Difference between revisions of "T-1 Toroidal Aerospike "Dart" Liquid Fuel Engine./hu"

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
m (1.0.4)
m
Line 1: Line 1:
 
{{:Toroidal Aerospike Rocket/Box}}
 
{{:Toroidal Aerospike Rocket/Box}}
  
A '''Toroid "Aerospike" ''(Légtüske)'' Rakétahajtómű [Toroidal "Aerospike" Rocket]''' (Aerospike ~ Légtüske) egy olyan folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű, amelyre csaknem teljesen nincs hatással a légköri nyomás. Nos ez most a játék jelenlegi változatában nem teljesen igaz...
+
A '''Toroid "Aerospike" ''(Légtüske)'' Rakétahajtómű [Toroidal "Aerospike" Rocket]''' egy olyan folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű, amely nagyszerű [[specific impulse/hu|üzemanyag-hatékonysággal]] működik a vákuumban és nagyobb légköri nyomáson is.
 
 
 
== Felhasználás ==
 
== Felhasználás ==
Az aerospike rakétahajtómű egy szokatlan rakétahajtómű közepes  [[thrust-to-weight ratio/hu|tolóerő-súly aránnyal]], és viszonylag magas [[specific impulse/hu|üzemanyag-hatékonysággal]]. Az egyedi fúvókájának hála, hogy viszonylag hatékony minden szintmagasságban. Viszont két fontos hátránya van: nem lehet közvetlenül más alkatrész fölé építeni, és nem rendelkezik [[thrust vectoring/hu|tolóerővektor-eltérítéssel]]. Ezen hátrányok ellenére még mindig gyakran a legjobb választás az [[spaceplane/hu|űrrepülőgépek]] építése során, főleg, ha nagyobb nyomású [[oxygen/hu|oxigén]]-mentes légkörben akarjuk használni.
+
Az aerospike rakétahajtómű egy szokatlan rakétahajtómű közepes  [[thrust-to-weight ratio/hu|tolóerő-súly aránnyal]], és viszonylag magas [[specific impulse/hu|fajlagos impulzussal]]. Az egyedi fúvókájának hála, hogy viszonylag hatékony minden szintmagasságban. Viszont két fontos hátránya van: nem lehet közvetlenül más alkatrész fölé építeni, és nem rendelkezik [[thrust vectoring/hu|tolóerővektor-eltérítéssel]]. Ezen hátrányok ellenére még mindig gyakran a legjobb választás az [[spaceplane/hu|űrrepülőgépek]] építése során, főleg, ha nagyobb nyomású [[oxygen/hu|oxigén]]-mentes légkörben akarjuk használni.
  
 
Egyik előnye hogy az aerospike elég rövid, amely jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy az űrrepülőgép hátuljára szerelve felszállás közben a [[runway/hu|kifutópályának]] ütközzön. A másik lehetősége amit a  rövid kialakítás kínál, hogy a [[lander/hu|leszállóegységek]] esetén az [[LV-909 Liquid Fuel Engine/hu|LV-909 Rakétahajtóművet]] helyettesítjük vele. Ez akkor lehet hasznos, ha több tolóerősre van szükség vagy a leszállóhely a sűrűbb [[atmosphere/hu|légkörben]] található, viszont ilyenkor fontos figyelni arra, hogy az aerospike lényegesen nehezebb mint az LV-909.
 
Egyik előnye hogy az aerospike elég rövid, amely jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy az űrrepülőgép hátuljára szerelve felszállás közben a [[runway/hu|kifutópályának]] ütközzön. A másik lehetősége amit a  rövid kialakítás kínál, hogy a [[lander/hu|leszállóegységek]] esetén az [[LV-909 Liquid Fuel Engine/hu|LV-909 Rakétahajtóművet]] helyettesítjük vele. Ez akkor lehet hasznos, ha több tolóerősre van szükség vagy a leszállóhely a sűrűbb [[atmosphere/hu|légkörben]] található, viszont ilyenkor fontos figyelni arra, hogy az aerospike lényegesen nehezebb mint az LV-909.

