Map view/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

A Térképnézet [Map View] egy második képernyő figyelési mód a küldetés végrehajtása alatt. Mutatja az űreszközök pályagörbeterveit és az égitestek pályáit. A küldetés szempontjából létfontosságú értesülésekkel szolgál a következőkről:

  • A jármű jelenlegi szintmagassága, helyzete és sebessége
  • A jármű pályagörbéjének apszispontjainak szintmagassága, helyzete és elérési ideje
  • Az égitestek hatásgömbjeinek megközelítése, ahogy az említett eszköz pályagörbéjének mutatása az adott hatásgömbön belül

Alapból nem lehet parancsot adni a hajónak a térképnézetben (kivételre példa az X, amely nullázza a gázadagolást). Ha irányítani akarod a hajódat miközben a térképnézetben vagy, klikkelj a kis szürke nyílra alul, amire a navigációs gömb [navball] felugrik. Ez helyreállítja a járműved feletti teljes irányítást.

Pályamódosítások [Maneuvers]

→ Főcikk: Manővercsomó

Amíg a térképnézet hasznos a előrevetített pályagörbe megjelenítésekor, az igazi hatalma a "pályamódosítás" rendszerben található. Ez lehetővé teszi a pályamódosítások pontos megtervezését azzal, hogy előre láthatóvá teszi az adott irányú és nagyságú gyorsítás a pálya alakjára gyakorolt hatását. Ez a pályamódosítási rendszer felbecsülhetetlenül értékes a találkák [orbital rendezvous] során.

Hogyan tervezzük meg a pályamódosításokat

Ha az egérmutatód az jelenleg érvényes pályagörbén van egy kicsi átlátszó ikon jelenik meg. Egy bal-klikkre egy menü jön fel, és ekkor csak rá kell klikkelni az "Add Maneuver" (Pályamódosítás hozzáadása) gombra.

Most ikon jelenik meg amelyeknek húzásával láthatóvá válik az adott irányba történő gyorsítás hatása. Ha a pályamódosítás rossz helyen van a közepén lévő gyűrű pályán való vonszolásával át lehet helyezni, ha törölni kell, akkor csak a csomó közepére való jobb-klikkelésére megjelenő kis piros "x" re kell ráklikkelni.

A pályamódosításhoz szükséges Δv a navigációs gömb mellett jelenik meg a gyorsításig hátralévő idővel és a teljes hátralévő sebességmódosítással. A tervezéskor egymás után több pályamódosítást láncba lehet fűzni.

Kirajzolási módok [Draw modes]

A térképnézeten egy rakéta megközelíti a Münt - relatív módban (3)

Változattava a PATCHED_CONIC_DRAW_MODE beállításokat a settings.cfg fájlban megváltoztatja a pályagörbék kirajzolási módját a térképnézetben.

  • 0 - Local to Body: A görbéket az égitestek jelenlegi helyzetéhez képest rajzolja ki.
  • 1 - Local at SOI Entry UT: A görbék az égitest hatásgömbjébe való belépéskori helyzetéhez képest lesznek kirajzolva.
  • 2 - Local at SOI Exit UT: Azonos az 1.-vel, de a hatásgömb elhagyásakori helyzettel.
  • 3 - Relative (continuous line mode) (default): A görbe ahhoz az égitesthez viszonyul, melyiknek a hatásgömbjében vagyunk. (ez az alapértelmezett)
  • 4 - Dynamic: Egy kísérleti mód amely görbíti a pályagörbét a kiindulási és a célégitest viszonyában.

További magyarázat ebben a videóban (angol)