Throttle/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Gázadag- olásszint mutató

A gázadagolásszint (gázadagoló) [throttle] beállítások határozzák meg a jármű aktív fokozatában található hajtóművektől megkövetelt tolóerőszintet. Az alacsonyabb gázadagolásszint kevesebb tolóerőt termel, míg a kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A magasabb gázadagolásszint több tolóerőt termel magasabb fogyasztás árán.

A magas gázadagolásszint hosszabb ideig tartó használata a légkörön belül növeli a hatómű túlmelegedésének az esélyét bizonyos hajtóműfajták esetén. Néhány hajóműfajtánál a túlmelegedés elkerülésére gyakran visszább kell venni a gázszintből, mert a folyamatos 100%-on járatásnál a hajtómű túlmelegszik.

A sugárhajtóművek, hasonlóan a valós társaikhoz, egyfajta késlekedéssel reagálnak a gázadásra. A gázadagolószínt növekedését és csökkentését a sugárhajtóművek teljesítménye egy kis késés után lassan kezd beállni a gázadagoló által meghatározott szintre. Ezen tulajdonságaik miatt némileg kényelmetlen tisztán sugárhajtóművekkel működő leszállóegységek használata.

A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták [Solid boosters] figyelmen kívül hagyják a gázadagoló állását, ha egyszer elindultak akkor 100%-os tolóerőt - vagy amennyire be lett állítva a szerkesztőben - termelnek amíg ki nem fog az üzemanyagkészletük.

Gázadagoló Irányítás [Throttle Control]

A gázadagolót a baloldali Shift (bal shift) és a baloldali ^ Ctrl (bal control) billentyűkkel irányíthatjuk. Ezek növelik illetve csökkentik a gázadagolásszintet. Az X billentyű lenyomása a gázadagoló szintjét azonnal egyetlen pillanat alatt nullára állítja, míg a Z lenyomása a teljes gázra állítást jelenti. A belső nézetből, a kabinok gázkarját szintén lehet erre használni.

A gázadagoldásszint kijelző a navigációs gömb [navball] bal oldalán található. Mikor a nem-fizikai időgyorsítás van érvényben, a gázadagolót nem lehet használni.