Base/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IconBase.png

Az állomás [base] egy olyan eszköz, amely valamelyet egy égitest felszínén helyeztek el, és önállóan rendszerint nem képes a helyváltoztatásra. Egy kisebb állomást egészben fel lehet juttatni egyetlen hordozórakétával, és leszállítani egy különleges leszállóegységgel, de a nagyobbakat több fokozatban a szakaszok összecsatolásával kell a felszínen megépíteni. A felszíni építkezés és a helyszínre szállítás nehézségei igazi kihívás jelenthetnek a tapasztalt játékosok számára.

Felhasználás

Az állomások mint hajtóanyaglerakók - finomítók, vagy kutatóállomások működnek. Hajtóanyag-lerakatként használva a leszállóegységet fel lehet tölteni hajtóanyaggal, hogy visszatérhessen a keringési pályára, vagy a repülőgépeket, hogy egy újabb küldetésre indulhassanak. Egy külön erre a célra készült állomás sokkal nagyobb űrtartalommal rendelkezhet mint egy mozgatható eszköz, viszont a hajtóanyag helyszínre szállítása miatt az űreszközök űrállomásokon történő újratankolása sokkal célszerűbb. Az állomások ilyen irányú felhasználásra inkább csak a repülőgépek és holdjárók olyan kiterjedt használata esetén rejt valódi hasznot, mikor azt összekötjük a nyersanyagok (érc) kitermelésével, valamint a feldolgozásával.

A hajtóanyag mellett a kerbálok is elszállásolhatóak az állomáson. A PPD-10 Stoppos Tároló különösen hasznos erre a célra, 4 kerbált lehet benne tárolni, és a létráinak hála könnyen lehet egymásra építeni ezeket. A PPD-12 Kupola Modul szintén gyakori eleme az állomásoknak. Mivel a kerbonauták nem fogyasztanak semmilyen erőforrást, így határozatlan ideig az idegen égitesten hagyhatóak.

Az állomásokat különféle érzékelőkkel is el lehet látni, habár érthetően csak egyszeri kutatást tesznek lehetővé. Viszont támaszpontjai lehetnek a kisebb és mozgékonyabb holdjáróknak és szondáknak. Az állomás felszerelése MPL-LG-2 Mozgatható Feldolgozó Laboratóriummal lehetővé teszi az eredmények tudomány-pontokra (⚛) váltását és újra használhatóvá képes tenni a Mystery Goo™ Mintavevőegység és SC-9001 Science Jr. műszereit. Ilyenkor természetesen ne felejtsük el, hogy a megkívánt számú és képzettségű tudós is tartózkodjon az állomáson.

Kialakítás és felépítés [Design and construction]

Ez egyszerűbb állomást egyben lehet fellőni, és csak apróbb dolgokban tér el a más eszközöktől. A legjelentősebb különbség a hajtóművek hiánya (bár lehetséges, hogy önállóan leszállt egységként, használaton kívül, de fennmaradt), illetve a leszállólábak rendszere. Az állomások mivel nem mozognak, nem rendelkeznek reakciós kerekekkel és RCS felszereléssel. Viszont nagyobb méretű kerekek előfordulhatnak az egyszerűbb mozgásokhoz, vagy az önálló összeszerelés emlékeiként. Az állomáson van többek közt elektromos rendszer, egy vagy több vezérlőegység, világítás, esetleg érzékelők és egyéb dolgok. Ahhoz, hogy az állomás hajtóanyag-tárolóként is használható legyen, a nagyméretű tartályok mellett csatlakozókapukkal is el kell látni - amely fontos továbbiakban, hogy bármilyen járművet fogadhassanak - legyen az egy kutatási expedícióból visszatért holdjáró. Ha a begyűjtött nyersanyagokat, mint amilyen az érc, feldolgozására is használni akarjuk az állomást, akkor egy ISRU Átalakítót is szükséges beépíteni.

Egy részenként épített állomásnak nincs gyakorlati mérethatára. A határt gyakorlatilag az alkatrészek száma jeleni - a nagyon nagy állomások annyi alkatrészt tartalmazhatnak, amennyinek a fizikai szimulációját - akárcsak az űrállomások esetében a számítógép már nem tud valós időben szimulálni. Ezt a határt ki lehet centizni az egyes állomásmodulok helyes megválasztásával, és az egyes modulok összetettségének csökkentésével.

Gondok

Az egyik gond az állomás építésekor a szaggatás [lag], amely azért lép fel, mert a számítógép nem képes valós időben elvégezni a fizikai számításokat (a legtöbb esetben olyan 250 alkatrésznél kezd el szaggatni). A szaggatás csökkenthető, ha korlátok közt tartjuk az alkatrészek számát - kevés nagy tartályt alkalmazunk sok kicsi helyet, ami nem fontos, azt nem tesszük a modulokra, stb. A nagyobb gondot a felszíni építkezéskor a célalkatrészek hiánya jelenti, emiatt az építőnek többnyire a meglévő készletből kell kiokoskodnia az építkezés hogy-és-mintjét.

Modulok

A legtöbb állomás több modulból áll. A teljes állomás tartalmazhat ércfeldolgozót és hajtóanyagtartályokat tartalmazó modult, tudományos modult, legénységi modult, távközlési modult, energiaellátó modult (egy modul telepekkel és napelemekkel), valamint csatlakozóegységeket. Az állomásoknak meglehetősen korlátolt haszna van a játék szempontjából - de elépíteni mindenképp kihívás és élmény!

Galéria