Getting Started/hr

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

Ovaj je vodič namijenjen pomoći tijekom prvih nekoliko sati korištenja Kerbal Space Programa: nije iscrpan, no omogućuje pristojno razumijevanje osnova.

Kupovina

Squad nudi jednostavnu e-kupovinu KSP-a putem svoje mrežne trgovine.

 1. Posjeti http://kerbalspaceprogram.com
 2. Kliknite na "store", gdje bi se trebao nalaziti program nazvan “Kerbal Space Program”, kao i program pod imenom “Kerbalizer”; Kerbalizer se za sada može zanemariti.

Drugo rješenje je kupiti KSP putem Steam-a.

Preuzimanje

U ovom se trenutku cjelovita inačica Kerbal Space Programa preuzima odjednom. Postoje planovi za zakrpe. Steam rukovodi preuzimanjem automatski.

 1. Posjetite trgovinu.
 2. Prijavite se vašim korisničkim imenom i lozinkom.
 3. Kliknite na tipku "Profile".
 4. Odite na dno stranice i odaberite poveznicu za preuzimanje koja je pokraj dostave računa.
 5. Preuzmite inačicu za svoju platformu.
  • Korisnici Macintosh računala:
   1. Po potrebi instalirajte Mono iz priložene .dmg datoteke.
   2. Odzipajte datoteku u prazan direktorij.
   3. Osigurajte da dopuštenje za pokretanje bude namješteno na datoteku Patcher.command.
  • Korisnici Windows računala:
   1. Po potrebi instalirajte .NET Framework 4.0 ili noviju inačicu. (Nove inačice Windows operativnog sustava već ju posjeduju.)
   2. Odzipajte datoteku u prazan direktorij koji nije u direktoriju Program Files. Koristan program za to je 7-zip.
  • Korisnici Linux-a:
   1. Već znate što vam je činiti.

Pokretanje igre

Nakon instalacije, otvorite direktorij u koji ste otpakirali igru i pokrenite KSP.exe (KSP.app na OSX-u, KSP.x86_64 ili KSP.x86 na Linuxu, ovisno o tome želite li pokrenuti 64-bitnu ili 32-bitnu inačicu). Možete napraviti prečac na Desktopu u svrhu bržeg otvaranja, no to je nepotrebno ukoliko ćete pokretati KSP s USB memorije s bilo kojeg računala.

Slika 1. glavni ekran KSP-a v0.21.1

Glavni ekran ima slijedeće mogućnosti:

 1. Start Game
 2. Settings (omogućuje prilagodbu postavki, poput smanjivanja kakvoće grafike)
 3. KSP Community
 4. Spaceport
 5. Credits (prikazuje popise razvojnih programera Kerbal Space Programa)
 6. Quit (zatvara program)

Odabirom "Start Game", pojavit će se izbornik "Start and Load Game".

Slika 2. Start / Resume Game izbornik

Prilikom pokretanja nove igre u "Sandbox" načinu igranja, o čemu je i riječ u ovom dijelu wiki, ime sačuvane igre ne mora ostati "default". Promijenite ovo u koje god ime želite. Za druge mogućnosti posjetite stranicu za Career način igranja.

Slika 3. New Game prozor

Nakon pokretanja nove igre, pojavit će se kompleks Kerbal Space Center koji se sastoji od slijedećih dijelova:

Građevini pristupate lijevim klikom.


Raketa

Slika 4. KSC kompleks

Za početak izgradnje rakete, odaberite srednju građevinu zvanu "Vehicle Assembly Building".

Slika 5. izbornik Assembly

Odabirom narančaste tipke sa sličicom direktorija u gornjem desnom dijelu prozora otvara se izbornik za odabir letjelica. Pronađite i odaberite Kerbal X za učitavanje. Ova je raketa prilično jednostavna i sposobna je jednostavno uspostaviti orbitu oko planeta. Ukoliko koristite demo-inačicu igre, ovdje se nalazi jednostavna raketa za ulazak u orbitu i s više nego dovoljno goriva za povratak na planet.

