Craft/hu

From Kerbal Space Program Wiki
< Craft
Revision as of 18:57, 30 March 2014 by NWM (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Az űrjármű avagy űreszköz[craft][vessel][vehicle] egy olyan csoportosulása az alkatrészeknek[parts], mely egy vezérlőmodul[command module] által van irányítva. Az űrjármű lehet emberi[manned], vagy talán helyesebben kerbáli irányítású, távvezérlésű, vagy automatikus, lehet kategorizálni mint a rakéta[rocket], függőleges helyzetből kilőve a kilövőálláson[launch pad], vagy mint egy repülőgép többnyire vízszintesen indulva a kifutópálya[runway] betonjáról. A holdjáró[rover] többnyire nem tud repülni, egyszerűen csak a felszínen cirkál. Az űrállomás[space station] tipikusan stabil pályán kering, az állomás[base] az égitest felszínen egy hasonlóan lehorgonyzott eszköz.

Azon felül ott vannak az űrrepülők[spaceplane], melyek olyan repülőgépek amelyek el tudják érni a keringési pályát. Néhány rakéta és a legtöbb űrrepülőgép képes elérni az alacsony szintű pályát bárminemű egység leválasztása nélkül, ezeket egyetlen-fokozattal-a-pályára[single-stage-to-orbit] (SSTO) néven szokták illetni.

Az űrjármű természetesen magában foglalhat több különböző űreszközt. A rakéták tipikusan hordozórakéta és hasznos teher[payload] részt tartalmaznak.

A KSP rendszere a következő kategóriákba sorolja az eszközöket:

  • Az az eszköz amelyek nem irányítható a továbbiakban a roncs[debris] kategóriába tartozik és ha stabil pályán kering, akkor akár ítélet napig is veszélyeztethetik a többi űreszköz épségét.
  • A Kebálok által irányított égi járművek az űrhajók[ship].
  • A távvezérelt programozott eszközöket az űrszonda[probe] kategóriába sorolhatjuk.
  • A leszállóegységek[lander] olyan eszközök, amelyek egy keringési pályáról az égitestre és sok esetben az égitestről a pályára képesek jutni.
  • A holdjáró[rover] többnyire nem tud repülni, egyszerűen csak a felszínen cirkál.
  • Az űrállomás[space station] tipikusan stabil pályán kering és korlátozott mozgási képességgel rendelkezik, amely csak kisebb pályamódosításokat tesz lehetővé.
  • Az állomás[base] az égitest felszínen egy hasonlóan korlátozott mozgásképességű eszköz.

A játék készítői mintapéldául és gyakorlás céljára készítettek néhány alapeszközt, ezek a raktári űrjárművek[stock craft].

Galléria

Lásd még