Root part/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

A gyökéralkatrész [root part] az első alkatrész amelyet a műhelyben az adott eszköz építésekor leteszünk, és ezzel a függőségi fa csúcsára helyezünk. Hogy egy alkatrész elsőnek választható, azaz gyökér-alkatrész lehessen, legalább egy csatlakozóponttal kell rendelkeznie, és nem lehet fizikamentes alkatrész. Ennek folyamán lehetséges egy mindenféle irányítási képesség nélküli eszközt is megépíteni, igaz, ilyen esetben a játék figyelmeztet a indítás [Launch] ikonra klikkeléskor: "Warning: No Control! (Figyelem: Nem Irányítható!)". Viszont ha ilyenkor a "Launch anyway (Indítás mindenképp)" lehetőséget választjuk az irányíthatatlan eszköz a kilövőállásra illetve a kifutópályára kerül.

Kiválasztás

A szereléskor egy alkatrész kiválasztásával az összes ráhelyezett alkatrészt is kiválasztódik, így a gyökéralakatrész kiválasztásával az egész jármű kiválasztásra kerül. Mivel semmilyen más alkatrészhez sem csatlakozik, nem lehet kiválasztás után a szokásos módon egy másik alkatrészre illeszteni.

Assemblymodes icons.png

A műhelyben egy már meglévő felépítmény esetén megváltoztatható a gyökéralkatrész az összeszerelési mód ikonjai közt balról a negyedik „Gyökéralkatrész” [Root] ikon segítségével. Ennek használatakor amelyik alkatrészre ráklikkelünk - és az kielégíti a gyökéralkatrész feltételeit - válik a gyökéralkatrésszé.

Elhelyezés

A gyökéralkatrészt mindig csak az alkatrészre klikkeléssel lehet áthelyezni. A gyökéralkatrészt ki lehet cserélni, csak előtte le kell szedni róla a megtartandó alkatrészcsoportot, majd törölni a nem kívánt alkatrészt. Az alkatrésztablóból újonnan kiválasztott alkatrész lesz a gyökéralkatrész, amelyre a megtartott alkatrészcsoportot visszahelyezhetjük.

Ha egy eszközt szerelvényként mentünk el, akkor később a szerelvényként való felhasználáskor csak a szerelvény gyökéralkatrészével tudjuk a főalkatrészcsoporthoz illeszteni. Ha egy kisebb rész kell a szerelvényből, nem gond, mert az illesztés után a szerelvény alkatrészei már ugyanúgy viselkednek mintha eredetileg az adott járműhöz építettük volna be ezeket.

Fontos tudni, hogy a szimmetria mindig a gyökéralkatrészhez igazodik.

Lásd még

  • Egy kiegészítő, a Select Root lehetővé teszi a régebbi kiadásoknál is, hogy a járművön belül más alkatrészt jelöljünk ki a gyökéralkatrésznek.