Contract/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A Küldetésirányítás belűről

A szerződés, megbízás [contract] egy ügyféllel (ez most a játék esetében ügynökséggel [agencies]) köthető megállapodás amelyben egy előre megállapodott összegért egy adott tevékenységet kell elvégezni. Például egy gyártó alkatrészét kell adott körülmények közt letesztelni. A szerződéseket csak a karrier játékmódban a Küldetésirányítás [Mission Control] épületében lehet kötni. Az első szerződések előre meghatározottak[1] de ezeket felváltják a véletlenszerűen készült szerződések. Ezek sablonok alapján készülnek, és csak bizonyos előfeltételeknek kell ezekhez teljesülniük.

A szerződés tetszőlegesen elfogadható, elfogadása esetén némi előleget ad, de a jelentős jutalom csak a szerződés teljesítése esetén jár, viszont a szerződés elrontása esetén büntetés jár. A szerződés sikeres teljesítése esetén a jutalom lehet tudománypont (⚛), pénzügyi forrás (Funds) és a jobb megítélés (★). A szerződés bebukásának viszont negatív pénzügyi vonzatai vannak, és ront a hírnéven is. A szerződéseket elrontott küldetéssel (pl. a megmentendő kerbál meghal), vagy a határidőből [deadline] való kifutás okozhatja. A szerződések teljesítése az egyszerűtől a kivételesen nehézig terjed.[2]Egy hajó egyetlen küldetésen természetesen több szerződést is teljesíthet.[1]

Az elérhető megbízatásokat az Available, az érvényen lévők az Active a már lefutott szerződéseket az Archives fül alatt lehet megtekinteni.

A karrier játékmódban a Küldetés irányítás fejlesztése során lehet az érvényben lévő (a megkötött, de még nem teljesített) szerződések legnagyobb számát növelni. Az alapszintű épület 2, a második szintre felépített épület 7, a teljesen felfejlesztett épület korlátlan számú szerződést lehet egyidejűleg futtatni.

A Szerződések Visszavonása [Canceling Contracts]

A szerződés visszavonása nem számít kudarcnak, és nem vonja magával a kudarc miatti büntetést. Ehelyett a felvett előleget vissza kell adni, és a megítélés sem változik. Ez hasznos lehet, ha előbb jár le a határidő, mint a megbízást teljesíteni lehetne, vagy a már elvállalt megbízásnál egy még vonzóbb ajánlat jelenik meg, és csak az egyikre jutna idő és forrás.

Egy szerződés visszavonásához a Küldetésirányításban a szerződések közt ki kell választani az Active (Aktív) sort és itt kiválasztani az adott küldetést, majd a megbízásleírás ablakában található nagy vörös X-re kell klikkelni.

A szerződések fajtái

A játékban több féle szerződés van.

Előrelépés

Az első szerződések nagy részét a Kerbin World-Firsts Record-Keeping Society (Kerbin Világ-Első Rekordtartó Társaság) adja, amelyekben először kell elérni valamelyik pályát, vagy éppen egy sebesség, magasság vagy távolság rekordját. Később más cégek is ajánlanak hasonló szerződéseket. Ezeknek a szerződéseket - mivel rekorddöntés, csak egyszer lehet megcsinálni, és habár az elfogadásnak van határideje, a szerződések nagy részének nincs. Nézd még a történelmi szerződéseket.

Alkatrésztesztelés [Part testing]

Az alkatrészteszteléskor építeni kell egy megfelelő űreszközt kell megépíteni az adott alkatrésszel, és a szerződésben kikötött körülmények közt tesztelni az alkatrészt. A különböző szerződések rendszerint különböző tesztkörülményeket írnak elő. Például az egyiknél a leszállt járművel kell tesztelni, a másiknál egy adott magasságban egy adott sebesség mellett. Ha a tesztelendő alkatrész még nem lett kifejlesztve, akkor a műhelyekben elérhetővé válik amíg a szerződés tart, és ez idő alatt egy „EXPERIMENTAL” (kísérleti) felirat jelzi az alkatrész státuszát.

