Navigation marks/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
A célpont kijelölése a térképnézetben

A felmérési [survey] és még néhány más szerződés esetén a felderítendő helyszínt a Követőállomás menüjének térképnézetében, térképnézetben és a navigációs gömbön az elvégzendő mérésnek (kísérletnek) megfelelő navigációs jelek vagy pontosabb kifejezéssel a navigációs célmegjelölés jelei jelölik. Ez a navigációs célmegjelölési rendszer használata nagyban segíti a kijelölt cél megtalálását.

A navigációs megjelölési jel rendszerének használata

Ha mondjuk egy felmérési küldetés jelenik meg a Küldetésirányítás épületében, annak a célterülete a Követőállomáson tekinthető meg. A különböző megbízásokhoz tartozó célterületek különböző színű jelekkel vannak megjelölve. A jelek mindig láthatóak, nincs semmilyen szűrő amivel a jelölést A felmérési megbízás elfogadása után a térképnézeten is láthatóvá válnak az adott küldetés célmegjelölő jele(i).

A felmérési küldetés esetén a térképnézetben a kiválasztott helyen elvégzendő kísérlet jelére klikkeléskor felugró kis párbeszédtábla Activate Navigation (Navigáció Bekapcsolása) gombjára klikkeléssel lehet egy célt követendő célnak kiválasztani. A cél kikapcsolása lényegében ugyanígy történhet. Értelem szerűen mindig csak egyetlen követhető cél lehet.

A célpontot jelölő jel a navigációs gömbön

Ha már bekapcsoltuk egy jelet, az láthatóvá válik a navigációs gömbön is. A jel mindig egyenesen a cél irányába mutat, ami az égitestek gömbölyűsége miatt akkor is a mesterséges láthatár alatt lehet, ha az adott cél magasabb szintmagasságon van. Ugyan ebből az okból a nagyobb távolságra lévő helyekre némileg nehezebb pusztán a navigációs gömb segítségével. A céljel megörökli a térképeken látható szerződésfüggő színt, ami néha kissé nehezen vehető ki a gömbön. Az adott cél szintmagasságát a gömb nem mutatja, viszont a szerződések sávjában fel van tüntetve.

Az adott jel eltűnik a célponton teljesítendő kísérlet elvégzése után, illetve ha felbontjuk az adott szerződését, vagy ha az lejár.

A jelek

Ahogy a különböző szerződések különböző színekkel vannak jelölve, a szerződésben adott helyen elvégzendő különböző kísérletek is különböző ábrák jelképezik:

Vannak jelek amelyek nem kijelölhetőek, és nem egy küldetés során való mérést jelölnek, és nem kijelölhetőek, de egyes küldetések során a térképnézeten segítik a navigálást, például a különböző űreszközök előírt pályára állításakor: