Runway/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Runway
KSC building
Runway
 3. szint
 1. szint
 2. szint
 1. szint  2. szint
Elhelyezkedés TinyKerbin.png Kerbin
TinyKSC.png Kerbal Space Center
Koordináták
Térkép [Note 1]
0° 2′ 26″ D
74° 41′ 28″ Ny
Szintmagasság 68 m
Mivel a verzió 0.15

  1. A nyugati végének a helye

A Kifutópálya [Runway] egy létesítmény a Kerbál Űrközpontban, amelyről az Űrrepülőgép Hangárban készített olyan járművek, mint a repülőgépek szálnak fel (vagy gurulnak el). Körülbelül 2,5 kilométer hosszan és mintegy 70 m szélességben nyúlik el kelet-nyugati irányban. A járművek a Nyugati végéről kelet felé nézve indulnak el rajta.

Karrier játékmódban a kifutópálya színvonala meghatározza a róla indítható járművek méretét. Az alapszintű pálya legfeljebb 20 m hosszú, 15 m széles vagy magas, és 18 tonna tömegű eszközök indítását teszi lehetővé. A második szintre emelt kifutópályán már 36 m hossz, 28 m szélesség/magasság és 140 tonna tömeg a határ. A teljesen kiépített kifutópálya már semmilyen akadályt nem állít a méretek terén. Emellett a kifutópálya mérete és felületminősége is javul a kiépítettség függvényében, könnyebbé téve a fel- és leszállást.

Használat [Uses]

A játékbeli szöveg ellenére, hogy a kifutópálya „not being cleared” (nem tiszta), nincs rajta forgalom ami miatt aggódni kellene. Ráadásul a szárazföldi járműveket rendszerint kényelmesebb innen indítani, mint a lényegében azonosan kezelhető Kilövőállásról.

Lehetséges magyarázata annak, hogy a kifutópályán miért kezdenek el a járművek elgurulni (arányok eltúlozva)

Ha egy jármű leparkolt, de a kerekein a fékek nincsenek behúzva, akkor megfigyelhető, hogy a járművek el kezdenek gurulni a kifutópálya közepe felé. Ez elméletileg azért történik, mert a kifutópálya tökéletesen egyenes, viszont alatta a Kerbin gömbölyű, emiatt lényegében kifutópálya végei kissé magasabban vannak a közepénél. Így valójában a jármű egy lejtőn van, ahol a gravitációból és a reakcióból származó eredő párhuzamos a kifutópálya burkolatával és a pálya közepe felé mutat.

Felszállás [Takeoff]

A való életben a felszállás egyszerűbb mint a leszállás. A fékek behúzva tartása a sugárhajtóművek indítása közben a helyén tartja a járművet amíg a hajtómű megközelíti a maximális tolóerejét, ezzel nagyobb sebességet lehet elérni a kifutópálya végéig. A rakétahajtóműveknek nincsen ilyen felfutási késedelmük, tehát esetükben nincs értelme a várakoztatásnak. A nagyobb sebesség megkönnyíti a felemelkedést, de a sikeres felszálláshoz aerodinamikailag helyesen kialakított jármű szükséges.

Leszállás [Landing]

Lámpák a kifutópálya végén

Egy jármű bárhol leszállhat ha a pilóta képes rá (egy vagy több darabban). A Recovery (begyűjtés) kiválasztása visszaviszi a járművet és a túlélő legénységet az Űrközpontba, de a kifutópályán való leszállás mégiscsak „szabályszerűbb” és biztonságosabb.

A térképnézetben nappal az Űrközpont jellegzetes elhelyezkedése és a környékének világosabb színe segít a megtalálásában, máskülönben nincs jelölve. A megcélzást, különösen este, segítheti, ha valamilyen jármű vagy akár csak egy zászló van az Űrközpont területén hagyva. Ez kameranézetben is segíti a tájékozódást. Természetesen nem egy kifutópályán hagyott repülőgépre kell gondolni, a kifutópályának szükségszerűen szabadnak kell lennie. Egy zászló a kifutópálya előtti füves lejtőn viszont tökéletes célzást tesz lehetővé.

Nappal a kifutópálya kelet-nyugati irányban kiterjedt látványa, este a vele párhuzamosan elhelyezett lámpasor segíti a tájékozódást a leszálláshoz.

Galéria