Slika 6. Kerbal X

Rad ove jednostavne rakete lako je objasniti. Na desnoj strani zaslona, prikazanom na Slici 6., vide se narančaste mape s brojevima od 0 do 8. Radi se o stupnjevima lansiranja. Stupnjevi lansiranja razlikuju se od stupnjeva rakete po tome što su to događaji koje pokreće pritisak na tipku za razmak. Svaki stupanj sadrži najmanje jednu ikonu, te svaka simbolizira događaj namijenjen tom stupnju.

Stupnjevi su:

 1. 8. stupanj
  • početni stupanj lansiranja
  • sedam potisnika na tekuće gorivo
 2. 7. stupanj
 3. 6. stupanj
  • Ovaj, treći stupanj, otpušta dvije pomoćne rakete sa središnje rakete.
   • Aktivirajte ovaj stupanj tek nakon što se potrošilo gorivo prethodnog stupnja.
   • Da je raketa ostala bez goriva pokazuju zvučni i vidljivi znakovi.
 4. 5. stupanj
  • Nakon kraćeg vremena goriva nestaje u još dva motora, te će pritisak na tipku za razmak aktivirati njihovo otpuštanje s rakete.
   • Kao i prije, aktivirajte ovaj stupanj tek nakon što su navedeni motori ostali bez goriva.
 5. 4. stupanj
  • identičan prethodnim stupnjevima
   • zadnji skup pomoćnih raketa
 6. 3. stupanj
  • kraj prvog stupnja rakete
   • Pritiskom na tipku za razmak od drugog stupnja rakete odvaja se glavni motor koji je pomogao raketu podići na trenutnu visinu.
 7. 2. stupanj
  • aktivira mali motor pričvršćen izravno na kapsulu
 8. 1. stupanj
  • zadnji stupanj prije otvaranja padobrana
   • Otpušta zadnje motore; aktivirajte ga kad počne pad prema planetu.
 9. 0. stupanj
  • otpuštanje padobrana

Ovo je bio slijed narančastih mapa na desnoj strani zaslona. Unatoč tome što Kerbal X ne treba posebni tretman, preporučuje joj se dodati nekoliko predmeta koji će joj olakšati uspostavljanje stabilne orbite.

Slika 7. Priprema SAS modula

Slika 7. prikazuje glavni stupanj rakete odvojen u svrhu dodavanja SAS modula iz izbornika Control. Da biste odvojili raketu na točnom mjestu, jednostavno stavite pointer miša na dio ispod prstena za odvajanje (žuto-crni prsten s crvenim trokutom) i jednom kliknite lijevom tipkom. Time ste odabrali spremnik goriva ispod prstena i sve ispod njega. Zatim ga jednostavno odmaknite i opet kliknite da biste ga otpustili, no ne u sivo polje s dijelovima na lijevoj strani, jer će ga to uništiti.

Advanced S.A.S. modul je od velike pomoći tijekom leta rakete jer je održava na zadanom pravcu bez veće intervencije korisnika. Kad je taj modul dodan, pritisak na tipku "T" tijekom leta uključuje SAS funkciju i usmjerava raketu na zadani pravac. Stabilnost rakete određuju i drugi čimbenici o kojima će riječi biti nešto kasnije.

Slika 8. Advanced S.A.S. Module dodan glavnom stupnju rakete

Da biste dodali modul, lijevom tipkom miša kliknite na njega i odmaknite pointer prema raketi. Modul bi trebao slijediti pointer. Ako se to ne dogodi, ponovite radnju. Prislonite li pravilno modul ispod prstena za odvajanje, modul će postati zelene boje. Kliknete li lijevom tipkom, modul se spoji na konstrukciju.


Zadnji potez je spojiti ostatak rakete na modul. To se radi isto onako kako se raketa i skidala, samo obrnutim postupkom.

