Rover/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IconRover.png
Egy egyszerű napelemes távvezérlésű holdjáró

A holdjáró [rover] egy kerekes jármű, amely lehetővé teszi hogy az égitestek felszínén mozoghasson. A holdjárók bármely érezhető gravitációval rendelkező égitesten vezethetők, kivéve a csillagokat, mint a Kerbol és a gázóriásokat, mint a Jool, bár meg kell jegyezni, hogy a nagyon alacsony gravitációjú kisebb holdakon nehéz közlekedni velük.

Holdjárók építése

Alapok

Egy járműnek, hogy holdjárónak lehessen nevezni, rendelkeznie kell egy vezérlőegységgel és néhány kerékkel. Némi áramforrást és akkumulátort erősen ajánlott a holdjáróba építeni, mivel a vezérlőegység belső erőforrása meglehetősen rövid ideig tartó mozgást tesz lehetővé. Az egyenes haladáshoz a kerekeket egymással párhuzamosan kell elhelyezni a műhelyben. A holdjáró vezetésekor, a kerekek irányítás bemenetének megfelelően fordulnak irányba.

A kerekek működéséhez sok áramra van szükség, így a holdjáróknak bőséges energiaellátással kell rendelkezniük Az akkumulátorok sokáig tudják tárolni az energiát, de a fenntartó források mint a napelemek és az RTG-k létfontosságúak a határozatlan ideig tartó működéshez. Többnyire a napelemeket szokták jobban kedvelni az alacsonyabb tömegük miatt, de a kinyitott napelemeket tönkreteheti a légellenállás mikor a légkörben gyorsan vezetjük a holdjárót.

Mikor több kereket illesztünk sorba egy sima testre, mint amilyen a Probodobodyne RoveMate, akkor a Jármű Összeszerelő Épületben (VAB) az alkatrészeket lehetőség szerint sugárirányban próbálja illeszteni. Emiatt célszerűbb az adott holdjárót a Űrrepülőgép Hangárban elkészíteni - ilyenkor mindig a csatlakoztatni kívánt alkatrésznél kell kezdeni az építést - és mint szerelvényt [sub-assembly] elmenteni, majd a műhelyben mint szerelvényt hozzáadni a leendő űrhajóhoz.

Minden keréknek többféle beállítási lehetősége van, amelyet a műhelyekben, vagy akár a küldetés közben, sőt még cselekvéscsoportban is módosíthatjuk:

Lock (/Unlock) Steering - az elfordulás ki-(/be-)kapcsolása : az összkormányzás megszüntetésével csökken a fordulási kör, de nagyobb sebességnél növelhető a stabilitás.
Disable (/Enable) Motor - a meghajtás ki-(/be-)kacsolása : simább terepen energiát takaríthatunk meg vele.
Invert Steering - fordított elfordulás : néhány kivételes esetben jöhet jól.
Holdjáró kerekek: model XL3, TR-2L, M1 és S2 egy kerbállal a méret-összehasonlítás céljából
Kép Alkatrész Átmérő Költség
(Funds)
Tömeg
(t)
Max. Hőm.
(K)
Szívós­ság
(m/s)
Szívósság Áram­felvétel
(⚡/s)
Csúcsse­besség
(m/s)
féknyomaték
(kNm)
RoveMax Model S2.png
RoveMax Model S2 Felszínre
illeszthető
300 0,05 1 200 20 20 1,0 12 0,34
RoveMax Model M1.png
RoveMax Model M1 Felszínre
illeszthető
450 0,075 1 200 50 50 2,5 34 2
Ruggedized rover wheel.png
TR-2L Ruggedized Vehicular Wheel Felszínre
illeszthető
760 0,105 1 200 100 80 3,5 58 3
RoveMax Model XL3.png
RoveMax Model XL3 Felszínre
illeszthető
1 200 1,25 1 200 150 200 5,0 15,5 30


És a magasabb szint...

Hogy könnyű legyen irányítani, a holdjárónak viszonylag szélesnek kell lennie alacsony tömegközépponttal. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jármű nem borul fel gyorsítás, fékezés, gyors fordulás, vagy csak egyszerűen lejtőn való haladás közben. A holdjárók stabilitása a felszíni gyorsulással együtt csökken, így amelyik holdjáró teljesen stabilan vezethető volt a KSC (Űrközpont) körül, a dinamikus hatásokra könnyen felborulhat a Minmuson, hogy példát említsek. A másik veszély az olyan alacsony vonzású égitesteken, mint a Minmus, hogy a jármű tömege nem fejt ki elég nyomást ahhoz, hogy a kerekek megkapaszkodjanak a felszínbe a gyorsításhoz. A probléma egyik megoldása a felfelé néző RCS fúvókák beépítése, hogy a holdjárót a felszínre nyomja.

