Center of lift/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Col icon.png
Az emelésközéppont a tömegközéppont jelében található.

Az emelésközéppont [center of lift] (rövidítve: CoL) egyike a három Jármű Összeszerelő Épületben és az Űrrepülőgép Hangárban szemléltethető erőhatásnak. Leginkább repülőgépek építésekor használatos, mivel a szárnyak, kormányfelületek és a szárnyacskák által keltett felhajtóerő hatáspontját és hatásvonalát mutatja. A szerkesztőben egy ciánszínű gömb és egy belőle kinyúló tengely, a hatás irányát mutató nyíllal jelképezi. A felhajtóerő nagyságát semmi sem jelöli vagy szemlélteti, csupán a szárnyfelület méretéből lehet következtetni annak nagyságára.

megj.: A FAR kiegészítő használata esetén az emelésközéppont helye a sebesség függvényében némileg változik! A helye viszont közelítőleg megegyezik a műhelyekben jelzettel.

A repülőgép építésben való felhasználása

A repülőgép emelésközéppontjának a tömegközépponthoz viszonyított helyzete meghatározza a repülés közbeni viselkedés. Ha az emelésközéppont a tömegközéppont előtt van, a repülőgép instabil: menthetetlenül felemeli az orrát. A hajtóanyag fogyásával a tömegközéppont elvándorolhat, ami hatással van a repülési tulajdonságokra, azaz az üzemanyag fogyásával elveszítheti a stabilitását. Emiatt ajánlott az emelésközéppontot a tömegközéppont mögé helyezni, lehetőség szerint úgy, hogy az üzemanyag fogyásával a tömegközéppont az emelésközéppont előtt maradjon.

Lásd még