Mun/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Mun
Jump to: navigation, search
Mün

(Mun)

Mün (Mun)
Mun a pályáról nézve
Hold a Kerbin
Orbitális jellemzők
Fél nagytegely 12 000 000 m [Note 1]
Apoapszis 12 000 000 m [Note 1]
Periapszis 12 000 000 m [Note 1]
Pálya excentricitása 0
Pályahajlás 0 °
Periapszis szöge 0 °
Felszálló csomó hossza 0 °
Valódi anomália 1.7 rad (nál 0s UT)
Keringési idő 138 984 s
6 d 2 óra 36 perc 24.4 s
Szinodikus keringési idő 141 115,4 s
Szökési sebességek 543 m/s
A leghosszabb idő eltűnt 2 213 s
Fizikai tulajdonságok
Egyenlítői sugár 200 000 m
Egyenlítői kerület 1 256 637 m
Felszín terület 5,0265482×1011 m2
Tömeg 9,7599066×1020 kg
Standard gravitációs paraméter 6,5138398×1010 m3/s2
Sűrűség 29 125,076 kg/m3
Felszíni gyorsulás 1,63 m/s2 (0.166 g)
Kozmikus sebesség 807,08 m/s
Siderális rotációs időszak 138 984,38 s
6 d 2 óra 36 perc 24.4 s
Siderális forgási sebesség 9,0416 m/s
Szinkron pálya 2 970,56 km
Hatássugár 2 429 559,1 m [Note 1]
Légköri jellemzők
Légkör jelenléte Nem
Tudományos szorzó
Felszín 4
Fröcskölt N/A
Közeli űr 3
Távoli űr 2
Felépülés 2

 1. 1.0 1.1 1.2 1.3 A távolságok az égitestek középpontjából vannak számítva, nem a felszítől(játékkal ellentétben)

Mün, szintén ismert mint A Mün, és hivatalosan úgy írva mint Mun, egy viszonylag nagyobb a hold amely a Kerbin körül kering. Úgy is gondolhatunk rá mint a mi Holdunk megfelelőjére. A szürke színével, különböző méretű krátereivel és 5000 métert felülmúló hegyeivel. A felszíni gravitációs gyorsulás 1,63 m/s², közelítőleg 1/6-a és 8,18 m/s²-tel kevesebb mint a Kerbiné és közelítőleg annyi mint a Föld Holdjáé (1,624 m/s²). Lehetséges leszállni a Münre vagy felhasználni hintamanőverekkel [gravity assist] (gravitációs parittya) más testek eléréséhez, mint a Minmus, vagy a Kerbol körüli pályára való kilépéshez. Bár ezek a manőverek sok üzemanyagot spórolhatnak meg, de kevésbé pontosak - azonban mégis hasznosak megfelelő időzítéssel.

A Mün (mint a égitestek többsége a játékban) nem rendelkezik légkörrel, ez azt jelenti, hogy az ejtőernyők nem használhatók a felszínre való leereszkedéskor.

Rendhagyó geológiai alakzatok találhatóak a Mün felszínén. Hogy megtartsuk az új játékosoknak a felfedezés örömét, nem közöljük ezek koordinátáit.

A szinkronpálya a Mün körül nem lehetséges, mivel az ehhez szükséges magasság 2 970,58 km, amely túl van a Mün hatássugarán [sphere of influence]. Habár ha az eszközt a Mün pályájára helyezünk éppen csak kívül a Mün hatássugarán, akkor az eszköz a Münről nézve szinkronpályán lesz. A forgássebesség felével rendelkező fél-szinkron pálya lehetséges 1797,41 kilométeres magassággal. Egy normális 25 km-es keringési pálya 800 m/s-nyi delta-v árán érhető el.

Játékbeli leírás

A Mün, a Kerbin nagy kísérője. Leginkább szürke színű, különböző méretű kráterek pöttyözik a különben sima felszínét.

A Mün felfedezését széles körben úgy tekintik mint az egyik fontosabb áttörést a kerbál evolúcióban. Biztosítva, hogy ez nem túl rég történt, de még mindig nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a kerbálok sokkal bölcsebbek és fejlettebbek most, mint azelőtt voltak.

Kerbál Csillagász Közösség

Tájleírás [Topography]

A minimális keringési magasság a különböző pályahajlásokhoz

A Mün felszíne egyenetlen, szürke, és kráterek rondítják. Az alacsonyan fekvő területei némileg sötétebb színűek. A Münön kanyonok is vannak, amely akár több-száz méter mélyek és néhány kilométer hosszúak.

A Mün legmagasabb pontja eléri a 7061 m magasságot a déli-sark mellett, koordinátái: 152,33° Ny és 82,52° D. Ez a magasság 10× időgyorsítást enged meg, megengedve a földbecsapódást egy látszólag stabil pályán. A legmélyebb pontja -247 m, az északi féltekén van dél-nyugatra a nagy északi krátertől a 76,63° Ny és 35,32° D pontnál.

Mikor a „terrain scatter” (felszín szórása) a grafikus beállításokon be van kapcsolva, szétszórt sziklák jelennek meg a Mün felszínén. Mint minden "terrain scatter", ezek a sziklák is szigorúan csak kozmetika célt szolgálnak, se járművel se kerbállal nem lehet nekik ütközni.

