Payload/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A legfelsőbb részt tekintik rendszerint hasznos tehernek
This article is a stub. You can help KSP Wiki by expanding it.

A "hasznos teher" [payload] azt a részét jelenti a tömegnek, amely rakománynak tekinthető a teljes járművön belül. Hogy teljes kifejezés értelmet nyerjen a rakomány az amit a kiindulási ponttól a rendeltetési helyre kell eljuttatni. Az űrrepülésben a kiindulási pont és rendeltetési hely olyan referencia helyek lehetnek, mint a keringési pályák, leszállási helyek az égitesteken, vagy maga a Kerbál Űrközpont.

Míg a rakomány bármi lehet (akár egy másik rakéta), vagy maguk kerbálok (tipikus hasznos teher). Abban az esetben, ha a hasznos teher saját hajtóművel rendelkezik, elég problematikus különvenni az űrjárműtől. Ez még elmosódottabb, ha a kiürült fokozat is rakomány, vagy egyes típusoknál a rakomány hajtóműve is részt vesz az emelésben. Viszont olyan űreszközöket amelyeknek a tólóereje legfeljebb csak lassabb pályamódosításokra alkalmas, mint az ion hajtóműves műholdak, nyugodtan besorolhatjuk a rakományok közé.

Az alapalkatrészekből építkezve egy hordozóeszköz passzív rakományból a teljes indulási tömeg 5-20%-át képes alacsony pályára juttatni. A pontos mennyiség függ a rakéta felépítésétől, és az emelkedési pálya alakjától és egyéb paramétereitől. Ha magasabb pályára vagy még távolabb akarunk eljutni, akkor ez az arány rohamosan csökkenni fog ahogy növekszik a szükséges Δv. A mi valós világunkban a rakéták még nagyobb kihívásnak vannak kitéve, így a hasznos teher arány az Alacsony Föld-körüli Pálya esetén is 1% körüli tartományban mozog.