T-1 Toroidal Aerospike "Dart" Liquid Fuel Engine/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
T-1 Toroidal Aerospike "Dart" Liquid Fuel Engine
Az alkatrész képe
Folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű által
C7 Aerospace Division

Méret 1,25m, Felszínre
illeszthető
Költség (teljes) 3 850,00 Funds
Tömeg (teljes) 1,00 t
Légellen­állás 0.2
Max. Höm. 2000 K
Volume  ?
Ütésállóság 20 m/s
Kutatás Hypersonic flight.png Hypersonic Flight
Nyitóár 24 500 Funds
Mivel a verzió 0.15
Alkatrész­fajta liquidEngineAerospike.cfg
Folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű
Max. tolóerő (1 atm) 153,53 kN
(vákuum) 180,00 kN
Isp (1 atm) 290 s
(vákuum) 340 s
Fogyasztás 10,80 Units of fuel/s


Tolóerővektor-eltérítés Nem
Testing Environments
On the surface Igen
In the ocean Igen
On the launchpad Igen
In the atmosphere Igen
Sub orbital Igen
In an orbit Igen
On an escape Igen
Docked Nem
Fokozat Igen
Esemény Igen

A Toroid "Aerospike" (Légtüske) Rakétahajtómű [Toroidal "Aerospike" Rocket] egy olyan folyékony hajtóanyagú rakétahajtómű, amely nagyszerű üzemanyag-hatékonysággal működik a vákuumban és nagyobb légköri nyomáson is.

Felhasználás

Az aerospike rakétahajtómű egy szokatlan rakétahajtómű közepes tolóerő-súly aránnyal, és viszonylag magas fajlagos impulzussal. Az egyedi fúvókájának hála, hogy viszonylag hatékony minden szintmagasságban. Viszont két fontos hátránya van: nem lehet közvetlenül más alkatrész fölé építeni, és nem rendelkezik tolóerővektor-eltérítéssel. Ezen hátrányok ellenére még mindig gyakran a legjobb választás az űrrepülőgépek építése során, főleg, ha nagyobb nyomású oxigén-mentes légkörben akarjuk használni.

Egyik előnye hogy az aerospike elég rövid, amely jelentősen csökkenti annak a veszélyét, hogy az űrrepülőgép hátuljára szerelve felszállás közben a kifutópályának ütközzön. A másik lehetősége amit a rövid kialakítás kínál, hogy a leszállóegységek esetén az LV-909 Rakétahajtóművet helyettesítjük vele. Ez akkor lehet hasznos, ha több tolóerősre van szükség vagy a leszállóhely a sűrűbb légkörben található, viszont ilyenkor fontos figyelni arra, hogy az aerospike lényegesen nehezebb mint az LV-909.

Ahogy a reakciós hajtóműveknél lenni szokott, a műhelyekben, valamint a küldetés közben, ennek a különleges rakétahajtóműnek is beállítható a százalékarányos legnagyobb teljesítményszintje a " Thrust Limiter " feliratú állítósáv segítségével.

Termék leírása

A Toroid Aerospike egy hatalmas áttörés a C7 Aerospace-től. Bár a nagy teherbírású fúvókájának hála nehezebb mint a korábbi modellek, de ezt Aerospike jóvá teszi, hogy hatékonyan működik minden szintmagasságon.

C7 Aerospace Division

Érdekesség

A valós világban az aerospike egy fejlett választási lehetőség a klasszikus homokóra alakú De Laval fúvókának amelyeket az LVT hajtóműveken láthatunk. A rakétafúvóka harangjában a hangsebesség feletti kipufogógáz nyomása sebességé alakul át a hossztengely mentén. A hosszabb fúvóka alacsonyabb végnyomást eredményez. A légkörben a kiáramló gázsugár kölcsönhatásba lép a körülvevő levegővel, és ha a gázsugár nyomása túl alacsonnyá válik az áramlás instabillá válik, örvényelve válik le a harang felszínéről, ami rontja a hatékonyságot. A légüres térben a fúvóka ideális hossza végtelen, de a gyakorlatban egy optimalizálás eredménye. A légkörben rövidebb fúvókák kellenek az áramlás leválásának elkerülésére, de ezek nem tudják a gázt olyan sebességre felgyorsítani mint a hosszabbak. Egy aerospike esetén a külső légnyomás az áramlást a tüskére szorítja, így nem okoz leválást, emiatt míg a légüres térben a De Laval fúvókák hatékonyságával rendelkezik, addig az alacsony magasságokban akár 20-30%-kal hatékonyabb is lehet.