Basic maneuvers/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search

Ez egy rövid összefoglalója a pálya alakját megváltoztató manővereknek, röviden pályamódosításoknak, amelyek ismeretére minden leendő űrpilótának szüksége van.

Egyszerű Pályamódosítások

A mostani felsorolásban azok a pályamódosítások következnek, amelyek megkerülhetetlenek a játékban, és könnyen elsajátíthatóak. Lényegében az alapszintet jelentik.

A pálya alakjának megváltoztatása [Change Orbital Shape]


Általánosságban a prográd (Prograde) gyorsítás "növeli", addig a retrográd (Retrograde) pedig "csökkenti" a keringési pálya méretét.

A távolpont (apoapsis) magasságának csökkentéséhez a közelpontban (periapszis) retrográd (figyeld a navigációs gömböt) irányban kell gyorsítani (azaz lénygében lassítani), az emeléséhez pedig ugyanitt prográd irányban kell gyorsítani.

A közelpont (periapszis) süllyesztése a távolpontban (apoapszis) retrográd irányban történő gyorsítással lehetséges, az emeléshez pedig egyszerűen a progád irányban kell gyorsítani a retrogád helyett.

Az egyes vektorok pályamódosítások során kifejtett hatásai
→ Főcikk: Manővercsomó

A pályahajlás egyeztetése [Match Orbital Inclination]


Ha azt akarod, hogy keringési pályád síkja megegyezzen egy másik test (égitest vagy űrjármű) pályasíkjával, akkor ehhez egyeztetned kell a pályahajlásokat. Ezt normális esetben a relatív le- és felszálló csomókban végzett normál illetve anti-normál gyorsításokkal lehet kivitelezni, miközben figyeli kell a le- illetve a felszálló csomót, hogy a gyorsítást a relatív pályahajlás 0-ra csökkentéséig folytatódjon. Ha az hajtóanyag hatékonyság lényeges, és az idő nem sürget, akkor célszerű a két csomó közül a magasabban elhelyezkedőnél végrehajtani a pályamódosítást, ugyanis a pályahajlás megváltoztatása annál hatékonyabb (kevesebb Δv-t) igényel, minél alacsonyabb sebességnél történik. Ez a pályamódosítás az első és megkerülhetetlen lépése a találkozás és dokkolás eljárásának.

A pályamódosítás végrehajtásának részletes leírása
 1. Ehhez elsőnek kapcsolj át a térképnézetbe, és jelöld ki a célpontot egy a célpontra klikkelésre a felugró menüben a Set as Target gombra való klikkeléssel. Ekkor a két pályasík metszésvonalában a keringési pályán feltűnik két zöld nyilacska, amelyek felirata "Ascending Node" (felszálló csomó) és "Descending Node" (leszálló csomó).
 2. Az gyorsítás iránya függ a jelenlegi keringési pálya és a cél pályájának relatív hajlásszögétől. Ha a felszálló és leszálló csomó jelekre viszed az egérmutatót, akkor ez a hajlásszög megjelenik fokokban mérve. Mind a kettő azonos értéket mutat, csak a leszálló csomónál negatív a felszálló csomónál pozitív értéket mutat. Ha a jármű a felszálló csomónál halad el, ahol a szög pozitív, akkor ott anti-normál (Anti-normal) gyorsítást kell végrehajtani. Egy leszálló csomónál elhaladva, ahol a szög negatív egy normál (Normal) gyorsítással lehet a relatív hajlásszöget csökkenteni.
 3. Ha több gyorsítást kell végrehajtani a kellő pontosság eléréséhez, akkor emlékezz, hogy az ellentétes csomók ellentétes irányokat igényelnek az azonos irányú pályaelhajlításhoz.


Az is sokat segít, ha a pályamódosítási rendszert használod a térképnézetben, ahol a normál és az anti-normál irányok lila ikonokkal vannak jelölve.

Csatlakozás / Találkozás [Docking / Rendezvous]


Az orbitális találkozás (vagy találka) [orbital rendezvous] egyike a legnagyobb kihívást jelentő manővereknek, megköveteli a pályák és a helyek pontos illeszkedését. Ez egy összetett manőver amely egy kialakított körpályáról lehet indítani. Első lépésben ennek a a körpályának a pályahajlását össze kell hangolni a cél pályahajlásával, majd a keringések közben meg kell találni azt a pontot, ahonnan egyetlen progád (Prograde) gyorsítással illetve ha alacsonyabb pályán van a cél, akkor retrográd (Retrograde) gyorsítással elég közel lehet kerülni a célhoz (tipikusan 2 km-nél közelebb), majd a pályamódosítás végrehajtása után amikor kellően a jármű kellően közel került a célhoz a sebességek egyeztetése történik. Ezután a főhajtóművek és az RCS fúvókák segítségével történik a megközelítés. A csatlakozási manőver rendszerint 200 m-es távolságon belül kezdődik. Az első lépések (a kigyorsítást bezáróan) lényegében azonosak a holdak megközelítéséhez szükséges lépésekkel.

