Ladder/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

A Létra [Ladder] (hivatalos megnevezéssel Mozgékonyság Fokozó [Mobility Enhancer]) egy alkatrész amelyen az űrsétán kerbálok fel- és le- vagy éppen körbemászhatnak a járművön. Többnyire a kerbálok a leszállt hajóból a talajszintre való juttatásához nélkülözhetetlenek, de hasznosak a keringő hajón is, kapaszkodási lehetőséget nyújtva a kerbáloknak, megóvva őket az elsodródástól.

A kerbálok a közelben állva vagy éppen lebegve megragadhatják a létrát egy F billentyű lenyomásával, és el lehet engedni egy szóköz-zel. Ha egyszer a létrán vannak, akkor a fel és le mászhatnak az előre és hátra billentyűkkel (alapértelmezetten a W és az S), és ha egy kabin ajtaja, légzsilipe elé érnek beszállhatnak egy F újbóli lenyomásával. Leszállva a létráról a kerbál elveszíti a fogást és leesik, vagy elsodródik az eszköztől. A kerbálok simán mozognak a járművön egymás végéhez helyezett létrákon, sőt még oldalazni is tudnak a merőlegesen elhelyezett létrákon a jobbra és balra billentyűkkel(alapértelmezetten a A és az D). A kerbálok leszakadhatnak a létráról nagyobb gyorsulás hatására, ha a hajó erőteljesebb manőver közben, ha a kerbálok még a létrán vannak. A kerbálok túl sokáig az űrben sem tudnak a létrán kapaszkodni.

Jelenleg három fajta létra van. Kettőt közülük ki kell engedni használat előtt a harmadik bármikor használható. A létrák akkor is kiterjeszthetőek, ha a járművet nem irányítják. Ráadásul a irányító kabinok (kivéve a repülőgép fülkék), a PPD-10 Stoppos Tároló valamint a MPL-LG-2 Mozgatható Feldolgozólaboratórium is rendelkeznek némi létrával a légzsilipjeik előtt, hogy megkönnyítsék a kerbonautáknak a ki- és beszállást.

Elérhető Létrák

Kép Alkatrész Átmérő Költség
(Funds)
Tömeg
(t)
Max. Hőm.
(K)
Szívós­ság
(m/s)
Szívósság
PegasusME.png
Pegasus I Mobility Enhancer Felszínre
illeszthető
100 0,005 2 000 8 50
ME1.png
Kelus Mobility Enhancer Felszínre
illeszthető
350 0,005 2 000 8 50
ME2.png
Kelus-LV Bay Mobility Enhancer Felszínre
illeszthető
440 0,005 2 000 8 50