Clamp-O-Tron Sr. Docking Port/hu

From Kerbal Space Program Wiki
Jump to: navigation, search
Clamp-O-Tron Sr. Docking Port
Az alkatrész képe
Csatlakozókapu által
Found lying by the side of the road

Méret 2,5m
Költség (teljes) 980,00 Funds
Tömeg (teljes) 0,20 t
Légellen­állás 0.25
Max. Höm. 2000 K
Volume  ?
Ütésállóság 20 m/s
Kutatás Meta-materials.png Meta-Materials
Nyitóár 12 200 Funds
Mivel a verzió 0.20
Alkatrész­fajta dockingPortSr.cfg

A Clamp-O-Tron Sr. Csatlakozókapu [Clamp-O-Tron Sr. Docking Port] a méretesebb űreszközök összecsatlakoztatására használt csatlakozókapu.

Felhasználás

A baloldali képes az össze­csatlakozásra, míg a jobb oldali lényegében a hajtó­anyag­tartállyal csatlakozott össze.

A nagy átmérőjének hála a lényegesen erősebb és merevebb kapcsolat létrehozására képes mint az alaptípusnak számító Clamp-O-Tron Csatlakozókapu, aminek hála az ezzel épített szerkezeteket messze kevésbé teszi hajlamossá a kilengésekre. Ez remek választássá teszi a nagyobb járművek összecsatlakoztatására. Az elméleti teherbírása 1100 kN. Ez nyugalmi állapotban 110 tonna teherbírást jelentene. Viszont ha egy rakományt akarunk egy ilyen csatlakozókapus csatlakozással egy hordozóeszközzel pályára juttatni, még kedvező kialakítás és fellövés esetén (1 g gyorsulás, szép ívelt lassú gravitációs fordulóval) sem igazán lehet biztonságosan 60 tonnánál nehezebb teherrel végrehajtani. Ilyenkor ha a rakomány egy további aktív fokozat, akkor a hajtóműveket sugárirányban elhelyezett tartókra kell szimmetrikusan elhelyezni, valamint ilyenkor (és ha hajtóanyag a fellövendő áru) a rakomány hajtóanyagkészletének elhasználását megelőzendő, az indulás előtt az egyik csatlakozókapun az átfolyást megtiltani a jobb-rá-klikkre felugró menüben a Disable Crossfeed (Áttáplálás Megszüntetése) kiválasztásával. Ha később az adott kaput hajtóanyag átvitelre akarjuk használni a menüben ugyanitt megjelenő Enable Crossfeed (Áttáplálás Engedése) kiválasztásával tudjuk a csatlakozókaput az eredeti "állapotába" visszaállítani. A nagy teherbírása és újra-csatlakozási lehetősége nagyszerűen felhasználható a bolygóközi vontatók építésénél. A többkapus csatlakozásokkal szemben az egyetlen igazi hátránya, hogy nem határozza meg a csatlakozott részek kölcsönös helyzetét, viszont ez egy egymásra halmozott (egymás felé helyezett) kialakításnál nem jelent hátrányt.

A többi csatlakozókapuval összevetve a többi csatlakozókapuval nem teljesen nyilvánvaló, hogy melyik oldala a működő csatlakozórész. Csak a csatlakozórész oldalak képesek a küldetések során az összecsatlakozásra, ha nem egy csatlakozórész felöli oldallal csatlakoztatjuk, akkor a kapu képes leválasztani az oda illesztett alkatrészt, de az újracsatlakozás az előbbi formában már nem lehetséges. A csatlakozórésszel ellátott oldalon egy sülyteszték közepén egy kapaszkodóval ellátott ajtó látható, de a két oldal közi különbség jól látszik a bal oldalon látható képen is.

Fontos tudni, hogy a különböző átmérőjű Clamp-O-Tron csatlakozókapuk (standard, a Jr. és a Sr.) nem képesek egymáshoz csatlakozni. Mivel a saját méretosztályában ez az egyetlen típus, emiatt csak egy másik Clamp-O-Tron Sr.-hoz lehet vele csatlakozni.

Termék leírása

A Clamp-O-Tron Sr. egy kterjedt és költséges fejlesztés eredménye, amely válasz volt a csatlakozások robosztusabbá tételének gondjaira. Köszönhetően a személyzeti takarító briliáns javaslatának "Mié nem csináljátok aztat nagyobbra?", a közönség most élvezheti a hatalmas tárgyak űrbéli összecsatlakozásának tiszta borzongását.