Docking/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Hajtóanyagátvitel két összecsatlakozott hajó között

A csatlakozás, összecsatlakozás avagy dokkolás [docking] megengedi, hogy különálló eszközök egyetlen egységbe álljanak össze, amelyet ezután mint egy egységet lehet irányítani, és lehetővé teszi az erőforrások [resources] és a kerbonauták átvitelét az összecsatlakozott egységek közt.

A csatlakozás végrehajtásához legelőször is közel kell kerülni a két eszköznek egymáshoz, amelyhez egy találkozót [orbital rendezvous] kell tető alá hozni.

A csatlakozás irányítása [Using the docking controls]

A lehetséges csatlakozókapuk
A speciális csatlakozás irányítók, habár nem szükségesek a csatlakozáshoz

A képernyő bal alsó sarkában észveszejtő bíbor színben pompázó gomb (ép a zöld fokozat gomb alatt, és a kék térkép gomb felett) váltja át az eszközödet csatlakozási üzemmódba. A csatlakozási üzemmódban a hajtóművek leállnak és a szokásos WASD irányítás kiegészülve a Shift^ Ctrl billentyűkkel az RCS fúvókákkal egyenes irányú mozgatásra szolgálnak.

Egy közeli eszközhöz való csatlakozáshoz, a hajót a irányba kell hozni, hogy a csatlakozni kívánt csatlakozókapuk szemtől-szemben legyenek egymással. Ilyenkor fontos, hogy a kapuk párhuzamosan álljanak, illetve ha a csatlakozás tartós orbitális építkezés része, akkor az elfordulás is megfelelő legyen. A pajzzsal védett kapukat ilyenkor értelemszerűen ki kell nyitni. Az egyik szemet hasznos a megközelítéskor a hajón tartani, hagy biztosak legyünk, hogy nem megyünk neki a kinyitott napelemeknek vagy más egységeknek.

A csatlakozókapun jobb-klikkere felugró menüben rá kell klikkelni a "control from here" (innen irányít) gombra. Most működésbe lépett a csatlakozási mód. A kijelölt csatlakozó kapu vált a nézeten a hajó "közepévé". Az irányítás lényegében azonos az jetpackkes űrséta irányításával. A WS mozgat előre illetve hátra, a AD mozgat jobbra illetve balra, a Shift^ Ctrl mozgat felfelé illetve lefelé.

Amint a csatlakozókapuk kellően közel kerültek egymáshoz, vagy össze is értek, akkor a kapuk mágnesesen egymáshoz rántják magukat és ezzel végbemegy a csatlakozás. A csatlakozók tűrése meglehetősen nagylelkű, habár néha kell némi idő a megkezdéshez - így ha a kapuk közel vannak, érdemes várni egy picit, mielőtt tovább közelítenénk. Ha a kapuk egymáson vannak, és mégse csatlakoznak, probáld meg kikapcsolni az SAS-t - lehet hogy az gátolja a hajót a csatlakozáshoz szükséges néhány fokos elfordulásban.

Megjegyzendő, hogy a csatlakozási mód nem elkerülhetetlen része a csatlakozásnak - ha sikerül a szokásos irányítás mellett is összehozni a csatlakozókapukat, minden ugyanúgy fog működni.

Az összecsatlakozott állapotban az erőforrások (hajtóanyagok és egyebek.) átvitele lehetséges. Az egyik éltartályra klikkelés után egy Mod+jobb-klikk a másik tartályra után egy felugró ablakban megjelennek az In/Out gombok.

A kerbálok űrsétával [EVA], vagy egy legénység átvitelével juthatnak át az egyik eszközből a másikba.

A szétcsatlakozáshoz egyszerűen egy jobb-klikket kell nyomni az összecsatlakozott kapuk bármelyikére, majd a felugró menüben ráklikkelni az undock (szétcsatlakozás) gombra. A szétcsatlakozás megkönnyítése céljából a mágneses csatlakozó kikapcsol amíg a szétválás lezajlik. Amint a hajók szétváltak (úgy 5 méterre) a mágneses csatlakozó rendszere magától újraindul.

Csatlakozókapuk [Docking ports]

Hat fajta csatlakozókapu van, különböző méretekben és felhasználási területtel. Hogy két űrjármű összecsatlakozhasson, mindkettőnek rendelkeznie kell azonos átmérőjű [radial size] csatlakozókapukkal. A hajó építése közben más alkatrész is kerülhet a csatlakozóra, mint egy megfelelően szemben-álló csatlakozókapu. Ekkor ezt az alkatrészt a normális módon szét lehet csatlakoztatni, de a csatlakozás természetesen lehetetlen.