Revision as of 10:56, 26 August 2015

T-1 Toroidal Aerospike "Dart" Liquid Fuel Engine.
Az alkatrész képe
Folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű által
C7 Aerospace Division
Méret 1,25m, Felszínre
illeszthető
Költség (teljes) 3 850,00 Funds
Tömeg (teljes) 1,00 t
Légellen­állás 0.2
Max. Höm. 2000 K
Ütésállóság 20 m/s
Kutatás Hypersonic flight.png Hypersonic Flight
Nyitóár 24 500 Funds
Mivel a verzió 0.15
Alkatrész­fajta liquidEngineAerospike
Folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű
Max. tolóerő (1 atm) 153,53 kN
(vákuum) 180,00 kN
Isp (1 atm) 290 s
(vákuum) 340 s
Fogyasztás 10,80 Units of fuel/s


Tolóerővektor-eltérítés × Nem
Testing Environments
On the surface ✓ Igen
In the ocean ✓ Igen
On the launchpad ✓ Igen
In the atmosphere ✓ Igen
Sub orbital ✓ Igen
In an orbit ✓ Igen
On an escape ✓ Igen
Docked × Nem
Fokozat ✓ Igen
Esemény ✓ Igen


A Toroid "Aerospike" (Légtüske) Rakétahajtómű [Toroidal "Aerospike" Rocket] egy olyan folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű, amely nagyszerű üzemanyag-hatékonysággal működik a vákuumban és nagyobb légköri nyomáson is.

Felhasználás

Az aerospike rakétahajtómű egy szokatlan rakétahajtómű közepes tolóerő-súly aránnyal, és viszonylag magas fajlagos impulzussal. Az egyedi fúvókájának hála, hogy viszonylag hatékony minden szintmagasságban. Viszont két fontos hátránya van: nem lehet közvetlenül más alkatrész fölé építeni, és nem rendelkezik tolóerővektor-eltérítéssel. Ezen hátrányok ellenére még mindig gyakran a legjobb választás az űrrepülőgépek építése során, főleg, ha nagyobb nyomású oxigén-mentes légkörben akarjuk használni.

Egyik előnye hogy az aerospike elég rövid, amely jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy az űrrepülőgép hátuljára szerelve felszállás közben a kifutópályának ütközzön. A másik lehetősége amit a rövid kialakítás kínál, hogy a leszállóegységek esetén az LV-909 Rakétahajtóművet helyettesítjük vele. Ez akkor lehet hasznos, ha több tolóerősre van szükség vagy a leszállóhely a sűrűbb légkörben található, viszont ilyenkor fontos figyelni arra, hogy az aerospike lényegesen nehezebb mint az LV-909.

Ahogy a reakciós hajtóműveknél lenni szokott, a műhelyekben, valamint a küldetés közben, ennek a különleges rakétahajtóműnek is beállítható a százalékarányos legnagyobb teljesítményszintje a " Thrust Limiter " feliratú állítósáv segítségével.

Termék leírása

A Toroid Aerospike egy hatalmas áttörés a C7 Aerospace-től. Bár a nagy teherbírású fúvókájának hála nehezebb mint a korábbi modellek, de ezt Aerospike jóvá teszi, hogy hatékonyan működik minden szintmagasságon.

C7 Aerospace Division

Érdekesség

A valós világban az aerospike egy fejlett választási lehetőség a klasszikus homokóra alakú De Laval fúvókának amelyeket az LVT hajtóműveken láthatunk. A rakétafúvóka harangjában a hangsebesség feletti kipufogógáz nyomása sebességé alakul át a hossztengely mentén. A hosszabb fúvóka alacsonyabb végnyomást eredményez. A légkörben a kiáramló gázsugár kölcsönhatásba lép a körülvevő levegővel, és ha a gázsugár nyomása túl alacsonnyá válik az áramlás instabillá válik, örvényelve válik le a harang felszínéről, ami rontja a hatékonyságot. A légüres térben a fúvóka ideális hossza végtelen, de a gyakorlatban egy optimalizálás eredménye. A légkörben rövidebb fúvókák kellenek az áramlás leválásának elkerülésére, de ezek nem tudják a gázt olyan sebességre felgyorsítani mint a hosszabbak. Egy aerospike esetén a külső légnyomás az áramlást a tüskére szorítja, így nem okoz leválást, emiatt míg a légüres térben a De Laval fúvókák hatékonyságával rendelkezik, addig az alacsony magasságokban akár 20-30%-kal hatékonyabb is lehet.