A Münön szintén több rejtett meglepetés vár a felfedezőkre:

Spoiler:
 • Három nagy kőív található a Münön. A méretüknek hála könnyen észrevehetőek alacsony (<10 km) pályáról az egyenlítő mentén.
 • A Neil Armstrong emlékmű, az első ember a holdon. Az egyik legnagyobb kráter belsejében van a deli fal közelében. Közelítőleg azonos koordinátákon van, mint ahol az Apollo 11 elsőnek szált le a holdra. Alacsony pályáról csak egy apró foltnak tűnik.
 • Továbbá három monolit ("Münölit"). Ezeket nehéz megtalálni a kisebb méretük miatt. Egy a föld alatt van, kettő pedig két roppant mély meredek-falú gödör mélyén lebeg.
 • Több egyéb titok vár a Münön a lelkes megfigyelőkre. Nézz körül!

Tájegységek [Biomes]

A Mün tájegység­térképe

Több tájegysége van mint a Kerbinnek. Minden egyes nagy kráter egyedi tájegység. Egyes krátereket kanyonok [canyons] egészítik ki. Aztán ott van a középföldek, amely a Mün legkiterjedtebb tájegysége, és a felföldek, amely kiterjedés alapján a második legnagyobb tájegység, és mindkettő méretesebb kráterei saját különböző tájegységet alkotnak. A sarkvidék környékének három különböző tájegysége van. A nagy kráterek némileg hivatalos nevük van, bár a nevek nagyon általánosnak tűnnek.

A Mün tájegységeinek teljes listája:

 • Felföldek [Highlands]
 • Felföldi Kráterek [Highland Craters]
 • Középföldek [Midlands]
 • Középföldi Kráterek [Midland Craters]
 • Északi Medence [Northern Basin]
 • Kanyonok [Canyons]
 • Keleti Kráter [East Crater]
 • Északnyugati Kráter [Northwest Crater]
 • Délnyugati Kráter [Southwest Crater]
 • Túloldali Kráter [Farside Crater]
 • Iker Kráterek [Twin Craters]
 • Keleti Túloldali Kráter [East Farside Craters]
 • Sarki Kráter [Polar Crater]
 • Sarkvidékek [Poles]
 • Sarki alföldek [Polar Lowlands]

Megfigyelés a Kerbinről [Observation from Kerbin]

A Mün pályája pontosan a Kerbin egyenlítője felett található. Mivel a Mün tengelyforgása kötött és a pálya pályahajlás mentes tökéletes kör, pontosan 50%-a mindig látszik a Mün felszínének (kivéve a széleken a hegyek által takart részeket).

A Mün pályahajlásának hiánya miatt, minden alkalommal amikor a Mün áthalad a Kerbin és a csillaga között napfogyatkozás történik. A grafikus motor korlátai miatt a napfogyatkozások nem feketítik el az eget vagy árnyékolja be a földet. Habár a napelemeket gátolja a Mün a napfogyatkozáskor, egy rövid időre haszontalanná téve azokat.

A kerbin megfigyelése [Observation of Kerbin]

Mivel a Mün tengelyforgása a Kerbinhez kötött, a Kerbin csak a Mün felszínének 50%-áról látszik, és innen nézve a Kerbin soha nem nyugszik le és kell fel. A Mün szélességi foka, ahol a Kerbin folyamatosan a ég zenitén található, az 47 fok keletre. A Mün egyenlítője egybeesik a Kerbinével. Viszont meg kell jegyezni: a Kerbin fogása nincs a Münhöz kötve, azaz a Münről ha látható a Kerbin akkor a Kerbin akkor a Kerbin minden szélességi foka megfigyelhető ahogy a Kerbin körbefordul. A Kerbin szinodikus forgás ideje a Münről nézve 25617,909 másodperc, vagy 1,18323 kerbini szoláris nap.

Tudomány [Science]

Bár Mün tudományos szorzója a felszínen és a pályán egész alacsony a többi távolabbi bolygóhoz és holdhoz képest, de a Münt viszonylag könnyű elérni és a nagyszámú tájegysége különböző tudományos eredményt terem. Ez teszi - a Minmus mellett - a játék bizonyos részben a fő tudomány-pont bányájává.

Időléptékezés [Reference Frames]

Időlépték Legkisebb magasság
bármely
5× 5 000 m
10× 5 000 m
50× 10 000 m
100× 25 000 m
1 000× 50 000 m
10 000× 100 000 m
100 000× 200 000 m

Galéria

Spoiler: A különleges képződmények képei:

Érdekességek [Trivia]

Mün or Bust a játék menüjében
 • A legelső változatában, a 0.14.2-es kiadás előtt, a Mün legmagasabb pontja sem volt magasabb 600 m-nél.
 • Mün a Kerbin, és valójában a játék legelső holdja.
 • A játékba illesztése után sok rajongó „Mün”-nek kezdte nevezni az égitestet, ugyanúgy ejtve mint az angol „moon” (hold) szót, abban a hitben, hogy az eredeti kiejtés tévedés volt. Habár több fejlesztő javallotta a Mun „muhn” kiejtését. A „Mün felszínén” ["Surface of the Mün"] nyitó képernyőn, a pórul járt Kerbal X oldalára a "Mün or Bust" (Mün vagy Kudarc) van felfirkálva. Mindkettő kiejtés általánosan elfogadott, és a magyar nyelvterületen belül még a magyaros „mün” kiejtés is. (akinek meg nem tetszik, nem érdemel fütyülős barackot!)
 • A Mün pályája tökéletes kör nulla pályahajlással. Egy ilyen keringési pálya roppant valószínűtlen lenne, onnan kezdve, hogy a kialakulásnál pontos elhelyezkedéssel indítva a tömegközéppontja a kiinduló pornak és a testeknek a megfelelő helyen kellene lennie, odáig hogy a többi égitest hatása utána nem rontja el a pályát.
  • Ez valószínűleg azért van, hogy az új játékosok könnyebben érhessék el.

Megjegyzések