Extra-Vehicular Activity/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IconEVA.png
Egy kerbál egy jetpackkel felszerelt űrruhában.

Az űrséta avagy járművön kívüli tevékenység [extra-vehicular activity] rövidítve EVA az űrjárművön kívül végzett tevékenységeket takarja. A kerbonauták elhagyhatják a viszonylagos biztonságot nyújtó kapszulát és elkalandozhatnak a világban, hogy karbantartást vagy tudományos kísérleteket végezzenek, vagy egyszerűen csak felfedezzék a környező világot.

Egy űrséta megkezdéséhez külső nézetben kell lenni a személyzettel ellátott hajónál (ha belső nézetben vagy, akkor egy C megnyomásával válthatsz külső nézetbe) és ekkor a kapszula ajtajára kell klikkelni, vagy képernyő a jobb alsó sarkában lévő arcképekre kell vinni az egérmutatót, és a kiválasztott kerbál feletti EVA gombra kell klikkelni. A kabinba való belépéshez az ajtóhoz kell menni a kerbállal és megnyomni az F billentyűt. A kerbálok kint sétálhatnak, futhatnak, létrán mászhatnak, vagy használhatják a saját személyes RCS jetpacküket, amely mindig újratöltődik a kabinba történő beszálláskor. Az űrruha tartályába 5 egységnyi hajtóanyag fér, amely mintegy 600 m/s Δv-hez elegendő. Jelenleg a jetpack feltöltődése közben nem vételez a hajó készletéből, azaz a beszállásokkal végtelen sokszor újra lehet tankolni a jetpackeket.

A Jetpack a felszínről való elemelkedésre nem alkalmas a 3,2 m/s2 felszíni gravitációs gyorsulással rendelkező égitesteken. Ebbe beletartozik a Kerbin, az Eve, a Laythe és a Tylo. A legnagyobb égitest amelyen a jetpack még fel tud emelni egy kerbált, az a Duna.

Felhasználási területei

Jebediah úszás közben kísérleteket végezhet

Azon felül, hogy az űrséta hasznos a jármű körüli felfedezésében, a kerbonauták több hasznos tevékenységet végezhetnek el bizonyos tárgyak mellett. Karrier játékmódban bizonyos tevékenységeket csak egy adott szakterület egy bizonyos szintjét elért kerbonauták képesek elvégezni, vagy egyéb fejlesztés szükséges - ez az adott tevékenység leírása mögött zárójelben van jelezve. A többi játékmódban ilyen megkötések nincsenek.

Ezek a dolgokat lehet művelni:
 • A korábban kinyitott ejtőernyőket újracsomagolni az újrahasználáshoz. (Jobb-klikk az ernyőre → Repack Chute ~ ernyőt újracsomagol).(1. szintű mérnök)
 • Megjavítani a sérült leszállólábakat (Jobb-klikk a lábra → Repair Leg ~ lábat javít). Ez csak enyhén sérült lábak esetén működik, ha a láb fölrobbant vagy leszakadt, akkor nem lehet az eszközt megjavítani.(2. szintű mérnök)
 • Megjavítani a lerobbant holdjárókerekeket (Jobb-klikk a kerékre → Repair Wheel ~ kereket javít). Ez csak enyhén sérült kerekek esetén működik, ha a kerék fölrobbant vagy leszakadt, akkor nem lehet az eszközt megjavítani.(3. szintű mérnök)
 • A napelemek kinyitása és becsukása (Jobb-klikk a napelemre → Extend Panel/Retract Panel ~ Napelemet kinyit/Napelemet behúz) a máskülönben irányíthatatlan járműveknél hasznos, például a lemerült telepű szondáknál.
 • Kitűzni egy zászlót a jelenlegi helyre (Jobb-klikk a kerbálra → Plant Flag ~ zászlót kitűz). Ez csak akkor lehetséges, ha a kerbál a felszínen áll. Minden egyes kerbál egy zászlót visz magára az egyes űrsétákra.
 • A korábban kitűzött zászlót eltávolítani (Jobb-klikk a zászlóra → Take Down ~ leszed). A zászló a kerbál készletébe kerül és utána újra ki lehet tűzni egy új helyre.(2. szintre emelt Űrhajós Kiképzőközpont)
 • Elolvasni az emléktáblát a zászlón. (Jobb-klikk a zászlóra → Read Plaque ~ emléktáblát olvas). Amíg a Követőállomáson minden felsorolt zászlót bármikor meg lehet nézni, addig az emléktáblát csak egy közeli kerbállal lehet elolvasni.
 • Beszállni akármelyik nem teli kabinba vagy külső ülésbe (lásd lentebb)- nem feltétlen abba, amellyel útnak indultak. Az űrséta nem az egyetlen módja a kerbálok eszközök vagy egy eszköz különböző kabinjai közötti mozgatásának, mivel bizonyos esetekben a legénység átcsoportosítható.
 • Egy űrsétajelentés [EVA report] létrehozása. (Jobb-klikk a kerbálra → EVA Report ~ űrsétajelentés). A jelentéseket többször is létre lehet hozni az űrséta alatt, de egyszer vissza kell térni a hajóra az átvitelhez.
 • Talajmintát [surface sample] begyűjteni. (Jobb-klikk a kerbálra → Take Surface Sample ~ talajmintát begyűjt). A talajmintát csak az égitest felszínen álló kerbálokkal lehet begyűjteni, és csak egy mintát tud a kerbál magánál tartani és visszavinni a hajóra.(2. szintre emelt R&D)
 • A kabinban és tudományos műszerekben tárolt tudományos eredményeket felvenni. (Jobb-klikk a kabinra/érzékelőre → Take Data ~ adatot elvesz). Ha az tudományos műszert csak egy helyreállítás (laboratórium vagy űrséta) tudja újra használhatóvá tenni, ez az alkatrész az adat elvitele után működésképtelen állapotban marad.
 • A használt és beavatkozást igénylő tudományos műszerek helyreállítása az újrafelhasználás céljából. (Jobb-klikk a műszerre → Restore ~ helyreállít). (tudós)

