Tutorial: Gravity Assist/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Fékezéshez az égitest előtt kell elhaladni és mögötte a gyorsításhoz

Az elméleti alapok:

→ Főcikk: Hintamanőver

A Hintamanőver [Gravity Assist] [Swing-By] vagy Gravitációs parittya [Slingshot] egy roppant üzemanyag hatékony módja az űreszköz sebességének és irányának megváltoztatásra egy égitest pályasebességét és tömegvonzását felhasználva. A Kerbolt leszámítva minden egyes égitest egy másik égitest körül kering. Bármelyik égitest amelyiknek a hatásgömbjén belül halad az eszköz, az égitest tömegvonzása és a pályasebessége hatással van az eszközre. Belépve az új égitest hatásgömbjébe, az égitest pályasebessége és tömegvonzását fel hasznosítani lehet az eszköz sebességének növelésére illetve csökkentésére és irányának megváltoztatására sokkal hatékonyabban, mintha egyedül csak a hajtóműveket használnánk. A hintamanőver hatékonysága, azaz az elérhető sebességváltozás nagysága függ az égitest tömegvonzásától, pályasebességétől és a periapszis magasságától.

A gravitációs parittya [slingshot]

Ez azt az esetet jelenti, amikor egy égitest mögé célozva a tömegvonzásával "megvontatva" az eszközt növeljük a pályasebességet.

  • Hossz: 30 perc
  • Nehézség: Haladó

A jelenlegi példában a Kerbint elhagyjuk a Duna felé vezető pályán a Mün tömegvonzásának segítségével. Általában a Kerbinről való megszökéshez az apoapszist 85 millió km magasság fölé kell emelni. Ezzel a módszerrel mi ezt megcsináljuk mindössze a Mün pályájának elérésével (12 millió km). Ez több száz m/s Δv megtakarítást jelent.

  1. A hajóddal alakíts ki egy alacsony körpályát a Kerbin körül. A további bonyodalmak elkerülése végett lehetőség szerint minimális pályahajlással.
  2. A térképnézetet nagyítsd ki, hogy lásd a Kerbin keringési pályáját a Kerbol körül.
  3. Alakíts ki egy Mün melletti elhaladást [fly-by], lehetőleg közel a Mün felszínéhez. Viszont először is ügyelni kell az időzítésre, annak ismeretében, hogy merre is akarunk elindulni. Ebben az esetben el akarunk távolodni a Kerboltól, ennek megfelelően akkorra kell időzíteni, amikor a Mün arrafelé halad - amikor keresztezi a Kerbin pályáját.
  4. Gyorsíts, majd várj amíg el nem éred a Mün hatásgömbjét (SoI).
  5. Most meg kell tervezni a javító pályamódosítást. A manőver annál hatékonyabb, minél közelebb haladsz el, ezért próbálj meg a lehető legközelebb elhaladni becsapódás nélkül. A Münhöz mért periapszisod a Mün mögött legyen a Mün pályagörbéjén. Ha előtte haladnál el, akkor vesztenéd a sebességet nyerés helyett. Figyelj a pálya hajlására - ha nagyon kibillent a síkból, az komoly gondot okozhat. A pályamódosítás során nem szabad elfeledni hogy a sebességnövelés a cél, nem a pályára állás. A periapszist a sugárirányú befelé égetéssel (default) csökkentsd, ne a retrográddal (default), ha véletlenül sikerült túl mélye csökkentened, akkor az prográd (default) gyorsítással emeld vissza!
  6. Gyorsítsd az időt a míg el nem túl nem kerülsz a Mün hatássugarán.
  7. Mikor ellenőrzöd a térképet, láthatod, hogy sokkal szélesebb pályán vagy mint a Mün melletti elhaladáskor (valószínűleg az apoapszisod túl van a Minmus pályáján, de még nem egy szökési pályán vagy. A Mün nem adott annyi sebességet, amennyit tudna.
  8. Így végre kell hajtani egy másik javító pályamódosítást, amely amely során ismét egy Mün közeli elhaladást kell végrehajtani, és megint olyan közel, amennyire csak lehet. Ezt a pályamódosítást akkor legjobb megcsinálni, amikor a legtávolabb vagy a Müntől.

Gratulálok, most valahol egy Duna felé vezető pályán kell lenned a visszatéréshez bőséges hajtóanyagkészlettel. Visszaúton ugyanezt megteheted az Ike tömegvonzását is kihasználva.

Lásd még