Space station/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
IconStation.png

Az űrállomás [space station] egy olyan űreszköz, amely valamely égitest körül kering egy stabil pályán, és nem változtatja meg lényegesen a pályáját, és inkább folyamatos jelenlétet jelent és szolgálatatásokat biztosít más járművek számára amivel segíti azokat küldetéscéljaik elérésében. Egy kisebb űrállomást egészben fel lehet juttatni egyetlen hordozórakétával, de a nagyobbakat több fokozatban a szakaszok összecsatolásával kell a pályán megépíteni - ezek sokkal nagyobbak, és ezért sérülékenyebbek annál, hogy egyben fellőhetőek legyenek.

Felhasználás

Az űrállomások leggyakrabban mint hajtóanyagdepók működnek. Például a egy Mün körüli pályán lévő állomásból egy leszállóegységet többször is fel lehet tölteni hajtóanyaggal, hogy egy újabb küldetésre indulhasson. Egy külön erre a célra készült űrállomás sokkal nagyobb űrtartalommal rendelkezik mint egy hajó, ezért a eszközök űrállomásokon történő újratankolása jelentősen meg tudja növelni az adott hajó hatékonyságát, persze ehhez nagyban hozzá kell igazítani a hajó kialakítását, működtetését és a küldetések megtervezését.

A hajtóanyag mellett a kerbálok is elszállásolhatóak az űrállomáson. A PPD-10 Stoppos Tároló különösen hasznos erre a célra, 4 kerbált lehet benne tárolni, és a létráinak hála könnyen lehet egymásra halmozni ezeket. A PPD-12 Kupola Modul szintén gyakori eleme az űrállomásoknak, mivel is emlékeztet a Nemzetközi Űrállomás egyes részleteire. Mivel a kerbonauták nem fogyasztanak semmilyen erőforrást, így határozatlan ideig az űrben hagyhatóak.

Az űrállomásokat különféle érzékelőkkel is el lehet látni, habár nem versenyezhetnek a kisebb és mozgékonyabb szondákkal. Az űrállomást kiegészítve MPL-LG-2 Mozgatható Feldolgozó Laboratóriummal lehetővé teszi az eredmények tudomány-pontokra (⚛) váltását és újra használhatóvá képes tenni a Mystery Goo™ Mintavevőegység és SC-9001 Science Jr. műszereit. Ilyenkor természetesen ne felejtsük el, hogy a megkívánt számú és képzettségű tudós is tartózkodjon az állomáson.

Kialakítás és felépítés [Design and construction]

Ez egyszerűbb űrállomást egyben lehet fellőni, és csak apróbb dolgokban tér el a más járművektől. A legjelentősebb különbség a hajtóművek hiánya, vagy legalább is csekély mérete. Az űrállomások rendszerint rendelkeznek reakciós kerekekkel valamint RCS-sel az alapvető stabilizáláshoz és iránytartáshoz, de a rakétahajtóművek rendszerint hiányoznak. Többek közt az állomáson van elektromos rendszer, egy vagy több vezérlőegység, esetleg érzékelők, világítás, és egyéb dolgok. Ahhoz, hogy az állomás hajtóanyag-tárolóként is használható legyen, a nagyméretű tartályok mellett csatlakozókapukkal is el kell látni. Ahhoz, hogy bármilyen járművet fogadhassanak, minden méretből érdemes elhelyezni az űrállomáson, és lehetőleg olyan helyekre ahol könnyen és az ütközés veszélye nélkül megközelíthetik a hajó, és ha egyszerre több hajóval csatlakozni akarunk, akkor annak megfelelően többet is. Hasznos, ha gondoskodunk a csatlakozókapuk megfelelő megvilágításáról is.

Egy részenként épített űrállomásnak nincs gyakorlati mérethatára. A határt gyakorlatilag az alkatrészek száma jeleni - a nagyon nagy állomások annyi alkatrészt tartalmazhatnak, amennyinek a fizikai szimulációját a számítógép már nem tud valós időben szimulálni. Ezt a határt ki lehet centizni az egyes állomásmodulok helyes megválasztásával, és az egyes modulok összetettségének csökkentésével. A modulok kilövőállástól az állomásra való feljuttatásakor az állomáson nem szükséges részeket leválasztóegységekkel kell leválasztani. Ha az állomás egyszer már elkészült, akkor a már beépített modulok eltávolíthatók vagy átrendezhetőek vontatók segítségével.

Gondok

Az egyik legnagyobb gond az űrállomás építésekor a szaggatás [lag], amely azért lép fel, mert a számítógép nem képes valós időben elvégezni a fizikai számításokat (a legtöbb esetben olyan 250 alkatrésznél kezd el szaggatni). A szaggatás csökkenthető, ha korlátok közt tartjuk az alkatrészek számát - kevés nagy tartályt alkalmazunk sok kicsi helyet, ami nem fontos, azt nem tesszük a modulokra, stb.

Modulok

A legtöbb űrállomás több modulból áll. A teljes állomás tartalmazhat hajtóanyagtartályokat tartalmazó modult, tudományos modult, legénységi modult, távközlési modult, energiaellátó modult (egy modul telepekkel és napelemekkel), valamint talán egy csatlakozómodul. Egy űrállomás megfelelő pályán megfelelő felépítéssel nagyban hozzá tud járulni az űrprogram sikeréhez.

Galéria