Asteroid/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Space Object (Űrtárgy)Unknown (Ismeretlen)
egy E osztályú aszteroida

Az aszteroida [asteroid] egy véletlenszerűen létrehozott 3 és 30 méter közötti méretű égitest.

A játékban az aszteroidák jelentik az egyetlen olyan égitestfajtát, amely nem sínen mozognak, azaz egy nagy játékos irányította űrhajóval megragadva le lehet téríteni a pályájáról. Az aszteroidákat a Követőállomással lehet megtalálni (a még ismeretlen pályán keringő példányok mint Unknown (Ismeretlen), a már bemért példányok mint Space Object (Űrtárgy) néven jelennek meg), és a különböző méretosztályokba besorolni, amelynek tartománya az aprókat jelölő A osztálytól a hatalmasokat jelelölő E osztályig terjed. A színük a világosszürkétől a sötétszürkéig terjed, szétszórtan fekete és fehér foltokkal.

Az aszteroidákat a játék alkatrészként kezeli, nem égitestként. Minden eljárással létrehozott aszteroida alkatrész beállító fájlja megtalálható a GameData/Squad/Parts/Misc/PotatoRoid/part.cfg könyvtárban. Mivel ezek alkatrészek, az aszteroidáknak nincs tömegvonzása és nem rendelkeznek hatásgömbbel. Extend-o-matic Sorozat A1 Kibontható Zászlókat nem lehet kitűzni az aszteroidák felszínén, mivel a tömegvonzás hiányában a kerbálok nem tudnak a felszínén megállni, csak lebegni körülötte.

Az erőforrások átvitele lehetséges az aszteroidákon keresztül, így akár nagy töltőállomások alapjául is szolgálhatnak.

Az aszteroidákat ne keverjük össze a befogott aszteroidákkal (pl. Gilly), amelyek "sínen futnak" és rendelkeznek tömegvonzással.

Aszteroidák befogása [Capturing asteroids]

Az aszteroidák befogása általános vélemény szerint az aszteroidákkal történő találkából és egy Fejlett Megfogóegységgel való megragadásukból áll. A csatlakozás után elnevezhetőek, és az űrjármű hajtóműveinek működtetésével a pályájuk megváltoztatható. Ezzel akár a Kerbin vagy más méretes égitest körül is pályára lehet állítani. Az aszteroida befogása hasonló a csatlakozáshoz.

A találkozás módja azonos : a szokásos pályahajlás egyeztetése, az aszteroida megcélzása, majd a sebességek egyeztetése és a megközelítés. Bár a cél megragadása némileg nehezebb, mivel a felszerelés nem az ilyenfajta csatlakozásokhoz való. A megközelítés az adott csatlakozó kapu megcélzása helyett a tömegközéppontot kell megcélozni az aszteroida mozgatásához. A megragadás után a zárt pályára való állításhoz a hajóval addig kell retrográd (Retrograde) irányba gyorsítani, amíg a nem lesz többé szökési pályán.

A mérettől függően a tömegközéppont teljesen pontos eltalálása nem életbevágó, mivel a megfogóegység képes bedőlni, hogy a tolóerővektor jobban irányozhasson a tömegközéppont felé. Mikor az aszteroida kisebb, ennek az egységnek kevésbé kell bedőlnie.

Az alábbi, tapasztalati úton meghatározott képlettel becsülhető az adott osztályba tartozó aszteroidák közelítőleges tömege. Ez természetesen csak egy közelítő becslés, mivel az azonos méretosztályba tartozó aszteroidák tömege is jelentősen eltér.

Ahol:
  • a tömeg tonnákban
  • az aszteroida méretkategóriája (A = 1 és E = 5)

Az egyenlet az alapján a következő közelítő tartományt adja az egyes osztályoknak:

  • A: ~ 2,1 - 9,5 tonna
  • B: ~ 9,5 - 42,5 tonna
  • C: ~ 42,5 - 190,6 tonna
  • D: ~ 190,6 - 854 tonna
  • E: ~ 854 - 3 828 tonna

Tudomány

A kerbálok az űrséta során közel repülhetnek az aszteroidához, hogy mintát vegyenek belőle, minden egyes aszteroidából legfeljebb 70 tudománypontnyit (⚛).

Galéria

Lásd még

Hivatkozások