Z-MAP Satellite Launch Kit/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A Z-MAP Műholdindító Készlet egy hordozórakéta a kilövőálláson
A második fokozat és a műhold a Kerbin körüli pályán.

A Z-MAP Satellite Launch Kit (Z-MAP Műholdindító Készlet) egy raktári rakéta amely képes egy kicsi távközlési műholdat a pályára juttatni. Négy fokozata van, beleértve az utolsó fokozatot, ami a rakomány. A teljes tömege 20,61 tonna és 78 alkatrészből áll beleértve a két TT18-A Kilövési Stabilitásnövelőt.

A hordozórakéta

A hordozórakéta nagyon magas tolóerő-súly aránnyal rendelkezik, ami mintegy 3,1, abban az esetben, ha mind a három hajtómű 100% teljesítménnyel üzemel. A nagy gyorsulás miatt gyorsan elérheti az esési sebességet amit átlépve csökken az emelkedés hatékonysága, emiatt az indulás után a LV-T45 rakétahajtómű teljesítményét a gázadagolóval le kell csökkenteni amíg a szilárd-hajtóanyagú gyorsítórakéták ki nem fogynak a hajtóanyagból - persze ilyenkor a tolóerő-súly arány erőteljesen vissza fog esni. A másik lehetőség ha a beállításoknál még a nagycsarnokban visszább vesszük a gyorsítórakéták teljesítményét mégy az idítás előtt. És természetesen ezt a kettő módszert lehet elegyíteni is.

Általában el lehet érni a keringési pályát pusztán a gyorsítórakéták és az első lépcső felhasználásával. Hogy elkerüljük a felesleges űrszemét keletkezését az első fokozatot a stabil pálya kialakítása előtt le kell választani, és a második lépcső segítségével pedig be lehet fejezni a megfelelő keringési pálya kialakítását. Ennek a fokozatnak van egy saját Probodobodyne QBE vezérlőegysége, így miután a rakományt a kívánt pályára állította, instabil pályára lehet kényszeríteni.

A hordozórakéta képes a műholdat szinkronpályára állítani a Kerbin körül, majd a megmaradt második fokozatot földre kényszeríteni.

A műhold

A műhold a keringési pályán.

A rakomány egy kicsi 1,84 tonna súlyú kocka alakú távközlési műhold. Van négy Communotron 16 a sarkain, valamint az elejének a közepére egy Communotron 88-88 lett szerelve. Az oldalain hat-hat OX-STAT napelem van elhelyezve. A Communotron 88-88-cal szemközti oldalán egy Probodobodyne OKTO2 vezérlőegység, Oscar-B Hajtóanyagtarály és egy apró LV-1 Rakétahajtómű található.

Mivel nincsen akkumulátora, és a vezérlőegység mindössze csak a 5 ⚡ töltést tárol, emiatt nem működik a Kerbin árnyékában.

Részletezés

2x Gyorsítófokozat 1. Fokozat 2. Fokozat 3. Fokozat (Rakomány)
Hajtómű RT-10 Gyorsítórakéta LV-T45 Rakétahajtómű LV-909 Rakétahajtómű LV-1 Rakétahajtómű
Átmérő 1,25m 1,25m 1,25m 0,625m
Tömeg (t) 3,80 10,63 1,81 0,70
Működési idő (s) 27,4 125,6 62,6 98,3
Δv (m/s) 1080 2350 1740 292

Felhasználhatóság

A műhold önmagában nem sokra használható. Az antenna csak a tudományos eredmények Kerbinre történő továbbítására használható, de sem érzékelőkkel sem töltéskapacitással nem rendelkezik. De persze felszerelhető ilyesmikkel, akárcsak a hiányzó SAS képességet is pótolni lehet. Az alapkiépítés Δv kerete 5,45 km/s, amellyel az Eve vagy a Duna holdjai körül is pályára lehet állni, vagy el lehet repülni a Moho vagy a Jool mellett.

A hordozórakéta más kisebb eszközök kilövésére is a használható, amilyen az mint az Ion-Powered Space Probe. Mivel elég jó tolóerővel rendelkezik, egy kicsivel nehezebb, hajtóműves fokozattal ellátott eszközök indítására is használható: olyan 3,7 tonnás tömegig képes alacsony keringési pályára juttatni eszközöket.

Leírása

A Z-Map Műholdindító Készlet egy teljes űrjármű képes a jelenlegi rakományát keringési pályára állítani! A készlet tartalmaz egy gyorsítófokozatos műholdat rakományként, egy folyékony hajtóanyagú szárny-stabilizált hordozórakétát két leválasztható gyorsítórakétával. A pályáról való visszatérés nem biztosított. A pályára állás sem. Sőt a túlélés sem. Tartsd távol a gyerekektől és a felelőtlen felnőttektől-

Squad