működés közben.}}
 
 
 
{{Parts}}
 
{{Parts}}

Revision as of 22:23, 12 April 2015

Small Inline Reaction Wheel
Az alkatrész képe
Stabilitásnövelő rendszer által
Found lying by the side of the road

Méret 0,625m
Költség (teljes) 600,00 Funds
Tömeg (teljes) 0,05 t
Légellen­állás 0.2
Max. Höm. 2000 K
Volume  ?
Ütésállóság 9 m/s
Kutatás Tech tree advanced flight control.png Flight Control
Nyitóár 3 200 Funds
Mivel a verzió 0.7.3
Alkatrész­fajta inlineReactionWheel.cfg
Bólintó nyomaték 5.0 kN·m
Fordító nyomaték 5.0 kN·m
Csűrő nyomaték 5.0 kN·m
Nyomaték­képzés áram­szükséglete
0,050
s·kN·m
SAS szint × Nincs

A Kicsi Törzsbe-építhető Reakciókerék [Inline Reaction Wheel] egy egység amely többletnyomatékot biztosít a SAS működéséhez, amely egyfajta autópilóta rendszert, ami stabilizálja a rakétát és segít azt irányba tartani. Mivel csaknem minden egyes vezérlőegység biztosítja az SAS képességeket, viszont a saját nyomatékképzésük mérsékelt, a további nyomaték biztosítása a lényeges, ami segít a járművet fürgébben a kívánt irányba mozdítani, illetve jelentősen csökkenteni a repülés közben a gép feletti uralom elvesztésének kockázatát. Ez a Törzsbe-épített Reakciókerék a belépő szintű típusú reakciókerék. Olcsó, viszonylag nehéz és kevés többletnyomatékot biztosít a többi reakciós kerékhez képest.

Felhasználás

A reakciókerekek elhelyezése nem jelent gondot. Általában arról beszélnek, hogy gondot jelent ha messzire helyezik el a tömegközépponttól. Képzeld el, hogy megragadod azt a pontot és forgatod. A reakciókerék pont ezt csinálja, A nem-középpont körüli elforgatást csinál, amikor nem a tömegközéppont körül forgat.

comment C7 megjegyzése a blogjából “Frissített információ a SAS működéséről (0.21.1)

A működésére hatással van a tömeg nagysága, amely csillapítja a járműre ható külső és belső nyomatékok hatását, amelyből következően ezt a nagyobb járműveknél további reakciókerekek felszerelésével lehet orvosolni. Viszont nem árt tudni, hogy minden egyes darab növeli a jármű tömegét, ezért csökkenti annak a Δv-jét. Így a küldetés közben a feleslegessé váló reakciókerekeket nem árt a fokozatokban elhelyezni, és a tömeg csökkenésével a tömeget adó tartályok és hajtóművek mellett ezeket is leválasztani.

A stabilitásnövelőknek saját cselekvéscsoportja van, amelyet a T billentyű lenyomásával lehet kapcsolgatni. Ezen felül a küldetések közben a jobb-klikkre felugró menüben a "Toggle Torque" kapcsolóval egyesével lel lehet állítani és újra bekapcsolni az egyes reakciós kerék egységeket.

Termék leírása

A törzsbe-építhető reakciókerék egy sor „Nagyon Gyorsan” pörgő tányért használ, hogy az űreszköz irányításához szükséges nyomatékot képezzen bármilyen hajtóanyag elhasználása nélkül. Kérjük nem próbálja meg megjavítani ezt a szerkezetet működés közben.