Crew/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A legénység kezelése a VAB és a SPH kezelőfelületében
Crew icon.png

A legénység [crew] egyike a három szerkesztési módnak, amely lehetséges a Jármű Összeszerelő Épület és a Űrrepülőgép Hangár kezelőfelületén. A képernyő felső részében lévő Crew (Személyzet) ikon kiválasztásával felváltaja az Parts (Alkatrészek) illetve az Action groups (Cselekvéscsoportok) menüjét a legénység kezelőfelületére.

A kezelőfelület két mezőre osztható: Parts with crew capacity (alkatrészek legénység befogadóképességgel) és a Available crew (Rendelkezésre álló legénység).

Alkatrészek legénység befogadóképességgel [Parts with crew capacity]

A parts with crew capacity (alkatrészek legénység befogadóképességgel) mező egyesével felsorolja az összes alkatrész amely legénység számára ülést rejt, mint a kabinok, önmagától feltölti az első rekeszt a listán. A további ülések üresek maradnak.

Az elérhető menü lehetőségei a következőek:

  • Fill (Feltölt) - Feltölti az üresen maradt üléseket a rendelkezésre álló legénység mezőjéből. Ha több hely van, mint legénység, akkor a maradék helyek betöltetlenek maradnak.
  • Clear (Kiürít) - Eltávolítja a legénységet a járműről és a rendelkezésre álló legénység mezőjébe helyezi át.
  • Reset (Alaphelyzetbe tesz) - visszavon minden változtatást, és visszaállítja a kezdeti állapotot.

Rendelkezésre álló legénység [Available crew]

A available crew (rendelkezésre álló legénység) mező egyszerűen megmutatja a küldetésre készen álló legénység tagjait, a nevük szerint illetve megmutatva a személyes képességeiket: Courage (bátorság) és Stupidity (butaság). Innen csak a Go to Astronaut Complex (Menj az Űrhajós Kiképzőközpontba) menü érhető el. Ez a játékost az Űrhajós Kiképzőközpontba kezelőfelületre dobja. Az Űrhajós Kiképzőközpont menüjéből való kilépéssel a Legénység menübe kerülünk vissza.

A játékos a járműhöz hozzáadhat legénységet az available crew (rendelkezésre álló legénység) mezőből az egérmutató legénység adott tagja fölé mozgatása után megjelenő zöld pipa jelre klikkeléssel. A keronauta erre a következő szabad helyre kerül. A kerbonauta adott helyre való áthelyezéséhez egy klikkeléssel megfog és áthúz módszerrel lehetséges. A legénység egy tagjának eltávolítása a járműből az egérmutató adott kerbonauta fölé mozgatása után megjelenő vörös X-re való klikkeléssel lehetséges, amelynek hatására a kerbonauta visszakerül a rendelkezésre álló legénység mezőbe. Az üres helyre történő klikkelésnek nincs hatása.

Legénység átcsoportosítása [Crew transfer]

A felugró ablak

Természetesen a legénység összeállítást a küldetések során is meg lehet változtatni, az egyik lehetőség az űrséta, amelyet az adott kerbonauta képernyő jobb-alsó sarkában lévő arcképének EVA gombjára történő klikkeléssel érhető el. A második lehetőség a kiválasztott kerbonautát tartalmazó kabin bejárati ajtajára klikkeléssel (normal bal-klikkelés!) történik. Ekkor a felugró ablakocskában (lásd jobbra) a benne lévő kerbonauták neve melletti lehetőségek az EVA (Űrséta) és a Transfer (Átvitel). Az első a megszokott űrsétára viszi az adott kerbounautát, de a második esetben ekkor a járműben vagy a összecsatlakozott csoport másik szabad ülésével rendelkező kabinjára klikkelve lehet átküldeni a kiválasztott legénységi tagot, vagy egy Esc lenyomásával visszakozhatunk.