  • Clamp-O-Tron Jr. egy apró kapu. Előnye, hogy könnyű és kis helyet foglal el, hátránya, hogy gyengén tart és a kerbálok átjutásához szűk, de az erőforrások átjuttatására tökéletesen megfelel.
  • Clamp-O-Tron Csatlakozókapu a kicsi kapu, mérete a kerbálok is áthaladására is alkalmassá teszi.
  • Clamp-O-Tron Sr. Csatlakozókapu a nagy kapu, amely már igazán erős csatlakozást biztosít.
  • Clamp-O-Tron Védőpajzsos Csatlakozókapu a kicsi kapu (teljesen összecsatlakoztatható a Clamp-O-Tron Csatlakozókapuval) visszahúzható védőpajzzsal ellátott változata. Ez azt jelenti, hogy védve van a légellenállás okozta túlhevüléstől és egyéb káros behatásoktól. A pajzsot vissza kell húzni a csatlakozás előtt. (A KSP 0.90[outdated] még nem szimulálja a légköri behatásokat)
  • Törzsbe Épített Clamp-O-Tron egy kicsi kapu amely egy hengeres törzs tárolójába van elrejtve. Ez kinyitott állapotában teljesen szabadon összecsatlakoztatható a többi kicsi kapuval. Zárt állapotában viszont rejtve van a behatásoktól.
  • Mk2 Clamp-O-Tron egy kicsi kapu amely egy Mk2 törzs rejtett tárolójában van elhelyezve. Ez kinyitott állapotában teljesen szabadon összecsatlakoztatható a többi kicsi kapuval., zárt állapotában viszont rejtve van a behatásoktól.
Az elérhető csatlakozók paraméterei táblázatban
Kép Alkatrész Átmérő Költség
(Funds)
Tömeg
(t)
Max. Hőm.
(K)
Szívós­ság
(m/s)
Szívósság
Clamp-o-tron jr.png
Clamp-O-Tron Docking Port Jr. 0,625m 800 0,02 2 000 10 50
Clamp-o-tron docking port.png
Clamp-O-Tron Docking Port 1,25m 280 0,05 2 000 10 50
Clamp-O-Tron Shielded Docking Port.png
Clamp-O-Tron Shielded Docking Port 1,25m 400 0,1 2 600 10 50
Clamp o tron Sr.PNG
Clamp-O-Tron Docking Port Sr. 2,5m 980 0,2 2 000 20 50
Inline Clamp-O-Tron.png
Inline Clamp-O-Tron 1,25m 700 0,3 2 000 10 50
Mk2 Clamp-O-Tron.png
Mk2 Clamp-O-Tron[Jegyzet 1] Mk2 850
(760)
0,6
(0,3)
2 500 50 50
AGU Advanced Grabbing Unit.png
Advanced Grabbing Unit 1,25m 450 0,3 2 000 50 50
AGU Advanced Grabbing Unit jr.png
Advanced Grabbing Unit Jr. 0,625m 315 0,075 2 000 50 50
  1. Az Mk2 Clamp-O-Tron a csatlakozóegységen felül rendelkezik egy 75 egység nagyságú egykomponensű hajtóanyag tartállyal. Csak a csatlakozókapu tulajdonságokat tüntettük fel.

Többkapus csatlakozás [Multi-port docking]

Egy hármas kapcsolódás egy nagyobb jármű két egysége közt

Sajnos a csatlakozókapuk nem nagyon merevek. Ez megnehezíti az olyan nagyobb járművek irányítását, amelyek nagy része csatlakozókapukon keresztül csatlakozik a hajó többi részéhez. Ennek a gondnak a kordában tartásához kétszeres háromszoros vagy akár négyszeres csatlakozókapu rendszert is lehet építeni, amely lényegesen stabilabb kapcsolatot eredményez. Szerencsétlenségünkre a csatlakozás ebben az esetben sokkal nehezebb mint az egyetlen kapus esetben, mivel a pontosabb párhuzamosság mellett az elfordulásra is kínosan kell ügyelni. Még a legjobb manőverezés mellett is előfordul, hogy nem minden kapu csatlakozik össze. Ezt a csatlakozókapuk jobb-klikkelésével kell végig ellenőrizni. Ha valamelyik kapu esetében a menüben nem szerepel a "undock" lehetőség, akkor az a kapu nem csatlakozott. Ilyenkor meg kell ismételni a műveletet. Ha ez még a kilövőálláson történt, akkor az talán egy újbóli betöltéssel is orvosolható.

Ezeken felül ajánlott a több egységből álló járműveket egy a tömegközépponthoz közeli vezérlőegységből/kabinból irányítani, mivel a lengések hatása itt a leggyengébb, és a navigációs gömbön megadott irányt itt tudja a legkisebb zavaró hatással lekövetni a rendszer.