A pályamódosítás és manőver végrehajtásának részletes leírása
 1. Lépj be a térképnézetbe és kezd használni a pályamódosítási rendszert.
 2. Kezd el egyezetetni a pályahajlást ahogy fentebb le van írva. Az eljárás során rendszeresen ellenőrizd a pályahajlást mert annak pontosan nullának kell lennie. Ha Szükséges tegyél javító gyorsításokat.
 3. A manővercsomóval egy prográd (Prograde) illetve retrogád (Retrograde) gyorsítást szimulálva a pályád apszispontja „érintse” a cél pályáját. Ragadd meg a manővercsomó gyűrűjét és végighúzva a pályagörbéden keresd meg az ideális pontot (közben ne feledd, hogy az apszispont továbbra is érintse az cél pályáját. Ha nem találtad (ez elég gyakori ha a pályák magasságainak nem túl nagy a különbsége) keringhetsz egy kört, vagy egy jobb-klikkel manővercsomóra előhívhatod a két kék kis gombot, és adhatsz hozzá a terv szempontjából azonos egy-egy körülkeringést (a normál manővercsomóra egy újabb rá-jobb-klikkel lehet visszatérni). Ha megtaláltad, egy narancs/lila nyílpár jelenik meg. A színes nyilak a járműved és a cél helyzetét jelöli a kereszteződési pontokban. A narancs a következő találkozót, a lila az azutánit jelöli.
 4. A legközelebbi megközelítést adó metszéspontnál [Position at Intersect]:
  1. A manővercsomó finom hangolásával a pályáid hozd a lehető legközelebb egymáshoz.
  2. A megközelítést hozd legalább 2 km távolságon belül, de ha ügyes vagy akkor 0,5 km-en belül is hozhatod.
 5. Ha kellően jó a terv, a kellő időben hajtsd végre a pályamódosítást. Ellenőrizd a pályát, ha kell hangolj rajta.
 6. A megközelítés elérésekor egyeztetni kell a sebességet. Ehhez válts vissza a térképnézetből, és klikkelj a viszonyítási pontra (a sebességmutató felett) a navigációs gömbön hogy a célponthoz viszonyított módba ("Target") váltson. A szintjelővel (Level) (amely jelöli hogy a járműved orra merre néz) amíg nem kerül fedésbe a „retrográd” jellel (Retrograde) és gyorsíts amíg a célhoz viszonyított sebesség (a navigációs gömb tetején látható) meg nem közelíti a nullát (ideálisan kevesebb mint 1–2 m/s). Ezen a ponton a járműved közel van a célhoz és majdnem áll a célhoz képest - a pályák és a sebességek majdnem megegyeznek, és legfeljebb csak néhány száz méter választ el a céltól.
 7. Most, fordulj úgy, hogy a „szintjelző” fedje a „cél-prográd” jelet (Target prograde). Ezzel a hajó orra a célra mutat. Ezeket a jeleket tartsd együtt ahogy a cél felé közeledsz (nagy a kísértés, de ne gyorsíts be nagyon!) amíg a céltól néhány méterre leszel. A SAS hasznodra lehet ebben.
 8. Kapcsold be az RCS rendszert, ez pompás irányítási lehetőséget ad a közeledéskor.
 9. Nyomj egy H-t, hogy a cél felé kezdj mozdulni. A relatív sebességet alacsonyan kell tartani ahogy közeledsz (kevesebb mint 10 m/s 500m távolságra, és még lassabb ahogy közeledsz). Látnod kell ahogy a prográd jel (Prograde) és a cél-prográd jel (Target prograde) fedésbe kerül (ellenőrizd, hogy a navigációs gömböd még "Target" (Cél) módban van és így a cél a viszonyítási pont). Használd a IJKL billentyűket a prográd és a cél-prográd fedésben tartásához ahogy közeledsz.
 10. Ha közel kerültél nyomj egy N billentyűt a lassításhoz. Lassíts le fokozatosan ~1 m/s-ra mire 50 méteren belül érsz. Végül állj meg a cél mellett (0 m/s relatív sebesség).
 11. Próbálj meg semminek se nekiütközni a csatlakozás alatt. Lásd a csatlakozás (dokkolás) cikket hogy tudd, hogyan kell összecsatlakoztatni a járműveidet.

Hohmann átmenet [Hohmann transfer]


A Hohmann átmeneti pálya, Hohman transzfer pálya két azonos pályasíkban lévő különböző sugarú közelítőleg kör alakú pálya közti átállást tesz lehetővé.

A pályamódosítás végrehajtásának részletes leírása
A pálya emelés estén:
 1. egy prográd (Prograde) gyorsítás a leendő közelponton (periapszison) amíg az távolpont (aposapszis) eléri a kívánt magasságot.
 2. A távolponton egy újabb prográd (Prograde) gyorsítás, amíg a közelpont is a kívánt magasságba nem ér.
A pálya süllyesztés esetén ugyanezeken a pontokon retrográd (Retrograde) gyorsítást kell alkalmazni.


Magasabb szintű Pályamódosítások

A mostani felsorolásban azok a pályamódosítások következnek, amelyek nélkülözhetők játékban, és kissé nehezebben sajátíthatóak el. Lényegében az haladószintet jelentik.

