Overheating/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Az egyik legerősebb hajtómű amely az egyike a túlmelegedésre leginkább hajlamosoknak.
Egy SRB túlhevüléssávja a hajtóanyagsáv mellett.

A Kerbal Space Program játékban, néhány hajtómű hajlamos a túlmelegedésre (túlhevülés) [overheat]. A túlmelegedés elkerülésére az ilyen hajtóműveket nem szabad 100% teljesítményen használni huzamosabb ideig. A felszereltségtől függően a tolóerőt egy alacsonyabb fokon szabad használni. Minden hajtóműnek különböző mértékű a túlmelegedésre való hajlama. Különbözhet a felmelegedés sebessége és a maximális üzemi hőmérséklet.

Megjegyezendő, hogy egyes hajtóművek, mint a Rockomax "Mainsail" Rakétahajtómű, könnyen túlhevülhetnek. Lehetséges a túlhevülést csillapítani jobb hővezető alkatrészek pl. kisebb üzemanyagtartályok használatával. A "Mainsail" hajtómű egy Rockomax Jumbo-64 Hajtóanyagtartály alján például gyorsan túlhevül, míg a egy kisebb Rockomax X200-32 Hajtóanyagtartály alatt nagyobb gázadagolással is működhet gond nélkül.

A rakétahajtóművek lángcsóvái a környezetükben lévő alkatrészek túlhevüléséhez is hozzájárulhatnak. Emiatt ajánlatos elkerülni, hogy a lángcsóvák közvetlen közelébe más alkatrészek kerüljenek. Hasonlóan a többágú illesztőkre és csatolókra illesztett több rakétahajtómű is melegíti egymást az illesztőkön keresztül.

Túlhevülés történhet attól is, ha a jármű túl közel halad Kerbolhoz.

A légköri súrlódás okozta túlhevülés

A légkörbe való belépés vagy Levegőfékezés esetén a légkörrel való súrlódás szintén túlhevítheti az űreszközt. Ez fokozottan érvényes a nagyobb gravitációval és sűrűbb légkörrel rendelkező égitestek esetén. Ilyenkor a levegőfékezés esetén ajánlatos azt nagyobb magasságban végrehajtani. A belépés esetén pedig alacsonyabb körpályáról kisebb szögben belépni, űrrepülőgép esetében vitorlázva csökkenteni a magasságvesztés sebességét. Mindét esetben hasznos lehet a hőpajzsok alkalmazása.