A Clamp-O-Tron Sr. Csatlakozókapu sok esetben ki tudja váltani a kisebb kapukból készült többkapus csatlakozásokat, a megfelelő merevséget begyesítve az egyszerű csatlakozással. A nagyon nagy hajóknál viszont előfordulhat, hogy maga a Sr. is egy többkapus csatlakozás része lesz. A többkapus csatlakozást nem tudja kiváltani akkor, ha a csatlakozásnak irányt meghatározó szerepe is van, valamint az összeköttetés hosszabb vonalon kell véghezvinni. Erre példa a sugárirányban csatlakoztatott, hajtással is ellátott újrahasznosítható segédrakéták, bizonyos esetekben az orbitális építkezések, és egyéb furfangos szerkezetek. Magát a többkapus kialakítást létre lehet hozni többszörösen-illesztők nélkül is, de ehhez nagy szakértelemre van szükség a műhelyben.

Mivel a többkapus csatlakozás gyakran megkerülhetetlen és a játékban nehezen megvalósítható, ezért a kapuk közti távolság biztosítása céljából hasznos lehet a kész eszközök "szövegszerkesztése" és az elfordulást is támogató csatlakozást segítő kiegészítők használata. (pl. NavyFish's Docking Port Alignment)

A csatlakozásban rejlő lehetőségek

Egy 3 egységből álló hajó a Kerbin körül
Egy hajó leválasztható leszállóegységgel

Rengeteg új lehetőség nyílik a csatlakozások felhasználásával.

A keringési pályán történő újratankolás [In-orbit refueling]

Egy nagyobb rakéta, mint amilyenek a bolygóközi rakéták szoktak lenni, amelyeknél a félig-teli tartályokkal elhagyni a Kerbin rendszert hatalmas pocséklás lehet. Ugyanígy a nehézkesen feljuttatott bolygóközi rakéták újratankolása a bolygóközi utazásokban előnytelen, de a keringési pályára emeléshez kitűnően alkalmazható emelőrakétákból és űrrepülőgépekből történő újratankolás lényegében a hajtóanyag mindenkori legoptimálisabb felhasználását jelentheti. Az eszközök előbb is kifogyhatnak a hajtóanyagból, a Kerbin hatásgömbjén belül is. Ha ez történik egy mentőtartályhajót lehet utána küldeni, amely megtankolva megmentheti az eszközt.

Ha gyakran tankosz újra, akkor érdemes elgondolkodni egy nagy tartályhajón, vagy egy űrállomáson méretes tartályokkal, sőt akár a kedvenc bolygóid köré is állíthatsz egy-egy hajtóanyagraktárt.

A keringési pályán történő összeszerelés [In-orbit spacecraft assembly]

Határa van annak, hogy mekkora rakétát lehetséges a Jármű Összeszerelő Épületben. Hogy lehet ezt orvosolni? A keringési pályán több eszközből össze lehet építeni az ízlés szerinti óriást. A NASA törölt Constellation (~csillagzat) programja ezt a módszert tervezte az elő személyzetű Hold és Mars küldetésekhez.[1]

A csatlakozókapuk kapcsolódása egy kicsit ingatag, így a pályán összeépített sok elemből álló nehéz hajókat nehéz uralni. A csatlakozókapuk akár szét is szakadhatnak a túl nagy terhelés hatására. Ezt a gondot kezelni lehet többkapus csatlakozással. Óvatosan kell használni a fizikai időgyorsítással égetés közben, de a nem-fizikai időgyorsítás megállítja a pörgést és a lengéseket.

A leválasztható leszállóegységek [Detachable landing crafts]

Ezt a mi világunkban elsősorban személyzetes leszállásokkor alkalmazzák[2], de ugyanígy hasznos lehet a kerbálok számára. Leszálló küldetéskor nem kell minden üzemanyaggal leszállni a felszínre, majd felemelkedni, így elég hajtóanyag maradhat a Kerbinre való visszatéréshez akármelyik égitest meglátogatása után. A leszállóegység leválásakor csak annyi üzemanyagot kell magával vinnie, amennyivel a teljes hajónál lényegesen könnyebb leszállóegység leszállhat és visszatérhet a keringési pályára. Ezzel módszerrel rengeteg hajtóanyag spórolható meg. Arról nem beszélve, hogy a leszállóegységen egy másik csatlakozókapura egy holdjárót is lehet csatolni, amelynek segítségével még több felfedezést tehetünk.

Aszteroid befogás [Asteroid capture]

→ Lásd még: Aszteroidák befogása részt az aszteroida cikkben

Az aszteroidák befogása hasonló a csatlakozáshoz, néhány különbséggel. Mivel a művelethez szükséges Fejlett Megfogóegység számára nem kell ellendarab, és így az aszteroidát bármely részén megfoghatja.

Lásd még

Hivatkozások

  1. A NASA Constellation programja
  2. A NASA Apollo programja