Bi-elliptikus átmenet [Bi-elliptical transfer]


A bi-elliptikus átmenet [bi-elliptic transfer] egy olyan eljárás amelynél a pályák közti átállás egy magasabb átmeneti pálya közbeiktatásával kerül sor. Ez egy gyakran hatékonyabb, de lényegesen lassabb eljárás a keringési pálya magasságának módosítására, mint a Hohmann átállás. Akkor alkalmazható hatékonyan, ha a kiindulási és a célpálya fél nagytengelyének aránya eléri vagy meghaladja a ~12:1 arányt. Ez azért lehetséges, mert a sebesség-változtatások alacsonyabb sebességnél (azaz magasabban) lényegesen hatékonyabbak, mint nagy sebességnél. A kerbálok világában erre legjobban a Kerbol megközelítése ad példát.

A pályamódosítás végrehajtásának részletes leírása
A pálya emelése esetén:
 1. Egy prográd (Prograde) gyorsítással kell kezdeni, amíg a pálya elnyújtottsága (excentricitása) nagyon nagy nem lesz (mindkét pályánál magasabbnak kell lennie).
 2. Az apoapszisnál egy újabb prográd (Prograde) gyorsítással a periapszist a kívánt pálya magasságába kell emelni.
 3. A periapszis elérésekor egy retrográd (Retrograde) gyorsítással ki lehet alakítani a körpályát [circularize].
Egy alacsonyabb pályára való áttérés esetén a második ponton (az apoapszison) egy retrográd (Retrograde) gyorsítást kell alkalmazni. Ezt a pályamagasság csökkentést akár egy légköri fékezéssel is el lehet érni. Ezen felül menet közben akár hintamanőverek beiktatásával is lehet a magasság csökkentését vagy emelését elérni.

Pályaszinkronizálás [Orbit Synchronization]


Íme, hogy lehet egy bolygót megcélozni egy a kiinduló bolygótól távol eső pontról.

Az Exley Manőver [The Exley Maneuver]

Ahhoz, hogy könnyen a célbolygó hatásgömbjén belül kerülhess, vagy találkozhass egy másik eszközzel, néhány gyorsítást kell végrehajtanod, ebből egyet az átállópálya (transzferpálya) periapszisán illetve apoapszisán. Az Exley manőver ismerete lehetőséget kínálhat bizonyos esetekben az elrontott átállási kísérletetek kijavításra is, valamint ugyanígy lehetséges ezzel a manőverrel az űreszközök keringési fázisának hangolására is. Ez utóbbiba bele értendőek a találkák is, főleg, ha az adott eszközök nagyon hasonló pályán vannak némi fázis eltéréssel. A manőver lényeges eleme a pályák szinkronizációjában rejlik.

A pályamódosítás végrehajtásának részletes leírása
A pályamódosításnak két alapesete van:
A cél magasabban van a kiindulási pályánál
 1. Ha a cél magasabban van kiindulási pályánál, akkor egy olyan átállópályát kell létrehozni, amelyiknél az apoapszis a cél pályáját érinti (már amennyire lehetséges).
 2. Ezután addig keringj, amíg a cél egy kicsivel előtted lesz, amikor az apoapszison leszel.
 3. Kezdj el egy prográd (Prograde) gyorsítást, amíg nem látod, hogy a pályád keresztezi a bolygó pályáját, illetve egy másik űreszköz célzásánál fel nem tűnnek azok a narancs/lila nyílpárok. Ha túllőttél a célon, akkor egy finom retrográd (Retrograde) gyorsítással korrigálhatsz. Ha a pályád túlnőtt a cél pályáján akkor valamit elrontottál: vagy túlszaladtál a célon, vagy rossz volt a gyorsítás, vagy a átállópálya nem volt megfelelő.
Ha látod, hogy a helyzet kedvező lesz, az apopapszis elérése előtt kezd el egy manővercsomóval megtervezni az átmenetet!
A cél alacsonyabban van a kiindulási pályánál
 1. Ha a cél alacsonyabban van kiindulási pályánál, akkor egy olyan átállópályát kell létrehozni, amelyiknél az periapszis a cél pályáját érinti (már amennyire lehetséges).
 2. Ezután addig keringj, amíg a cél egy kicsivel mögötted lesz, amikor az periapszison leszel.
 3. Kezdj el egy retrogád (Retrograde) gyorsítást, amíg nem látod, hogy a pályád keresztezi a bolygó pályáját, illetve egy másik űreszköz célzásánál fel nem tűnnek azok a narancs/lila nyílpárok. Ha túllőttél a célon, akkor egy finom prográd (Prograde) gyorsítással korrigálhatsz. Ha a pályád túlcsökkent a cél pályáján akkor valamit elrontottál: vagy túlszaladtál a célon, vagy rossz volt a gyorsítás, vagy a átállópálya nem volt megfelelő.
Ha látod, hogy a helyzet kedvező lesz, az periapszis elérése előtt kezd el egy manővercsomóval megtervezni az átmenetet!