Craft/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

Az (űr)jármű avagy (űr)eszköz [craft] [vessel] [vehicle] egy olyan csoportosulása az alkatrészeknek [parts], melyet egy vezérlőmodul [command module] irányít (vagy legalábbis a játékos a vezérlő modul segítségével teszi). Az űrjármű lehet emberi [manned], vagy talán helyesebben kerbáli irányítású, távvezérlésű, vagy automatikus, lehet kategorizálni mint a rakéta [rocket], amelyet rendszerint függőleges helyzetből lehet kilőni egy kilövőállásról [launch pad], vagy mint egy repülőgépet többnyire vízszintesen indítani egy kifutópálya [runway] betonjáról.

A játék a következő kategóriákat használja: debris [roncs], (űr)hajó [ship], szonda [probe], leszállóegység [lander], holdjáró [rover] űrállomás [station] és állomás [base].

Természetesen további altípusokról is beszélhetünk. A helyből fel- és leszállni képes repülőgépeket VTOL-nak is nevezik. Az űrrepülőgépek [spaceplane] olyan repülőgépek, amelyek el tudják érni a keringési pályát. Nem keverendőek össze az olyan űrsiklókkal [space shuttle] mint a Learstar A1, amelyek egy rakétára szerelve érik el a pályát, és siklórepülésben szálnak le a kifutópályára. Néhány rakéta és a legtöbb űrrepülőgép képes elérni az alacsony szintű pályát bárminemű egység leválasztása nélkül, ezeket egyetlen-fokozattal-a-pályára [single-stage-to-orbit] (SSTO) néven szokták illetni. A hordozóeszközök [launch vehicle] a pályára juttatás célirányos eszközei, míg a vontatók [tug] rendszerint a világűr körülményei közt mozgatják a rakományt magas hatékonysággal. Természetesen létezhetnek igazi köztes megoldások is, amelyeket nem is lehetne egyetlen jól behatárolt csoportba se besorolni.

Az űrjármű természetesen magában foglalhat több különböző űreszközt. A rakéták tipikusan hordozórakéta és hasznos teher [payload] részt tartalmaznak.

Kategóriák

A térképnézetben és a Követőállomás menüjében, minden egyes objektum típusa jelölve van. A menükben az egyes típusok megjelenítését is szűrhetjük az adott típus ikonjára való ráklikkeléssel. A játék rendszere képes önállóan is kategorizálni az adott objektumokat. Természetesen az irányítható egységek esettén utólag is megváltoztathatjuk az adott jármű típusát, az eszköz vezérlőegységére jobb-klikkeléskor felugró ablakocskában a Rename Vessel (Jármű Átnevezése) lehetőség kiválasztásakor.

DebrisShipProbeLanderRoverStationBase

A KSP rendszere a következő kategóriákba sorolja az eszközöket:

 • debris - Az az eszközök amelyek nem irányíthatóak, a továbbiakban a roncs kategóriába tartoznak és ha stabil pályán keringenek, akkor akár ítélet napig is veszélyeztethetik a többi űreszköz épségét.
 • ship - A Kebálok által irányított égi járművek az űrhajók kategóriájába esnek.
 • probe - A távvezérelt vagy programozott eszközöket az űrszonda többnyire kategóriába sorolhatjuk.
 • lander - A leszállóegységek olyan eszközök, amelyek egy keringési pályáról az égitestre és sok esetben az égitestről a pályára is képesek visszajutni.
 • rover - A holdjáró többnyire nem tud repülni, egyszerűen csak a felszínen cirkál.
 • space station - Az űrállomás tipikusan stabil pályán kering és korlátozott mozgási képességgel rendelkezik, amely csak kisebb pályamódosításokat tesz lehetővé.
 • base - Az állomás egy égitest felszínén egy hasonlóan korlátozott mozgásképességű eszközt takar.

A játék önmagától is besorolhatja a járműveket bizonyos kategóriákba lényegében minden egyes induláskor valamint a szétcsatlakozásokkor. Ezt az elsődleges vezérlőegység típusa alapján teszi meg:

 • debris (roncs) - semmilyen vezérlőegység sem található a gépben.
 • ship (űrhajó) - az összes személyzetet igénylő kabin - leszámítva a leszállóegységek és holdjárókhoz tartozóakat.
 • probe (szonda) - az összes személyzet fogadására nem képes vezérlőegység.
 • lander (leszállóegység) - Mk1 Leszállókabin, Mk2 Leszállókabin és a PPD-12 Kupola Modul
 • rover (holdjáró) - EAS-1 Külső Irányítóülés
 • space station (űrállomás) - nincs!
 • base (állomás) - nincs!

A játék készítői mintapéldának és gyakorlás céljára készítettek néhány alapeszközt, ezek a raktári űrjárművek [stock craft].

Galléria

Lásd még