Resource/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Minden erőforrás megmutatva (0.20.2)
Resource icon.png

Az Erőforrás [resource] egyfajta anyag vagy energia amelyet használni, kimeríteni, tárolni vagy termelni lehet bizonyos alkatrészekkel a küldetés során. A megszokott erőforrások közt szerepel a folyékony üzemanyag és az oxidálószer, mindkettőt a folyékony hajtóanyagú hajtóművekhez használják, vagy az elektromos töltés, amelyet rengeteg különböző dologra lehet használni.

Alapbeállítások szerint az indításkor az erőforrástárlók teljesen feltöltött állapotban vannak. Minden a járműben felelhető erőforrás megszemlélhető a küldetés alatt, a képernyő jobb-felső sarkában lévő kannára emlékezetező ikon (balra látható) lenyomásával. A resources (erőforrások) alatti jelzősávok közt a megfelelő erőforrás fölé víve az egérmutatót, az adott erőforrás egyes tárolókban fellelhető mennyisége láthatóvá válik. Az adott erőforrás előtti négyzetbe klikkelve az adott erőforrás mennyiségét az egyes tárolókban folyamatosan láthatóvá lehet tenni, egy újabb odaklikkeléssel ezt meg lehet szüntetni.

Elérhető erőforrások [Available resources]

A következő táblázat tartalmazza a játékban előforduló nyersanyagokat.

Erőforrás Sűrűség (kg/egység) Ár (Funds/egység) Áramlás módja Megújuló Tárolható
Elektomos töltés [Electric Charge] 0 0 Bárhová[Note 1] Igen Igen
Folyékony üzemanyag [Liquid Fuel] 5 0,8 Szomszédos Nem Igen
Oxidálószer [Oxidizer] 5 0,18 Szomszédos Nem Igen
Beszívott levegő [Intake Air] 5 0 Bárhová Igen Nem
Szilárd hajtóanyag [Solid Fuel] 7,5 0,6 Belül Nem Igen
Egykomponensű hajtóanyag [Monopropellant] 4 1,2 Bárhová[Note 1] Nem Igen
EVA Propellant 0 0 None Igen Nem
Xenon [Xenon Gas] 0,1 4 Bárhová[Note 1] Nem Igen
Ore 10 0.02 Bárhová Nem Igen
Ablator 1 0.5 Belül Nem Nem
  1. 1.0 1.1 1.2 A 0.23.5 kiadás óta ezek az erőforrások a legelső fokozatokból kezdenek elfogyni, de továbbra is elérhetőek vezetékek nélkül.


Áramlási módok [Flow modes]

  • Szomszédos [Adjacent]: Az erőforrás csak az egymással érintkező forrás és nyelő (fogyasztó) közt áramlik, ami azt is jelenti, hogy a tartályok rendszerint egyenlőtlenül ürülnek ki.
  • Bárhová [Everywhere]: Az erőforrás mindig minden lakatrész számára rendelkezésre áll, amely szerkezetileg összeköttetésben van a járművel, és azonos mennyiség fogy minden egyes tárolóból.
  • Belül [Internal]: Az erőforrás csak abban az alkatrészben lehet felhasználni, amelyik tartalmazza.
  • Semmiképpen [None]: Az erőforrás önállóan nem szivattyúzható, de kézileg átvihető.

Áramlás, átvitel és táplálás [Flow, transfer and crossfeed]

Az egykomponensű hajtóanyag kézi átvitelezése a két összekapcsolódott Űrhajó közt.

A legtöbb erőforrást lehet kézileg átvitelezni az egyik tartályból egy másikba, melyet először egy jobb-klikkel kijelöljük az egyik tárolót, majd utána a mod billentyű lenyomva tartása közben a másik tartályra jobb-klikkeléssel lehet végrehajtani. Ekkor ugyanis megjelenik az in (be) és a out (ki) gombok az erőforrás kijelzőn. Az átvitel automatikusan leáll amint a forrás tároló kiürül, vagy a céltárló megtelik, de kézileg is le lehet állítani a stop (állj) gomb megnyomásával a kijelző alatt. Több erőforrást is át lehet vinni egyszerre, habár így a tárolók jobb-klikk menüje nyitva marad, különben az átvitel rendben lezajlik.

Néhány alkatrésznél a felsorolásban szerepel a "Fuel Crossfeed Capable" (hajtóanyag átfolyás lehetséges), amely azt jelenti, hogy a hajtóanyag magától keresztülhalad a hozzájuk csatlakoztatott alkatrészekhez. Az átfolyást bármely erre képes alkatrészen meg lehet szüntetni a jobb-klikkre felugró menüben.

A másik lehetőség az erőforrások átvitelére egy különálló alkatrész használata. Ez jelenleg a folyékony üzemanyaggal és az oxidálószerrel és a FTX-2 Külső Hajtóanyagvezeték segítségével működik, egyirányú táplálással.

Például a folyékony hajtóanyagú hajtóművek számára közvetlen szomszédságban kell lennie a hajtóanyagnak, vagy a üzemanyag vezetéken keresztül lehet táplálni.

Tárolóképesség [Storage]

Egy űreszköz esetén a tárolási képesség meghatározóbb mint a termelés (jelenleg csak az elektromos áramot lehet termwelni). A KSP nem köti a erőforrás forrását a fogyasztóhoz, inkább egy közös elosztón osztja meg. Ez egyszerűbb, mint a valósághűbb megközelítés (ahogy a valódi űreszközök nagy részét tömegének, árának és tervezési idejének nagy részét a vezetékek és csövek hálózata adja), de néhány váratlan dologhoz is vezethet, mikor az eszköz egyszerre nagy mennyiségű áramot termel és fogyaszt.

Legyen mondjuk egy szonda amelynek a napelemei 1000 egységnyi elektromos töltést (⚡) termelnek másodpercenként, és van néhány ionhajtóműve amely szintén 1000 ⚡/s fogyasztással bír, de a akkumulátorai csak 10 ⚡ töltést tárolhatnak. Így, ha az időosztás másodperce csökken a napelemek bár 1000 ⚡ termelnek de ezzel a KSP a telepeket tölti fel, és mikor az ionhajtóművek 1000 ⚡ áramot igényelnének a telepek csak 10 ⚡ töltést adhatnak, amely így a hajtóműveket 1%-os teljesítményre korlátozza, és a vezérlőegység is elérhetetlenné válik az elégtelen energiaellátás [insufficient power] miatt. Azaz hasznos az akkumulátorokat mint „átmeneti tárolókat” is figyelembe venni, amellett, hogy pályaárnyékidőre is számolni kell velük.