Tug/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Tug
Jump to: navigation, search

A vontató [tug] egy olyan különleges, legtöbbször távvezérelt űreszköz, amely más űreszközöket mozgat a különböző keringési pályákon illetve azok közt. A használatuk célja, hogy a küldetést végrehajtó egységeket a küldetés helyszínére, vagy fogalmazzunk úgy - a rendeltetési helyre vigyék azok hajtóanyagkészletének megőrzése mellett. A vontatók nem képesek fel- vagy leszállni az égitestek felszínére, a pályára állításukhoz hordozóeszközökre vagy gyorsítórakéta-készletre van szükség és az újratankolásuk minden esetben a pályán történik egy szállítóeszköz csatlakozásával. A vontatók tipikusan többször felhasználható eszközök.

Ezeknél az eszközöknél elsődleges szempont a hajtóművek hatékonysága - de megfelelő tolóerő mellett, emiatt rendszerint LV-N Nukleáris Rakétamotorok gondoskodnak a meghajtásról. A „vontatás” közben rakomány szerepre kárhoztatott űreszközök megfelelően merev csatlakozásáról többszörös csatlakozókapu-rendszer vagy Clamp-O-Tron Sr. Docking Port biztosítja. A csatlakozókapuk terhelhetősége behatárolja egyrészről a vontatható „rakomány” tömegét és a gyorsulást, másrészt a tömegviszonyok alapján a legnagyobb alkalmazható tolóerőt. Magától érthetődően a vontatók rendszerint RCS felszereltséggel is rendelkeznek.

A vontatók felhasználásuk szerint lehetnek pálya [orbital] vagy bolygóközi [inter planetary] típusúak. Az egyik szélső esetet a csak pályán mozgatható „orbitális targoncák” jelentik, amelyek űrállomások és más nagyobb eszközök összeépítésénél kapnak szerepet, vagy a keringési pályát takarítják meg az űrszeméttől. A Másik véglet a nagy bolygóközi vontatók, melyek teljes küldetéseket képesek más égitestekre átcipelni. A többszöri felhasználás nem jelent minden esetben egyetlen fokozatot: a további csatlakozókapukon keresztül póttartályok is csatlakozhatóak, amelyek ha önállóan is irányíthatóak (vezérlőegységgel és hajtóművel rendelkeznek) és megfelelő maradék hajtóanyagkészlettel rendelkeznek, akkor a leválasztás után képesek lehetnek visszatérni a kiindulási pontra, hogy feltankolva és újra felcsatolva ismét felhasználhatóak lehetnek.