Engine/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

A hatómű [engine] olyan alkatrész amely a jármű gyorsítására, helyváltoztatására szolgál. Alapvetően két különböző fajtába tartoznak a tulajdonságaik alapján.

Reakciós hajtómű [Reaction engine]

→ Főcikk: Reakciós Hajtómű
A reakciós hajtómű (pl. a rakétahajtómű) egyszerűen tömeget nyom ki (egyszerűen nevezve hajtóanyagot) egy nyíláson át. Newton harmadik törvénye szerint hajtja meg a járművet, akkora erővel, mint az hajtóanyag fúvókán történő kipréselése során lép fel. Ez itt lényegében annyit tesz, hogy a reakcióerő egyenlő a fúvókán át távozó tömegáram és a hajtóanyag hajtóműben történt sebességváltózásának szorzatával.

A játékban több különböző különböző fajtájuk jelenik meg, legegyszerűbben az szerint sorolhatjuk osztályba ezeket, hogy milyen hajtóanyagot használnak fel:

A sugárhajtóművek csak oxigéndús légkörben működnek, a többi akár a világűrben is felhasználható.

Futóművek [Rover wheels]

Egy teljesen más kategória a holdjárók futóművei (kerekei). Működnek vákuumban is, de a mivel súrlódásra van szükségük egy felszínen való lemozduláshoz, nem működnek súlytalanságban. Többnyire szörnyen lassúak a másik csoporthoz képest, de csak elektromosságra van szükség a működéshez, azaz amíg tart a telep és működnek a áramtermelők (pl. napelemek), addig a jármű is haladhat.