Slika 9. Odabir modula RCS

Dijelu neposredno ispod kapsule može se dodati još jedan modul SAS jednostavnim ponavljanjem istog postupka na prstenu za odvajanje koji je ispod kapsule. Dobra je ideja i dodati goriva za sustav RCS-ovih potisnika, jer i to pomaže održavanju stabilnosti rakete tijekom leta.

Pritiskom na tipku "R" prilikom lansiranja, uključuje se sustav stabilizacijskih potisnika. Zadnji korak sastoji se u dodavanju tih potisnika koji su na slici položeni na prsten za odvajanje (slika 10.)

Da biste ih dodali simetrično, kliknite na ikonu za simetriju u donjem lijevom dijelu zaslona (slika 11.) Svakim lijevim klikom na ikonu mijenja se broj ravnina simetrije (1, 2, 4, 6, 8).

Slika 10. Potisnici RCS-a dodani na prsten za odvajanje
Slika 11. Tipke za uključenje vrsta simetrije, preciznosti, centra mase, centra uzgona i centra potiska

Onda kada je raketa potpuno spojena, vrijeme je za lansiranje. Na slici 1. vidi se zelena ikona u gornjem desnom kutu zaslona. Lijevim klikom miša raketa se šalje na lansirnu rampu.


Lansiranje rakete

Upravljanje letom nije intuitivno jasno. "W", "S", "A" i "D" odmiču letjelicu od njene uzdužne osi, a "Q" i "E" ju rotiraju oko nje. Najlakši način za shvatiti takvo upravljanje jest gledati u umjetni horizont pri dnu sredine zaslona.

Prije nego li počnete lansiranje, pogledajte kartu pritiskom na tipku "M". Otvorit će se globus Kerbina. Vrtnjom kotačića miša možete se približavati ili udaljavati od njega, čime u vidno polje dolaze njegovi sateliti Mün i Minmus, te ostatak zvjezdanog sustava. Proći će neko vrijeme prije nego li budete sposobni izgraditi raketu sposobnu za izlazak iz sfere utjecaja Kerbina, stoga svakako eksperimentirajte s različitim dizajnima raketa i pronađite onaj koji vam odgovara.

Lansiranje je lagan dio. Dajte "gas" lijevom Shift tipkom i pritisnite tipku za razmak da biste pokrenuli prvi stupanj. Ipak, prije nego što to učinite, pritisnite "T" za uključenje funkcije SAS-a, bez kojeg nećete moći lako upravljati jer bez njega morate neprekidno nadzirati usmjerenje rakete.

Svaki put kada stupnju ponestane goriva, pritisnite razmaknicu za uključenje slijedećeg stupnja.


Manipuliranje orbitama

Vrijeme je da napravite vlastitu raketu. Izbornik s dijelovima u zgradi za izgradnju raketa (VAB) je jednostavan.

Primarni stupanj

U njemu se nalazi većina snažnih motora i velikih spremnika goriva, a vrlo su česte i pomoćne rakete na kruto gorivo. Dobra je ideja dodati ih malo više jer ionako otpadaju tijekom uspona.

Ako to do sada još niste primijetili, dijelovi se mogu postavljati radijalno, tj. na bočne strane ostalih dijelova, a uz uključenje simetrije i tipke za grubo namještanje položaja, raketi možete osigurati centar mase na uzdužnoj osi, čime se neće lako prevrtati.

Ostali stupnjevi

Opća podjela je na stupanj za cirkularizaciju orbite i međuplanetarni stupanj ("tegljač"). Za sada je sve što trebate znati to da bi stupnjevi koji rade izvan atmosfere trebali biti što lakši, te slabe do umjerene snage. Jednom kada ste u orbiti, sve što vam treba jest LV-N, 909 ili Poodle, ovisno o specifičnoj potrebi.