A legtöbb alkatrészteszteléskor az alkatrészt tartalmazó indítófokozatot kell kapcsolni a feltételek teljesülésekor. Más esetekben egy indítófokozat kapcsolása helyett az adott alkatrészre jobb-kattintásra felugró menüben a „Run Test” (teszt futtatása) gombra kell klikkelni.

Alkatrészelvitel [Part hauling]

Ez a szerződés nagyon hasonlít az "alkatrésztesztelésre", de ez esetben elég az adott alkatrészt az adott helyre vinni adott sebesség mellett, és nem szükséges elvégezni a tesztelést.

Egy kerbonauta jelent meg a keringési pályán a szerződés következtében

Mentés [Rescue]

A mentőakció szerződés elfogadása létrehoz egy sajátos helyzetet, mint amilyen egy hajótörött kerbonauta. A létrehozott cél nem irányítható, mindaddig amíg egy irányított jármű meg nem közelíti legalább 2,2 km-re és a játékos a megfelelő billentyű lenyomásával nem vált a következő/előző eszközre (alapértelmezetten [ (Ú) / ] (Ő)).[3](ez a magyar billentyűkiosztásnál gondot okozhat (nem működik) ezért ezt érdemes megváltoztatni)

Utaztatás [Ferrying]

Az ilyen szerződés alapján egy vagy több turistát kell egy vagy több helyszínre elvinni, majd visszahozni őket a Kerbinre. Fontos tudni, hogy a közös szerződésben szereplő turisták különböző úti-célokat. Néha megkötésként szerepel, hogy legyen pilóta a fedélzeten. Ezeknek a küldetéseknek rendszerint megfelelő pénzügyi haszna van, javít a megítélésen, de semmilyen tudományos jutalomra nem lehet számítani. A küldetés meghiúsul, ha a turisták odavesznek - és ezt jelentősen megsínyli a pénztárcánk és a hírnevünk.

Magas-G kaland [High-gee adventure]

Egy másik fajtája a turisták szórakoztatásának, pusztán pénzért (Funds) és megbecsülésért (★). Néhány extrém turistát nem érdekel a Kerbol rendszerben elérhető látványosságok, csak az, hogy a nagy gyorsulástól eszméletlétüket vesszék. De azért még ők is túl akarják élni a túrát...

Adatgyűjtés [Data collection]

Az adatgyűjtés során a játékosnak egy adott helyen (és körülmény közt) kell egy bizonyos adatot megszereznie. Például a játékosnak adatokat kell hazaközvetítenie vagy hazavinnie a Kerbin körüli pályáról. Az adat tudományos értéke nem számít, a megbízás 0 tudományos értékű adat esetén is érvényes. Ezeknek a küldetéseknek rendszerint elég nagy pénzügyi haszna van, viszont semmilyen tudományos jutalomra sem lehet számítani. Egy pályára állított műhold újrahasználható műszerekkel felszerelve, mint a 2HOT Hőmérő, a megfelelő energiaellátással és antennával akár többször is teljesíthet egy-egy ilyen megbízást, amely gyors és könnyű lehetőség a pénzügy egyenleg javítására.

Felderítés [Exploration]

A felderítés során a játékosnak egy meghatározott égitesthez kell eljutnia, leszállnia, majd hazasugároznia, vagy egyéb módon visszajuttatnia a Kerbinre a küldetésen szerzett adatokat.

Zászlókitűzés [Flag planting]

A zászlókitűzés megbízásában egy kerbonautával kell kitűzni egy zászlót egy meghatározott égitesten. Bár ezek a szerződések említik, hogy az ügyfél a "saját" zászlaját szeretné kitűzetni a felszínre, a megbízás teljesítése szempontjából nem számít milyen jelzésű zászlót tűz ki a játékos.

