Axis/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Axis(Redirected from Yaw/hu)
Jump to: navigation, search
A rakéta tengelyei
Error creating thumbnail: /bin/bash: rsvg-convert: command not found
A repülőgép tengelyei

A tengely [axis] egy képzeletbeli vonal, amely körül egy test elforoghat. Minden egyes test három tengely körül fordulhat el. Az erőhatás amelynek hatására elfordulhat létrehozható reakciós kerekek, kormányfelületek, tolóerővektor-eltérítés (TVC) és az RCS segítségével. Amíg a reakciós kerekek minden tengely körül elfordulnak, addig az RCS csak a fúvókák által megadott irányban fordulnak el, és a TVC csak a tolóerő tengelyére merőlegesen tudnak erőt kifejteni.

A jármű mérete és a forgatás tengelye hatással van a forgási képességekre. Az adott tengelyre számított tehetetlenségi nyomaték meghatározó a forgási képességekre. Egyszerűbben: általában minél távolabb van a tömeg az adott tengelytől és minél nagyobb az a tömeg, annál nehezebb lesz elforgatni az adott eszközt a tengely körül. Emiatt a rakéták esetén a orsózás általában nem okoz problémát, míg a bólintás és a fordulás megfelelő TVC vagy RCS (vagy kormányfelület, ha légkörben halad) nélkül meglehetősen nehéz.

A forgatások alapértelmezett nézőpontját az elsőnek letett alkatrész adja így a leírt mozgások csak az alapvető esetekre érvényesek. Meg lehet változtatni a forgatás nézőpontját egy másik irányító alkatrész választásával. Ehhez jobb-klikkelni kell a kiválasztott alkatrészre, és a „Control from here” (innen irányít) lehetőséget kell választani. Csak a vezérlőegységek és a csatlakozókapuk esetén van erre lehetőség. A jármű mindig a tömegközéppontja körül fordul el, nem pedig az adott alkatrész körül.

Fordulás [Yaw]

A fordulás tengelye (a repülőgépek esetén függőleges tengely) körüli nyomaték a gép orrát jobbra illetve balra mozdítja, amíg a farkát az ellenkező irányba. A tengely rendszerint merőleges a szárnyak síkjára. A hosszú járművek nehezebben fordulnak ezért a stabilizálásuk nem annyira nehéz, a mélység (az emelés középpontja és a súlypont szintkülönbsége) ebből a szempontból nem fontos.

Orrmeredekség változtatás avagy bólintás [Pitch]

A bólintás lefelé mozdítja az orrot és a farkat felfelé, illetve fordítva. A repülőgépek esetén az orrmeredekség segítségével lehet szabályozni a támadási szöget, és ebből kifolyólag a létrehozott felhajtóerőt (ami természetesen a sebességtől és a légkör sűrűségétől is függ). A hosszú vagy mély kialakítás csillapítja a bólogatást. A jármű szélessége erre nincs nagy hatással. A bólintás tengelyét a repülőgépek esetén kereszttengelynek nevezik.

Csűrés avagy orsózás [Roll]

A csűréssel (vagy más néven orsózással) tud a jármű a hossztengelye körül elfordulni. A nagyon magas repülőgép nem jól forog, és a széles vagy mély gépekre is hatással van. A legtöbb esetben a TVC nem tudja támogatni a csűrést. A hajtóművek a rakéták oldalára helyezésével lehetséges a csűrés a TVC segítségével, de ez nem túl gyakori. A rakéták könnyen elkezdenek csűrődni ha nincs a stabilizáláshoz elég SAS, vagy a gyorsítórakéták nem azonos magasságban (szimmetrikusan) lettek elhelyezve.

A repülőgépek a csűréssel és orrmeredekség változtatással hatékonyabban fordulnak jobbra vagy balra mint csak a fordulást használva. Ehhez egyszerűen csak a kívánt irányba kell csűrni a repülőgépet és emelni kell a gép orrát. Viszont felszálláskor és leszálláskor értelemszerűen csak a fordulás használható.