Másképpen, a teljes átfordulás elkerüléséhez a holdjáró kialakításával is hozzá lehet járulni. A kisebb holdjárókon a behúzható futóművek segítségével is vissza lehet billenteni a járművet, az alacsony gravitációjú környezetekben az RCS fúvókák is képesek lehetnek erre. Ezen felül a vezérlőegységek reakciós kerekei is alkalmasak lehetnek a visszabillentéshez szükséges nyomaték előállítására.

Egy összetett holdjárófajta, mely részben egy holdkomp is, rakétahajtóműveket használ az önálló leszálláshoz és a keringési pályára való visszatéréshez, magával cipelve néhány kerbonautát vagy más rakományt.

A holdjárók vezetése [Piloting rovers]

Az alapbeállítás szerint egy holdjárót a WASD billentyűkkel irányíthatunk. Sajnos ezek a billentyűk a jármű forgását is irányítják, amely a holdjáró irányítását meglehetősen kényelmetlenné teszi az alacsony gravitációjú égitestek esetén. Ennek kezelésére a holdjáró irányítását meg lehet változtatnia a Settings (beállítások) menüben. Kéznél lévő numerikus billentyűzet esetén jó megoldás lehet a WASD felváltása a numerikus 8456 billentyűkre. A másik megoldás a csatlakozási módra való átváltás a holdjáró irányítása közben.

Csatlakozás irányítás „LIN” módban

A csatlakozási módban, a fokozatkapcsolási móddal ellentétben lehetséges egy gyorsbillentyűvel váltani a haladás és a forgás közt. Mikor az irányítás „ROT(forgás) módban van, a WASD forgatja a holdjárót és egy szóköz lenyomásával lehet módot váltani. A „LIN” módban az IJKL fogat a WASD irányítja a haladó mozgást, amely rendszerint ártalmatlan a holdjáró számára. Egyetlen szóköz lenyomásával a bólintás könnyen be- és kikapcsolható, így egy megbízható gyorsítás/fordulás irányításból gyorsan az "orrmeredekség" állítására lehet váltani, amely hasznos lehet az alacsony gravitációjú világokban.

Hogy a magára hagyott holdjáró ne guruljon el, alkalmazni kell a parkolóféket (a felső-közép kezelőfelületén az alsó ikon jobb oldalon). A vezetés közben a B lenyomásával lehet fékezni, de a a billentyű elengedésével a fék is elenged.

A holdjáró leglazább alkatrészei a kerekek. Mikor erős behatás éri ezeket, akkor „lerobbannak” [broken]. Ebben az állapotban mit alkatrészek sértetlenek, de mint kerekek nem működnek tovább. Az ehhez szükséges hatás sokkal kevesebb, mint amennyi az alkatrész szívóssága [impact tolerance] mellett szerepel az alkatrész menüben. A kerekek könnyen megsérülnek ugratás közben, ezért ajánlatos hegygerinceken történő áthajtáskor csökkenteni a sebességet. A kerekek akkor is megsérülhetnek, ha gyorsabban forognak a maximális sebességüknél, amely megtörténhet a lejtőn való leszáguldáskor, vagy ha rakétával gyorsítjuk erre a sebességre. De lehetséges ezt a sebességet növelni, ha csökkentjük a kerekek terelését, például a légkörben szárnyak alkalmazásával. Szerencsére, a lerobbant kerekeket az űrsétán lévő kerbonauták meg tudják javítani. Ha egy kerbonauta közel van a lerobbant kerékhez, jobb-klikk a sérült kerékre és a felugró menüben ráklikkelni a repair (javít) gombra. A kerék azonnal működőképes lesz újra. Általában a kerék ugrik egy kicsit ami sérülést okozhat a holdjárónak, különösen ha mozog, vagy nagyon könnyű.

Navigáció

Egy ProbodoboDyne RoveMate-re épülő holdjáró egy OKTO2-vel a tetején. A navigációs gömb a ég félgömb felé mutat.
A RoveMate-re épülő holdjáró az orrára épített OKTO2-vel. A navigációs gömb a helyes irányba mutat.

A többi járműfajtával ellentétben a holdjáróknak nem minden esetben magától érthetődik a vezérlőegység tájolása, különösen, ha az egy Probodobodyne RoveMate testre épül. Ilyenkor ha közvetlenül a csatlakozási ontra helyezzük a vezérlőegységet, annak tájolása felfelé fog mutatni, és ezt követi a navigációs gömb tájolása is, ami a vezetés közben némileg megnehezíti a tájékozódást. Hogy megkönnyítsük a vezetés közben a tájékozódást, a lehetőség szerint a vezérlőegységet előre tekintve kell beépíteni. Ez különösen igaz a Fine Print holdjáróküldetések során, valamint mikor a célpontot kijelölve az láthatóvá válik a navigációs gömbön (vagy például a leszállóegységet követve akarjuk megkönnyíteni a hozzá való visszatérést).

Galéria