Műholdtelepítés [Satellite delivery]

A műholdtelepítés során a szerződés szerint megadott keringési pályára kell elhelyezni egy megfelelő energiaellátással felszerelt szondamaggal és antennával ellátott műholdat. Az adott égitest körüli keringési pálya a pályajellemzőit a szerződés megadja. A szondát csak a szerződés elfogadása után lehet indítani - a szerződést nem lehet teljesíteni egy már fellőtt szonda keringési pályájának módosításával, viszont egy frissen üzembe helyezett szonda több, már korábban elfogadott megbízást is teljesíthet. A szonda pályára állhat önállóan vagy egy másik kerbál-vezette jármű helyezheti pályára - de legalább 10 másodpercig stabilan kell követnie az előírt pályát mindenféle külső behatás nélkül. Néha a szerződés előírja, hogy a szonda rendelkezzen egy bizonyos műszerekkel de tudományos kísérletet nem kell végezni rajta a szerződés teljesítéséhez.

Műholdátállítás [Satellite positioning]

A műholdátállításkor egy már meglévő műholdat kell egy adott pályára terelni. Csak a szerződésben megadott műhold tejesítheti a megbízatást. (Nos, ezért is kerüljük a névismétlést!)

Felmérés [Survey]

A felmérés szerződés azt kívánja meg, hogy egy bizonyos helyen egy adott kísérletet hajtáson végre a játékos. Az adott célterületek megtekinthetőek a követőállomáson, és a térképnézeten kiválaszthatóak navigációs célnak. A megfigyelést csak végre kell hajtani, nem szükséges visszajuttatni az eredményt az űrközpontba. Az egyik helyen az előírt magasság felett [above], a másik helyen pedig az alatt [below] kell elrepülni, egyes alkalmakkor pedig a le is kell szállni [landed]. A célterület könnyen megközelíthető, ha navigációs gömbön a korábban kijelölt célt követve, és játék kijelzi, mikor a játékos beért a célterületre. Több szerződés több megfigyelést egyesít egyetlen többrészes szerződésben.

Az adatgyűjtés értéke nem számít, ahogy az sem, hogy a kísérletet már korábban végre lett-e hajtva, csak az, hogy a jármű az adott helyen legyen.

Kitermelés [Extraction]

A küldetésben egy bizonyos égitesten kell egy adott mennyiségű nyersanyagot, ami jelenleg kizárólag érc lehet, kell kitermelni. A szerződés gyakran kimondja, hogy ezt az mennyiséget a kitermelésen túl egy bizonyos helyre át is kell szállítani.

Űrállomás építés [Space station construction]

Ezek a szerződések egy előírt alkatrészekből álló űrállomást kell egy megadott pályára. Az űrállomásnak egy adott számú legénység befogadására kell képesnek lennie, vagy laboratóriummal, vagy más dolgokkal, esetleg egy aszteroidára kell építeni.

Felszíni állomás építés [Planetary base construction]

Az ilyen szerződés szerint egy állomást kell egy adott égitest felszínén felépíteni. Hasonló követelmények vannak mint az űrállomás építés esetében, csak ekkor a felszínre leszállva kell elhelyezni az állomást.

Aszteroida eltérítés [Asteroid retrieval]

Az ilyen szerződésben az aszteroidát be kell fogyni, és egy adott helyre kell vinni, legyen az egy bolygó, hold vagy egy keringési pálya, vagy akár egy szökési pálya a naprendszerből.

Hivatkozások

  1. 1.0 1.1 First Contract Playthrough” Miguel (Maxmaps) a hivatalos Kerbal Space Program csatornára feltöltött videója 2014 július 11.
  2. Version 0.24 - Overview (Kerbal Space Program)” HOCgaming, 2014 július 14.
  3. Kerbal Space Program - Early Access Look At Update v0.24” Scott Manley, 2014 július 14.