Addon/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

A Kiegészítők [addons] [mods] [plugins] a hivatalos játék módosításai. Hozzáadhatnak vagy módosíthatnak alkatrészeket, rendszereket és működési kódokat, vagy le is cserélhetik a régieket. A kiegészítőket a közösségi tagok csinálják, nem a fejlesztők, és nagyban megnövelhetik a játékélményt. Mivel a különféle kiegészítők nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a Squad hivatalos honlapot ajánl a Curse Network rendszerén. Korábban a Kerbal SpacePort volt használatban, de ez most már csak a Curse Network oldalára visz át. Egy másik működő független honlap amelyen szintén kiegészítőket találhatsz a játékhoz a spacedock.info, amely a független, de már leállt kerbalstuff.com utóda. Ezeken felül használható forrás a ez a hozzászólás a Kerbal Space Program fórumán, amelyet a közösség tart fenn.

A kiegészítők telepítése

A kiegészítőket rendszerint a Gamedata könyvtárba kell telepíteni. Ha a telepítés módja eltér a szokásostól, akkor azt közlik a readme (olvass el) fájlban, vagy a letöltés helyén közlik. Egyes kiegészítők tartalma közvetlenül a GameData könyvtárba tehető, máskor az tömörített archívum (rendszerint egy .zip fájl) gyökérkönyvtára tartalmazza a GameData könyvtárat benne az új könyvtárakkal. Tehát telepítés előtt nézz a csomagba, és ha a letöltött csomag gyökérkönyvtára nem a GameData könyvtár, akkor a csomagot a GameData könyvtárba kell kicsomagolni.

Egy könnyü módja a kiegészítők kezelésének a CKAN (Comprehensive Kerbal Archive Network (Széleskörű Kerbál Tároló Hálózat)) eszköz használata, amely a felhasználó számára egyszerűen kezeli a kiegészítők keresését és telepítését. Letöltés után csak helyezd el egy könnyen megjegyezhető könyvtárba, és indítsd el. Önállóan képes megkeresni a KSP könyvtárát és felsorolni a telepíthető, frissíthető kiegészítőket. Mivel nem minden kiegészítőt támogat, érdemes elolvasni a kiegészítő tájékoztatóját.

A könyvtárszerkezet megváltozott a 0.20-as kiadás megjelenésével, amely bevezette a GameData könyvtárat. Előfordulhat néhány régi kiegészítő, amely a még a régi szerkezetet használja, de ezekkel óvatosan bánjunk, mivel az illeszthetőség mellett összeférhetetlenségi problémák is lehetnek ezekkel. Hasonlóan ezek törlése sem olyan egyszerű.

Könyvtárszerkezet

A rendszerint .zip kiterjesztésű archívum tartalma általában:

 • Egy könyvtár a kiegészítő (mod) nevével (ki is maradhat)
 • vagy egy GameData könyvtár (és ez sem kötelező)
  • Benne egy könyvtár a kiegészítő nevével, amely nem kerülendő az első szinttel.
  • Dokumentációk és leírások, mint a readme (olvass-el) szöveg, esetleg changelog (változásnapló).
   • A "Parts" (alkatrészek) könyvtár tartalmazza a hajóépítéshez szükséges alkatrészeket amelyekkel majd a műhelyekben találkozhatsz.
   • A "Plugins" (kiegészítők) könyvtár tartalmazza a kiegészítők_nevei.dll fájlokat amelyekre a kiegészítőknek szüksége van.
   • A "Source" (forrás) könyvtár a forráskódot tartalmazza és lényegében csak a többi kiegészítőírónak szükséges.

Függőségek

Néha a kiegészítők más kiegészítőket igényelnek a működéshez, amelyet szintén említeni szoktak (a szükséges kiegészítőket gyakran függőségeknek nevezik) a fórumán vagy a readme (olvass el) fájlban. Néha a kiegészítő a hivatkozott kiegészítőt tartalmazni szokta, még ha nem is mindig teljesen. Még rosszabb, ha egy kiegészítőt két külön néven telepítesz, mert akkor szinte garantált a kiakadás. Ugyanígy ügyelni kell az igényelt verziószámokra is.

A kiegészítők rendszeres tartozéka egy ModuleManager.verziószám.dll, amely a Gamedata könyvtárba települ. Több különböző verziószámú jelenléte összeférhetetlenségi gondokat okozhat. Ilyenkor a kisebb verziószámú példányok eltávolítása meg szokta oldani a problémát.

A Toolbar hasonló a ModuleManagerhez, de itt minden verzió azonos könyvtárba kerül (000_toolbar), ennél csak arra kell ügyelni, hogy az újabb változat maradéktalanul felülírja a régit.

A kiegészítők néha tartalmaznak minta-űreszközöket. Ezek ilyenkor nem a "Gamedata" könyvtárba kerülnek, hanem a "Ships/SPH", illetve a "Ships/VAB" könyvtárakba. A kiegészítő minta-szerelvényei értelemszerűen a "Subassemblies" könyvtárba kerülnek.

A kiegészítők eltávolítása

A legtöbb esetben ez mindössze annyiból áll, hogy töröljük a adott kiegészítő könyvtárát a GameData könyvtárból. Néha a kiegészítők más kiegészítőknek is szüksége van az adott kiegészítőkre, ilyenkor vagy töröljük azokat is, vagy kiválogatva meghagyjuk az azoknak szükséges fájlokat. Ha a a kiegészítő alkatrészeket is hozzáadott, akkor az ezeket használó űreszközök már nem használhatóak a továbbiakban. Törlésük némileg körülményesebben egyesével lehetséges a fentebb említett könyvtárakból.

Ha egyszerűen csak egy időre ki akarod kapcsolni a kiegészítőt úgy, hogy az érintett járművek betölthetőek legyenek, akkor nevezd át, mozgasd el az adott kiegészítő .dll fájlait. Így a játékban ezek a kódok nem töltődnek be, és a járműved továbbra is használható lesz.

Lásd még