Atmospheric entry/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A belépés hatásai a Jool légkörében

A légkörbe való belépés [Atmospheric entry] egy olyan eljárás, amikor egy űrjármű vagy más tárgy belép egy égitest légkörébe. A Kerbin légkörébe való belépés esetén gyakrabban mint visszatérést [re-entry] említik.

Elnevezés [Naming]

A tudományosan helyes kifejezés a "légkörbe való belépés [atmospheric entry]", és minden légkörrel rendelkező égitestre alkalmazzák. A "visszatérés [Re-entry] [reentry]" csak akkor használatos, mikor a jármű annak az égitest légkörébe tér vissza ahonnan elindult. Amíg minden jármű a Kerbinről indul, addig csak a Kerbin légkörébe való belépésnél helytálló. Bizalmas körökben a visszatérés kifejezést mindenféle belépés esetén használgatják. A levegőfékezést is lehet légkörbe való belépéskén kezelni, bár a belépés általában olyan légkörrel való lelassítást jelent, amelyben ez a leszállás céljából történik.

Megjelenés [Appearance]

A légkörbe való belépés először az apszispontok csökkenésében mutatkozik, majd a sebesség el kezd csökkenni miközben a jármű esik és a közelpont (periapszis) még előttünk van. Amint az eszköz elég mélyen van a légkörben a légellenállás lángnak látszó hatásokat vált ki.

Az eszközt fenyegető veszélyek [Dangers for the craft]

A belépéskor megjelenő lángok veszélyesnek tűnnek, és valóban a légkörbe való belépés a gyakran a legveszélyesebb része a küldetésnek. De a légellenállással káros hatásaival nem kell megvárni ezeket a lángokat, nyitott napelemeket már lényegesen kisebb dinamikus nyomás letépheti. A merev kialakítású OX-STAT napelemeket nem lehet bevonni, de ezek nincsenek is kiemelten veszélyeztetve. A jármű maradéka csak gyenge kialakítás esetén van veszélyben. A Kerbin és a Laythe légkörébe való belépés megfelelően alacsony belépési szög esetén nem lehet gond. A Duna esetén a ritka légkör miatti gyenge a lefékeződés jelent inkább veszélyt. Extrém esetekben, még a behúzott panelek is megsérülhetnek, ha nincs védőborításuk, bár ilyesmivel csak az Eve sűrű légköre szolgál.

A visszatéréskor a lassulás függ a keresztmetszet-tömeg arányától azaz a nehezebb járműveket hasznos hőpajzzsal [heat shield] ellátni, amely egy különleges alkatrész, amely légkörbe való belépéskor megvédi a szélárnyékában lévő alkatrészeket a túlhevüléstől.

És ha valakinek eszébe jutna egy kerbált egy száll szkafanderben felszínre juttatni - nos ha Kerman úr túl is éli a légkörbe való belépést, a felszínnel való találkozást ernyő nélkül - biztosan nem.

Egy jármű könnyen tönkremehet, ha a belépés közben a fizika gyorsítás be van kapcsolva. Ajánlatos az ejtőernyők kioldása közben a fizika gyorsítást kikapcsolni és kikapcsolva hagyni amíg az ernyők kinyílnak. A nyitott ernyők már túlélhetik a fizikai gyorsítást.

Lásd még