Irányítás [Controls]

Felszín [Ground]

Mikor egy kerbál űrsétán van a szilárd felszínen, a W, S, A, és a D mozgatják előre, hátra, balra és jobbra. Megjegyzendő, hogy ezek az irányok a kamerához vannak viszonyítva, nem pedig magához a kerbálhoz - a kerbál a megfelelő irányba fordul. A szóköz lenyomására ugrik egyet, a Shift lenyomva tartása közben a kerbál futva halad. A kerbálok tudnak úszni a vízen, vagy más folyadékokban amikkel szembe kerülnek - a mozgás irányítása azonos a szilárd felszínével.

Szabadesés [Free fall]

Mikor egy kerbonauta lába nem éri el a talajt, ugrás közben vagy elengedni a jármű kapaszkodóját a súlytalanságban, akkor szabadesésbe kerül. Az irányítás valamennyire máshogy működik ebben az esetben.

Az R lenyomása kapcsolja a kerbonauta RCS jetpackjét. Ha éppen lebeg, akkor a önmagától a kamera irányába állítja magát. A jetpack természetesen a felszínen is kapcsolható, és az alacsony tömegvonzású égitesteken egyszemélyes VTOL repüléseket lehet végezni vele.

Mikor a kerbonauta jetpackje szabadesés közben be van kapcsolva, a W, S, A, és a D továbbra is mozgatja, de ahelyett, hogy az adott irányba fordulna a kamerához képest mozog egyenes vonalban. A Shift és a ^ Control kiegészíti a fel és lefelé mozgással. A szóköz lenyomására a kerbál a kamera irányába fordul. Ebben az állapotban praktikusan a kamera mozgatásával lehet elfordulni.

Ráadásul, a bal-klikkelés a kerbálra és az egér elhúzásával el lehet forgatni az űrsétán lévő kerbált.

Létrák [Ladders]

Az F lenyomásával meg lehet ragadni a közeli létrákat és más kapaszkodókat (a megjegyzés láthatóvá válik a képernyőn, amikor ez lehetséges ("Press F ...")). Amíg a létrán van, a W és a S lenyomásával mozog fel és le, és az A és a D lenyomásával száll át a merőlegesen elhelyezett közeli létrákra. Ha egy kerbál a kabin tolóajtaján csüng, az F lenyomásával beszállhat a járműbe. A szóköz lenyomására elengedi a létrát vagy az egyéb kapaszkodót, amire a kerbál leeshet vagy elsodródhat.


És végül az L lenyomása kapcsolja a sisaklámpákat.

Érdekességek

 • A kísérletek szerint kerbonauták mintegy 0,09 tonnát nyomnak, de a kabinokba beszállva nem változtatják meg annak tömegét (a külső ülés kivétel).
 • A jetpack elég Δv-t és tolóerőt biztosít egy kerbonautának hogy elérje a keringési pályát a Mün vagy a Minmus vagy más kisebb égitestek felszínéről indulva.

Galéria

Lásd még