IX-6315 "Dawn" Electric Propulsion System/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IX-6315 "Dawn" Electric Propulsion System
Az alkatrész képe
Ionhajtómű által
Ionic Symphonic Protonic Electronics

Méret 0,625m
Költség (teljes) 8 000,00 Funds
Tömeg (teljes) 0,25 t
Légellen­állás 0.2
Max. Höm. 2000 K
Volume  ?
Ütésállóság 7 m/s
Kutatás Ion propulsion.png Ion Propulsion
Nyitóár 16 800 Funds
Mivel a verzió 0.18
Alkatrész­fajta ionEngine.cfg
Ionhajtómű
Max. tolóerő (1 atm) 0,05 kN
(vákuum) 2,00 kN
Isp (1 atm) 100 s
(vákuum) 4200 s
Fogyasztás 0,486 Xenon unit/s


Tolóerővektor-eltérítés Nem
Áramfelvétel 367,098 ⚡/s
8,740 ⚡/s
Testing Environments
On the surface Nem
In the ocean Nem
On the launchpad Nem
In the atmosphere Nem
Sub orbital Igen
In an orbit Igen
On an escape Igen
Docked Nem
Fokozat Igen
Esemény Igen

A IX-6315 "Dawn" (Hajnal) Elektromos hajtásrendszer [IX-6315 "Dawn" Electric Propulsion System] egy apró hajtómű, amely elektromos energiát használ és xenon hajtóanyagot. A valós világ Hall-Effektus Hajtómű alapján készült a modellje. Mint a hajtóműveknél szokásos, a VAB és az SPH műhelyében az alkatrésztabló Engines (hajtóművek) lapján található.

Felhasználás

Ennek a hajtóműnek kivételes a hajtóanyag hatékonysága (4200 s Isp), de nagyon alacsony a tolóereje és kimondhatatlanul sok áramot használ a működése közben - és ez a mesés hatékonyság is csak a vákuumban érvényes, tengerszinten már katasztrofálisan gyenge a hatékonysága. A xenont a xenontárolókból szerzi, olyanokból mint a PB-X150 Xenontároló. Az elektromosságot a napelemek és az RTG-k biztosíthatják. Az akkumulátorok tárolhatnak némi elektromosságot amikor a napelemek nem tudnak áramot termelni, mert a Kerbolról származó napfényt gátolja valami, vagy egyszerűen egy égitest árnyékos oldalán van.

Az ionhajtómű hatékonysága roppant gyenge tolóerő-súly aránnyal párosul. Emiatt, bár akár könnyű szerkezetű repülőgépeken is megtalálhatóak, de leginkább csak apróbb űreszközök, mint az űrszondák meghajtására valók, és mivel ezeket is gyengén gyorsítja, hasznos a fizikai gyorsítást bekapcsolni a használatával történő pályamódosítások közben. A tartályok hajtóanyag-mennyisége igen hosszú ideig tartó gyorsításokat tesz lehetővé.

Az ionhajtóművekkel felszerelt szondákkal csak az legalacsonyabb tömegvonzású holdakon, a befogott aszteroidákon, mint a Gilly, lehet leszállni.

Áramfelvétel [Electrical consumption]

A hajtás során 18 egységnyi áramot használ fel 1 egységnyi xenonhoz. A legmagasabb gázadagolásszint mellett 0,4849 egységnyi xenon és 8,7285  egységnyi áramot fogyaszt másodpercenként. [1] Ezzel a fogyasztással egy PB-X50R készletének az elhasználása majdnem 14 percig, egy PB-150 készletének felélése pedig több mint 24 percig tart. Sajnos az elektromos telepek esetén távolról sem ilyen pompás a helyzet, de az áramot legalább a világűrben is elő lehet állítani.

Termék leírása

Az ionizált xenon egy kis fúvókán át történő kibocsájtásával a Dawn elképesztően hatékony meghajtást lehet létrehozni, de ennek a hátránya az alacsony tolóerő és a magas áramfelvétel. A hajtóművekről az ISP Electronics üzletkötőire hivatkozó pletykák, hogy "sötét mágia" hajtja, nagyban eltúlzottak.

Ionic Symphonic Protonic Electronics

Galéria

Lásd még

Ionhajtómű a Wikipédián

Hivatkozások

  1. Válasz a fórumon - Az ionhajtómű több áramot fogyaszt mint kellene. (angol)