Plane/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IconPlane.png
Egy Ravenspear Mk1 indul a kifutópályáról.

A repülőgép [plane] egy olyan jármű, amely rendszerint vízszintes helyzetből indul és a repülés közben a szükséges felhajtóerőt a szárnyak és szárnyacskák segítségével hozzák létre. Mivel a repülők általában sugárhajtóművel üzemelnek, üzemanyag-hatékonyabbak a rakétáknál, viszont alapértelmezés szerint nem tudják elhagyni a légkört. Így könnyen nagy távolságot tehetnek meg a légkörben, de a légkör folyamatos fékezőhatásának köszönhetően stabil keringési pályát nem képesek kialakítani.

A repülőgépeket az Űrrepülőgép Hangárban lehet építeni, és a kifutópályáról lehet elindítani. Lényegében a Jármű Összeszerelő Épületben is meg lehet építeni a repülőt, de akkor a kilövőállásról kellene indítani, ahonnan legfeljebb csak a VTOL repülőgépek lennének képesek elindulni. Több különböző raktári repülő is érhető el az Űrrepülőgép Hangárban.

A sugárhajtású repülőgépeknél az üzemanyag elfogyásán túl a beszívott levegő hiánya is, amely végső esetben a lefulladás veszélyeivel jár. Ha a hajtóművek a nem a tömegközéppont vonalába esnek, a levegőhiány instabilitást okozhat a repülés közben, mivel a repülőgép egyik oldalán a tolóerő nem egyezik meg a másik oldalival, és ez egy forgatónyomatékot hoz létre.

Változatok

Lehetséges olyan repülőgépet is építeni, amely képes elhagyni a légkört, és stabil keringési pályára tud állni. Ezeket a repülőgépeket űrrepülőgépeknek nevezzük és szükségszerűen rakétahajtóművel is rendelkeznek, hogy kilépve a légkörből a stabil pályára tudjanak állni. Ezek rendszerint egyetlen fokozattal érik el a keringési pályát, hacsak nem rendelkeznek leváló fokozattal vagy póttartállyal, ezért ezeket gyakran SSTO-knak is nevezik. Ezek nem keverendőek össze az űrsiklókkal, amelyeket egy rakéta juttat pályára, és csak visszaúton működik repülőgépként. Azokat a repülőgépeket, amelyek rendelkeznek elegendő függőleges irányú tolóerővel a függőleges felszálláshoz (helyből felszállás), azokat VTOL-nak nevezzük.

Megjegyzések