Cirkularizacija orbite

Prikaz globusa (tipka "M") prikazuje i detalje o orbiti. Tijekom korištenja prvog i glavnog stupnja, sve što je potrebno jest raketu držati usmjerenu prema zenitu. To traje, no nemojte dolaziti u napast i uključivati ubrzavanje vremena jer će to vjerojatno destabilizirati let i završiti raspadom rakete.

Nešto malo prije 10 km nadmorske visine možete polako nagnuti raketu na 45° čime ćete učinkovito povećati učinkovitost ulaska u orbitu. Nakon što apoapsis orbite vaše rakete prestigne 69.1 km (rub atmosfere Kerbina) i dođe na nešto manje od 75 km, trenutno ugasite motore pritiskom na tipku "X" ili smanjite potisak na nulu. U slijedećem koraku kliknite na dio orbite označen s "AP" (apoapsis) i dodajte manevarski čvor, te povlačenjem njegovih dijelova (u ovom trenu najvažniji je kružni žuti dio) namjestite planiranu orbitu, označenu narančastom iscrtkanom linijom, tako da obuhvati planet i da se s druge strane pojavi periapsis veći od 69.1 km. Ta radnja će kraj umjetnog horizonta stvoriti pokazivač potrebne promjene brzine (Δv) za ulazak u stabilnu orbitu, a na umjetnom horizontu plavu oznaku koja označava smjer u kojem treba ići. Usmjerite sredinu umjetnog horizonta na nju i spremite se na nastavak rada motora dodavanjem potiska, a ne pritiskom na razmaknicu, da ne biste uključili slijedeći stupanj.

Korisno pravilo za cirkularizaciju je da se motori pale tako da se pola rada obavi prije, a pola nakon vremena u kojem je određen manevarski čvor. To je najbolja aproksimacija fizikalno idealnog manevra u kojem je Δt=0.

Dok je raketa na suborbitalnoj putanji i probija se inercijom kroz atmosferu, možete primijetiti kako vrijednost apoapsisa lagano opada. Razlog tome je trenje rakete s atmosferom i gubitak kinetičke energije.

Nakon što ste cirkularizirali orbitu, ugasite motore. Raketa je u stabilnoj orbiti. Klikom na izvedeni manevarski čvor možete ga zatvoriti, a klikom na orbitu možete dodati nove čvorove i modificirati orbitalne parametre.

Povratak na Kerbin

Da bi se letjelica vratila na planet, treba joj modificirati orbitu tako da ju obuhvati atmosfera ili čak tlo. Retrogradnim paljenjem motora periapsis tone na željenu visinu. Poravnajte sredinu umjetnog horizonta s retrogradnom oznakom (žuti krug s križem) i počnite s potiskom motora. Deorbitiranje možete i planirati manevarskim čvorom.

Slika 12. deorbitiranje iznad Kerbina

Prije ili kasnije letjelica će uletjeti u atmosferu i uz spektakularnu eroziju usporiti na brzine manje od brzine zvuka.

Ukoliko vaša letjelica ima padobran, aktivirajte ga nakon što brzina padanja kroz atmosferu postane niža od 150 m/s da biste bili sigurni da se padobran neće potrgati. Uz tvornički zadane postavke, izbačeni padobran potpuno se rastvara 500 metara iznad tla, a ne nadmorske visine.

Masivnija letjelica teže će biti usporena atmosferom, stoga se potrudite da s nje odbacite sve nepotrebno prije izbacivanja padobrana.

Ako vam tijekom retrogradnog paljenja motora ponestane goriva, a periapsis putanje je ispod 69.1 km, možete biti sigurni da ćete prije ili kasnije pasti na planet. Čak i ako je periapsis na 69.0 km, svaki prolazak letjelice kroz atmosferu oduzet će joj malo energije. Nakon izvjesnog broja orbita apoapsis potone u atmosferu. Takva tehnika kočenja zove se atmosfersko kočenje.