Gravity assist/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Túlegyszerűsített példája a gravitációs parittyának: a jármű sebessége (v) elméletileg akár az égitest pályasebességének (U) kétszeresével is változhat.

A Hintamanőver [Gravity Assist] [Swing-By] vagy Gravitációs parittya [Slingshot] egy roppant üzemanyag hatékony módja az űreszköz sebességének és irányának megváltoztatásra egy égitest pályasebességét és tömegvonzását felhasználva. A Kerbolt leszámítva minden egyes égitest egy másik égitest körül kering. Bármelyik égitest amelyiknek a hatásgömbjén belül halad az eszköz, az égitest tömegvonzása és a pályasebessége hatással van az eszközre. Belépve az új égitest hatásgömbjébe, az égitest pályasebessége és tömegvonzását fel hasznosítani lehet az eszköz sebességének növelésére illetve csökkentésére és irányának megváltoztatására sokkal hatékonyabban, mintha egyedül csak a hajtóműveket használnánk.

Gravitációs parittya [Slingshot]

Fékezéshez az égitest előtt kell elhaladni és mögötte a gyorsításhoz

A hintamanőver hatékonysága, azaz az elérhető sebességváltozás nagysága függ az égitest tömegvonzásától, pályasebességétől és a periapszis magasságától. Minél erősebb a gravitáció, minél nagyobb a pálya-menti sebesség, és minél közelebb lehet az égitest mellett elhaladni, annál nagyobb sebességváltozást lehet elérni. A sebesség növelése érdekében az égitest haladási irányához viszonyítva az égitest mögött kell elhaladni. A manőver megtervezése során ügyelni kell arra, hogy az eszköz haladási iránya az égitest haladási iránya felé fog elhajlani. Ez azt jelenti, hogy egy hold parittyához való felhasználásakor, mivel a Kerbol rendszerben mindegyik égitest órajárással ellentétes irányba kering a más bolygóra valló átálláshoz a egy normális manőverhez képest órajárással megegyező irányba eltolva kell indítani a keringési pályáról való kilépést. Érdemes tudni, hogy akár több égitestet végiglátogatva is lehet továbbgyorsítani, valamint hogy a bolygóközi utazás közben akár egy magányos bolygó is felhasználható - lévén minden bolygó egy csillag holdja.

Gravitációs fékezés [Reverse Gravity assist]

Gravitációs fékezés használása a Tylo körül a Jool körüli pályára álláshoz. A szükséges pályamódosítás kevesebb üzemanyagot igényel mint amennyi a levegőfékezés céljából Joolhoz közelítő manőverhez kell. Ezen felül biztonságosabb a levegőfékezéshez képest.

Egy a bolygójához közel keringő nagyobb holddal rendelkező rendszerbe érkezve, mint amilyen a Duna-Ike rendszer, megfelelő mozgáspályán az égitestek hatása fékezésre is felhasználható a gyorsítás helyett. Ehhez csak egy közelrepülésre [fly-by] van szükség. A sebesség nyerése helyett annak vesztéséhez az égitest előtt kell elhaladni nem pedig mögötte.

Meghajtásos hintamanőver [Powered Gravity assist]

A hintamanőver még jobb kihasználásához meghajtásos hintamanővert kell alkalmazni. Közismert, hogy a periapszison végzett gyorsítás van a legnagyobb hatással az apoapszisra. Ez a tétel alkalmazható a hintamanőver során is. Közelrepüléskor történő gyorsításkor az üzemanyag nagyon hatékonyan emeli a végleges mozgáspálya apoapszisát. Ez mindemellett roppant nehéz technika, mivel nehéz kézben tartani a végleges pályagörbét, még manővercsomó [maneuver node] használata esetén is.

Hogyan csináld

A hintamanőverek gyakorlati alkalmazásáról az oktatás alatt találhatsz útmutatót:

Oktatás: Hintamanőverek

Lásd még